Релиф Адванс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: непрозорі супозиторії білого або білуватого кольору у формі торпеди;

склад: 1 супозиторій містить бензокаїну 206 мг (10,3 %), масла печінки акули 60 мг

(3 %);

допоміжні речовини: масло какао, твердий жир, крохмаль кукурудзяний, метилпарагідроксибензоат, пропілпарагідроксибензоат.

Форма випуску. Супозиторії ректальні.

Фармакотерапевтична група. Антигемороїдальний засіб для місцевого застосування. Код АТС С05АD03.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Бензокаїн є місцевим анестетиком, чинить виражену місцеву знеболювальну дію. Механізм дії полягає у блокуванні виникнення та проведення нервових імпульсів.

Масло печінки акули чинить локальну протизапальну, гемостатичну, ранозагоювальну та імуномодулюючу дію.

Жирова основа супозиторіїв виявляє пом'якшувальний ефект.

Фармакокінетика. Бензокаїн метаболізується в печінці, виділяється у складі слизу та нирками.

Показання для застосування. Зовнішній та внутрішній геморой, тріщини, ерозія та мікротравми у ділянці ануса, періанальний свербіж з вираженим больовим синдромом.

Як анестетик після проктологічних хірургічних втручань.

 

Спосіб застосування та дози. Препарат слід застосовувати після проведення гігієнічних процедур. Вводити по 1 супозиторію в задній прохід зранку, після кожного випорожнення кишечнику та перед сном. Добова доза – не більше 4 разів на добу. Регулярне застосування препарату дозволяє забезпечити стійкий терапевтичний ефект, полегшує симптоми геморою. Тривалість лікування звичайно становить один тиждень. В разі необхідності може бути продовжена до трьох тижнів або більше.

 

Побічна дія. Найчастіше спостерігаються реакції підвищеної індивідуальної чутливості до бензокаїну (менш ніж в 1 % пацієнтів) і можуть проявлятися почервонінням шкіри в ділянці застосування, появою шкірних висипів та свербежу.

 

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до будь-якого з компонентів препарату, тромбоемболічна хвороба, гранулоцитопенія.

Передозування. Симптоми передозування можуть бути пов’язані з фармакологічними ефектами бензокаїну. Його системна абсорбція при передозуванні може проявлятися сонливістю, занепокоєнням, збудженням, у тяжких випадках – судомами. Вкрай рідко великі дози бензокаїну можуть спричинити метгемоглобінемію, яка проявляється дихальними розладами та ціанозом. При лікуванні цього стану внутрішньовенно вводять метиленовий синій.

У випадках суттєвого перевищення рекомендованих разових і добових доз масла печінки акули може спостерігатися схильність до прискореного згортання крові.

 

Особливості застосування. При тяжких формах артеріальної гіпертензії, тяжких порушеннях серцевого ритму, вираженому тиреотоксикозі, розладах сечовипускання застосування препарату необхідно узгодити з лікарем. У разі рясних кров'янистих виділень із заднього проходу, а також у разі відсутності терапевтичного ефекту після 7 днів застосування препарату необхідне обстеження хворого проктологом. Призначають лише у разі крайньої необхідності:

- дітям віком до 12 років;

- вагітним та жінкам, які годують груддю, після виваженої оцінки співвідношення користь для матері/ризик для плода чи дитини. Не перевищувати рекомендовану добову дозу. Не застосовувати препарат, якщо відсутня або ушкоджена захисна пластикова оболонка.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не рекомендується застосовувати препарат одночасно з інгібіторами МАО, антидепресантами і гіпотензивними засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, темному, недоступному для дітей місці при температурі не вище 27 ºС. Забороняється зберігання супозиторіїв із розкритою захисною