Кромоглин® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: кислота кромоглiцiєва; 5,5-[(2-гідроксі-1,3-пропандил)біс(оксі)]біс[4-оксо-4Н-1-бензопіран-2-карбонова кислота], у вигляді динатрієвої солі;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина з жовтим вiдтiнком;

склад: 1 мл спрею містить натрію кромоглікату 20 мг; 1 доза (0,14 мл) містить натрію кромоглікату 2,8 мг;

допоміжні речовини: динатрію едетат, натрію гідроксид, вода для iн’єкцiй.

Форма випуску.

Спрей назальний, дозований.

Фармакотерапевтична група.

Протиалергiчний лікарський засіб. Код АТС R01A C01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка

Протиалергiчний лікарський засіб, дія якого базується на здатності блокувати надходження iонiв кальцiю в опасисті клiтини, гальмувати їх дегрануляцiю, запобiгаючи вивільненню медiаторiв алергічної реакції та запалення – гiстамiну, брадикiнiну, “повiльно реагуючої субстанцiї”. Механiзм дiї зумовлює застосування препарату переважно як профiлактичного засобу.

Фармакокінетика.

Після iнтраназального введення розчину кислоти кромоглiцiєвої менше 7 % введеної дози абсорбується з носової порожнини у систему кровотоку. Частина активної речовини ковтається i без суттєвої абсорбцiї (менше 2 %) виводиться через шлунково-кишковий тракт. Препарат не метаболiзується. Виводиться з органiзму в незмiненому виглядi із сечею або жовчю приблизно у рiвних кiлькостях. Пiсля iнгаляцiї до 10 % активної речовини надходить у нижнi вiддiли дихальних шляхiв i повнiстю резорбується у систему кровотоку; потiм виводиться в рiвних частинах із сечею та жовчю. Перiод напiввиведення становить менше 2 годин.

Показання для застосування. Профiлактика та лікування сезонного або цiлорiчного алергічного риніту у дорослих і дітей старше 5 років.

Спосіб застосування та дози.

Дозований аерозоль для iнтраназального застосування Кромоглін дорослим і дiтям старше 5 рокiв призначають по 1 впорскуванню (2,8 мг) у кожний носовий хiд 4 рази на добу. Частоту застосування можна збільшити до 6 разів на добу (по 1 дозі) або застосовувати 4 рази на добу по 2 дози. Максимальна кількість аплікацій – 8 разів на добу по 2 дози.

Пiд час введення препарату рекомендується легко дихати через нiс. Пiсля кожного застосування захисну кришку встановлюють на мiсце. Курс лiкування Кромоглiном розпочинають перед контактом пацiєнта з вiдомим алергеном (наприклад з пилком рослин, домашнiм пилом, спорами грибкiв) i проводять регулярно протягом усього перiоду дiї алергену на органiзм людини. Перед першим застосуванням видаляють захисну кришку, роблять декiлька натискань до появи рiвномiрної аерозольної дози, пiсля чого спрей Кромоглiн вважають готовим до застосування.

 

Побічна дія.

Іноді можливі подразнення слизової оболонки порожнини носа, кашель, легка сухiсть у горлi, нудота.

В окремих випадках може спостерігатися кровотеча з носа, укривання слизових оболонок виразками, опухання язика, кашель і ядуха, зміна смакових відчуттів, запаморочення, головний біль. Вкрай рідко можуть спостерігатись алергічні реакції (шкірний висип, сльозотеча, дисфагія, кропив’янка, свербіж шкіри, ангіоневротичний набряк обличчя, губ, повік, зниження артеріального тиску).

Протипоказання.

Кромоглін у формі назального спрею протипоказаний при підвищеній чутливості до натрію кромоглікату або до інших складових препарату. Дитячий вiк до 5 років, I триместр вагітності.

 

Передозування.

Випадкове проковтування розчину препарату є безпечним. Жодних спеціальних заходiв, за винятком медичного спостереження, не знадобиться.

Особливості застосування.

Застосування в періоди вагітності та лактації. Незважаючи на вiдсутнiсть даних про несприятливу дiю Кромоглiну на плiд і новонародженого, застосовують препарат у II та III триместрах вагітності тільки за суворими показаннями і під ретельним лікарським контролем стану жінки та плоду. Можливість лікуванням препаратом на інших стадіях вагітності вирішує лікар виходячи із співвідношення користь від застосування/ризик для дитини.

Діюча речовина препарату – натрію кромоглікат – потрапляє у грудне молоко у дуже незначних кількостях, які не можуть завдати шкоди здоров’ю немовляти.

Однак застосування препарату Кромоглін назальний спрей в період лактації можливо тільки після ретельного аналізу лікарем співвідношення користь/ризик.

При нирковій недостатності рекомендується проводити моніторинг функціональних показників; за необхідності доза може бути знижена.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Враховуючи вiдсутнiсть нині вiдомостей про негативну лiкарську взаємодiю кромоглiну у формi назального спрею, одночасне застосування препарату з iншими лiкарськими засобами вважають безпечним. При приєднанні Кромогліну до терапії антигістамінними препаратами, β-адреноміметиками, глюкокортикостероїдами і теофіліном доза останніх може бути зменшена або їх відміняють.

Умови та термiн зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.

Термін придатності – 5 років.

Пользователей также интересует