Амоксицилин солютаб-нортон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: amoxicillin (2S, 5R, 6R)-6-[(R)-2-аміно-2-(4-hydroxyphenyl)acetamido]-3,3-dimethiyl-7-oxo-4-thra-1-asabicyclo[3.2.0]-heptane-2-carboxylic acid;

основні фізико-хімічні властивості: майже білі, подовженої форми без оболонки, розчинні таблетки, з лінією розлому з одного боку;

склад: кожна таблетка містить амоксициліну 250 мг або 500 мг, або 1000 мг;

допоміжні речовини: кремнію діоксид колоїдний, магнію стеарат, крохмаль, мікрокристалична целюлоза, аспартам, тальк, ароматизатор.

Таблетки по 250 мг також містять – полівінілпіролідон, натрію крохмаль гликолят.

Форма випуску. Таблетки розчинні зі смаком полуниці/апельсину/ванилі/ананасу.

Фармакотерапевтична група. Пеніциліни широкого спектра дії. Код АТС J01C A04.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Бактерицидний антибіотик. Має широкий спектр дії щодо грампозитивних та грамнегативних коків, деяких грамнегативних паличок. До препарату чутливі Staphylococcus spp. (за винятком штамів, що продукують пеніциліназу), Streptococcus spp., Peptostreptococcus, Peptococcus, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, E.coli, Shigella spp., Salmonella spp., Klebsiela spp., Proteus mirabilis, Haemophilus influenzae, Moraxella, Treponema pallidum, Treponema perfenue, Leptospira, Borrelia burgdorferi, Chlamidia trachomatis. Неактивний відносно мікобактерій, мікоплазм, рикетсій, грибів, амеб, плазмодію, вірусів, а також Pseudomonas aeruginosa та Proteus spp. (за винятком P.mirabillis).

Широко поширюється та накопичується в тканинах організму, а також в мокротинні, перикарді, жовчі, невелика концентрація спостерігається в секреті простати та внутрішньоочній рідині. Через гематоенцефалічний бар’єр проходить тільки за умови запалення мозкових оболонок.

Фармакокінетика. Після перорального прийому Амоксицилін Солютаб-Нортон абсорбується майже повністю (85 – 90%); їжа незначно впливає на абсорбцію. Через дві години після перорального прийому 250 мг, досягається максимуму концентрації у крові, який становить приблизно 5 мкг/мл.

Зв’язування білками становить 17%. Період напіввиведення – приблизно 60 – 90 хв. Екскреція відбувається, в основному, нирками, 60 – 70% введеної дози виводиться в незміненому вигляді протягом 8 год.

 

Показання для застосування. Інфекції, спричинені чутливими до амоксициліну мікроорганізмами, у тому числі: інфекції дихальних шляхів та урогенітальні, інфекції шкіри та м’яких тканин, гостра неускладнена гонорея, інфекції жовчовидільних шляхів та травного каналу.

Спосіб застосування та дози. Доза для дорослих та дітей старше 10 років (маса тіла більше 40 кг) становить 250 – 500 мг амоксициліну кожні 8 год. Дітям віком до 10 років призначають від 125 до 250 мг препарату кожні 8 год; у дітей з масою тіла менше 20 кг рекомендована добова доза становить 20 – 40 мг/кг. При нирковій недостатності інтервал між прийомом у дорослих та дітей становить 12 год.

Таблетки розчиняють у ½ склянці води.

Побічна дія. Алергічні реакції (кропив’янка, екзема, набряк Квінке, риніт, кон’юнктивіт, пропасниця, біль у суглобах, еозинофілія). Анафілактичний шок відмічається дуже рідко.

Шлунково-кишкові побічні дії такі як нудота, блювання та діарея. Можливий розвиток суперінфекції.

Протипоказання. Підвищена чутливість до пеніцилінів, цефалоспоринів. Інфекційний мононуклеоз.

Передозування. При тривалому застосуванні у високих дозах може виникнути запаморочення, атаксія, втрата свідомості, депресія, періодичні нейропатії, судоми.

Лікування симптоматичне. Застосовують гемодіаліз.

Особливості застосування. Під ретельним наглядом лікаря препарат призначають вагітним та в період годування груддю, а також особам, схильним до алергічних реакцій. При нирковій недостатності дозу встановлюють з урахуванням кліренсу креатиніну. У хворих на алергію до цефалоспоринів можливі перехресні алергічні реакції з пеніциліновими антибіотиками.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Пробенецид уповільнює ниркову екскрецію. Амоксицилін зменшує ефективність оральних контрацептивів. Антациди зменшують всмоктуваність амоксициліну.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25°С, в недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует