Изониазид инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічні назви: isoniazid; гідразид ізонікотинової кислоти;

Ізоніазид, таблетки по 100 мг:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, білого кольору, круглі, двоопуклі;

склад: 1 таблетка містить ізоніазиду 100 мг;

допоміжні речовини: крохмаль порошок (А1 grade), желатин, дикальцію фосфат, тальк, магнію стеарат, метилпарабен.

Ізоніазид, таблетки по 300 мг:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, білого кольору, круглі, двоопуклі, з лінією розлому на одному боці;

склад: 1 таблетка містить ізоніазиду 300 мг;

допоміжні речовини: крохмаль порошок (А1 grade), метилпарабен, повідон, дикальцію фосфат, тальк, магнію стеарат, натрію крохмальгліколят.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Протитуберкульозні засоби. Гідразиди.

Код АТС J04AC01.

Фармакологічні властивості. Фармакологічна дія – протитуберкульозна.

Фармакодинаміка. Ізоніазид має виражену бактерицидну дію, головним чином стосовно швидко проліферуючих популяцій мікобактерій туберкульозу. Інгібує ДНК-залежну РНК-полімеразу і блокує синтез міколевих кислот мікобактерій туберкульозу. Особливо активний відносно мікроорганізмів, які швидко розмножуються (у т.ч. розташованих внутрішньоклітинно).

Фармакокінетика. Добре абсорбується в ШКТ (прийом під час їди знижує всмоктування). Cmax у крові варіює в межах 4 – 32 мкг/мл, у середньому становить 7 мкг/мл. Зв’язується з білками плазми на 80%. Період напіввиведення (T½) – 3 години (внутрішньо – 600 мг) і 5,1 години (900 мг). При повторних прийомах T½ скорочується до 2 – 3 годин. Присутній в ефективних концентраціях у багатьох тканинах і біологічних рідинах, включаючи спинномозкову. У печінці ацетилюється, виводиться з жовчю, ацетильований метаболіт не активний. Близько 30% дози (половина – у незміненому вигляді ) екскретуєтся із сечею. Величина клубочкової фільтрації несуттєво впливає на швидкість виведення при прийомі доз, що не перевищують 600 мг на добу.

Показання для застосування.

• Туберкульоз (у дорослих і дітей) будь-якої локалізації.

• Профілактика туберкульозу.

Спосіб застосування та дози. Дози препарату і тривалість лікування визначають індивідуально, залежно від характеру та форми захворювання, переносимості препарату та швидкості метаболізму. Рекомендовані дози для дорослих: по 0,6 – 0,9 г на добу в 1 – 3 прийоми; дітям по 5 – 15 мг/кг маси тіла на добу. З метою профілактики: по 5 – 10 мг/кг на добу в два прийоми протягом 2 місяців.

Препарат приймають внутрішньо, після їди.

Побічна дія.

 • Головний біль, дратівливість, ейфорія, безсоння, парестезія і затерпілість кінцівок, поліневрит, психози, судомний синдром, епілептиформні напади;

• відчуття серцебиття, стенокардія, артеріальна гіпертензія;

• токсичний гепатит;

• алергічні реакції;

• рідко – гінекомастія в чоловіків, менорагії у жінок.

Протипоказання.

 • Гіперчутливість до компонентів препарату;

• епілепсія, судомний синдром;

• бронхіальна астма;

• псоріаз;

• ниркова недостатність;

• гепатит, цироз печінки;

• флебіт.

Передозування. Симптоми: запаморочення, дизартрія, млявість, дезорієнтація, гіперрефлексія, периферична полінейропатія, порушення функції печінки, метаболічний ацидоз, гіперглікемія, глюкозурія, кетонурія, судоми (через 1 – 3 год після застосування препарату), кома.

Лікування: периферична полінейропатія (вітаміни B6, B1, B12, АТФ, глутамінова кислота, нікотинамід, масаж, фізіотерапевтичні процедури); судоми (внутрішньом’язово вітамін B6 – 200 – 250 мг, внутрішньовенно 40% розчин декстрози – 20 мл, внутрішньом’язово 25% розчин магнію сульфату – 10 мл, діазепам); порушення функції печінки (метіонін, ліпамід, АТФ, вітамін B12).

Особливості застосування. У період вагітності і при тяжкій формі легенево-серцевої недостатності, вираженому атеросклерозі, ішемічній хворобі серця і артеріальній гіпертензії не слід призначати в дозах більше 10 мг/кг маси тіла на добу.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Сумісний з усіма протитуберкульозними препаратами (окрім циклосерину); імовірність побічних ефектів знижується при комбінуванні з вітамінами В6 і глутаміновою кислотою.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі до 25ºС у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці.

Термін придатності – 5 років.

Пользователей также интересует