Эсавит инструкция, аналоги и состав

 

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: м'які желатинові капсули коричневого кольору;

склад: 1 капсула містить лецитину 300 мг, тіаміну мононітрату 6 мг, рибофлавіну 6 мг, піридоксину гідрохлориду 6 мг, ціанокобаламіну 6 мкг, нікотинаміду 30 мг, токоферолу ацетату 6 мг;

допоміжні речовини: олія гідратована овочева, віск бджолиний білий, галат пропіленовий, олія соєва, желатин, гліцерин, сорбітолу розчин, вода очищена, метилпарабен, пропілпарабен, титану діоксид, барвник коричневий.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Гепатотропні препарати. Код ATC А05В А50.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Лецитин (есенціальні фосфоліпіди, речовина EPL) нормалізує обмін ліпідів і білків, сприяє підвищенню детоксикаційної активності печінки та відновленню її клітинної структури завдяки нормалізуючій дії на ферментні системи, що залежать від фосфоліпідів. Комплекс вітамінів, які містяться в препараті, посилює вплив лецитину на основні біохімічні процеси, що відбуваються у печінці. Есавіт нормалізує функцію печінки і активність ферментів, сприяє регенерації гепатоцитів, стабілізує жовч і оптимізує енергетичний баланс печінки.

Фармакокінетика. Дія Есавіту є сукупною дією компонентів субстанції EPL, тому проведення кінетичних досліджень не є можливим; усі разом компоненти не можуть бути простежені за допомогою маркерів або біодосліджень. З цієї ж причини неможливо виявити і метаболіти препарату.

Показання для застосування.

-Хвороби печінки: жирова дистрофія, реабілітаційний період гострого гепатиту, хронічні гепатити, компенсований цироз печінки, ураження печінки внаслідок дії алкоголю, токсичних речовин, медикаментів, печінкова патологія, спричинена цукровим діабетом, вірусними, аутоімунними та іншими захворюваннями;

-профілактика атеросклерозу, гіперхолестеринемії, гіпертригліцеридемії;

-радіаційний синдром, променева хвороба, синдром хронічної втомленості, період реабілітації хворих після тяжких захворювань, що супроводжувались інтоксикацією.

Спосіб застосування та дози. Есавіт приймають внутрішньо по 1 - 2 капсули 2 - 3 рази на день. Капсули ковтають цілими під час їди, запиваючи невеликою кількістю води.

Дози препарату і тривалість курсу лікування визначає лікар індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру і ступеня тяжкості патологічного процесу, особливостей перебігу захворювання, досягнутого терапевтичного ефекту та переносимості препарату. В середньому курс лікування повинен тривати не менше 3 місяців, за необхідності він може бути продовжений або проведений повторно.

 

Побічна дія.

Шлунково-кишкові розлади: нудота, біль у животі, пронос.

Побічні ефекти можуть бути зменшені при застосуванні мінімально ефективної дози препарату з меншою тривалістю курсу лікування.

Протипоказання.

Індивідуально підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування.

Симптоми: при передозуванні можливі нудота, блювання, біль в епігастральній ділянці. Лікування: після промивання шлунка застосовують необхідні заходи симптоматичної та підтримуючої терапії.

 

Особливості застосування.

У період застосування препарату слід утримуватися від вживання алкоголю.

Вагітність і лактація

Слід враховувати, що застосування полівітамінних препаратів у I триместрі вагітності не рекомендується. В інші періоди вагітності та під час лактації Есавіт можна приймати за призначенням і під контролем лікаря.

Досвіду застосування препарату для лікування дітей немає.

Взаємодія з лікарськими засобами.

Не описана.

Умови та термін зберігання. Зберігати у захищеному від світла, недоступному для дітей місців, при температурі не вище 25°С.

Термін придатності – 2 роки.

Не допускається застосовувати препарат після дати, зазначеної на упаковці.

Пользователей также интересует