Лоратадин инструкция, аналоги и состав

Показания: Алергічний сезонний та цілорічний риніти, кон`юнктивіт, сінна гарячка, кропивниця, алергічний дерматит, набряк Квінке, алергічні реакції на укуси комах, у комплексному лікуванні свербіжних дерматитів.
Действующее вещества: Loratadine
МНН: Loratadine - Лоратадин
Лоратадин Таблетки

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ; Loratadine; етиловий ефір 4-(8-хлор-5,6-дигідро-11Н-бензо[5,6] циклогепта-/1,2-в/пірідин-11-іліден)-1-піперидинкарбонової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглі, з гладкою поверхнею зі скошени-ми краями, з розподільною рискою з однієї сторони, та написом з іншої сторони, білого кольору;

склад: 1 таблетка містить лоратадину 10 мг;

допоміжні речовини : кальцію фосфат двозамісний, крохмаль, крохмаль прожелати-низований, магнію стеарат, тальк, силікону діоксид колоідний, вода очищена.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Антигістамінний засіб. Код АТС: R06AX13

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Протиалергічний препарат піперідинового ряду, блокатор Н1-рецепторів тривалої дії. Не проникає крізь ГЕБ, не має седативного ефекту. Проявляє комплексну противоалергічну, антиексудативну і протисвербіжну активність. Зменшує проникність капілярів, усуває спазм гладких м`язів, попереджує розвиток набряку тканин.

Фармакокінетика. Після прийому всередину в крові виявляється через 15-20 хв. терапевтичний ефект розвивається через 1-3 год., максимальний ефект - через 8-12 год., тривалість дії – 24 год. Приблизно 97 % лоратадину зв`язується з білками плазми крові. Проникає в грудне молоко. Має виражений ефект первинного проходження крізь печінку, майже повністю метаболізується з утворенням мінімально активного метаболіту – дезкарбоетоксилоратадину. Середній період напіввиведення лоратадину і його метаболіту 8,4 год. (3-20 год.) і 28 год., відповідно. Виводиться з сечею та калом.

Показання для застосування. Алергічний сезонний та цілорічний риніти, кон`юнктивіт, сінна гарячка, кропивниця, алергічний дерматит, набряк Квінке, алергічні реакції на укуси комах, у комплексному лікуванні свербіжних дерматитів (контактний алергодерматит, хронічна екзема).

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старше 12 років призначають всередину по 1 таблетці 1 раз на день. Дітям віком від 2-х до 12 років призначають, при масі тіла менше 30 кг - 1/2 таблетки, при масі тіла понад 30 кг – по 1 таблетці 1 раз на день. Курс лікування від 10 до 15 днів. В окремих випадках курс лікування встановлюють індивідуально (від 1 до 28 днів).

Побічна дія. Іноді – нудота, блювання, ксеростомія.

Протипоказання. Підвищена чутливість до лоратадину, період вагітності та годування груддю. Не призначають новонародженим.

Передозування. Може спостерігатись виражений седативний ефект. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Хоча лоратадин і не є седативним антигістамінним засобом, у деяких пацієнтів може спостерігатися дозозалежний седативний ефект, тому препарат не можна приймати водіям та особам, у яких робота вимагає підвищеної уваги та реакції.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Циметидин, еритроміцин, кетоконазол можуть порушувати метаболізм лоратадину, певно, за рахунок інгібування ізоензиму IIIA4 цитохрому Р450, призводять до підвищення його концентрації в сироватці крові. У зв`язку з можливим розвитком дозозалежного седативного ефекту слід дотриму-ватися обережності при одночасному призначенні з препаратами блокаторами Н1- рецепторів, барбітуратами, бензодіазепінами, агоністами опіоідних рецепторів, нейролептиками, трициклічними антидипресантами, етанолом, анксіолітиками, седативними та снодійними засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі не вищій 25°С. Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует