Гептрал® инструкция, аналоги и состав

Склад:

діюча речовина: 1 таблетка містить 760 мг адеметіоніну 1,4-бутандисульфонату, що відповідає 400 мг катіону адеметіоніну;

допоміжні речовини: кремнію діоксид колоїдний безводний, натрію крохмалю гліколят, магнію стеарат, целюлоза мікрокристалічна, поліметакрилат, поліетиленгліколь 6000, тальк, симетикон, полісорбат.

Лікарська форма.

Таблетки кишковорозчинні.

Фармакотерапевтична група.

Засоби, що впливають на систему травлення і процеси метаболізму. Код АТС А16АА02.

Клінічні характеристики.

Показання.

- Хронічний гепатит;

- внутрішньопечінковий холестаз;

- цироз печінки;

- печінкова енцефалопатія;

- депресивні синдроми;

- абстинентний синдром.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до будь-якого компонента препарату.

Спосіб застосування та дози.

Для перорального застосування.

Застосовують по 2 - 3 таблетки на добу. Тривалість терапії в середньому становить 2 - 4 тижні. Рекомендується приймати між прийомами їжі. Таблетки слід ковтати, не розжовуючи.

Побічні реакції.

У деяких пацієнтів може бути безсоння, нудота, потіння, поверхневий флебіт, анафілактичні реакції, запаморочення, утруднене дихання. Також можливі неприємні відчуття в епігастральній ділянці.

Передозування.

Про клінічні прояви передозування не повідомлялося.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

При наявності специфічних клінічних станів (холестаз, блювання, пов’язане з вагітністю) препарат можна застосовувати в період вагітності без будь-якого впливу на матір та плід.

Діти.

Досвід застосування препарату у дітей відсутній.

Особливості застосування.

При лікуванні Гептралом® пацієнтів з цирозом та супутньою гіперазотемією необхідне спостереження лікаря та систематичний контроль рівня азоту в крові.

З огляду на тонізуючий ефект Гептралу® його не рекомендують приймати перед сном.

Таблетку Гептралу® слід виймати з блістерної упаковки безпосередньо перед прийомом. У разі зміни кольору таблеток, необхідно утриматися від їх застосування.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами.

Препарат не впливає на здатність керувати автомобілем та механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами не описана. Препарат можна застосовувати також з іншими антидепресантами, такими як інгібітори МАО, трициклічні інгібітори.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Адеметіонін, біологічна речовина, що входить до складу всіх тканин і рідких середовищ організму. Бере участь у багатьох основних метаболічних процесах. Адеметіонін є донатором метильної групи в біологічних реакціях трансметилювання, активує транссульфурування, є попередником фізіологічних тіолових сполук (цистеїну, таурину, глютатіону, коензиму А та ін.).

Гептрал® має гепатопротекторну та антидепресивну дію, а також антиоксидантну, детоксикаційну, регенеруючу та антифіброзуючу. Таблетки Гептралу® покриті спеціальною оболонкою, що розчиняється тільки в кишечнику, завдяки чому адеметіонін вивільняється у дванадцятипалій кишці, де відбувається його всмоктування.

Фармакокінетика. Максимальна концентрація в плазмі крові препарату становить 0,7 мг/л і досягається через 2 - 6 годин після разового застосування 400 мг. Це можна пояснити часом просування по шлунку таблетки з резистентним до дії шлункового соку покриттям.

Всмоктування препарату в кишечнику людини проходить швидко. Біодоступність препарату при внутрішньому застосуванні становить 5%. Зв’язування з білками сироватки крові незначне.

Адеметіонін проникає через гематоенцефалічний бар’єр. При його пероральному застосуванні і внутрішньовенному введенні значно збільшуються концентрації адеметіоніну в спинномозковій рідині.

Препарат підлягає біотрансформації при першому проходженні через печінку.

Період напіввиведення становить приблизно 90 хвилин і не змінюється при повторному введенні. Виводиться нирками.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: таблетки майже білого кольору, кишковорозчинні.

Термін придатності.

3 роки.

Умови зберігання.

Зберігати при температурі до 25 °С у недоступному для дітей місці.

Пользователей также интересует