Оптикс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглої форми з двоопуклою поверхнею, вкриті плівковою оболонкою від світлого коричнево-жовтого до коричнево-жовтого кольору;

склад: 1 таблетка містить β-каротину 1,5 мг; лютеїну 2,5 мг; зеаксантину 0,5 мг; вітаміну Е

36 мг; вітаміну С 225 мг; цинку (у вигляді цинку оксиду) 5 мг; міді (у вигляді міді сульфату безводного) 1 мг;

допоміжні речовини: кальцію сульфату дигідрат, целюлоза мікрокристалічна, стеаринова кислота, натрію кроскармелоза, магнію стеарат, аеросил, гідроксипропілметилцелюлоза, суміш для плівкового покриття Opadry II Yellow.

Форма випуску. Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Полівітамінні препарати з іншими добавками.

Код АТС А11АВ.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Комбінований препарат, що містить вітаміни, мінеральні речовини та рослинні каротиноїди.

Поповнює дефіцит вітамінів та мінеральних речовин. Чинить антиоксидантну дію. Дія препарату обумовлена ефектами речовин, що входять до його складу.

Лютеїн і зеаксантин – єдині каротиноїди, що містяться безпосередньо у сітківці ока (так званій «жовтій плямі»). Дія цих речовин обумовлена їхньою високою антиоксидантною активністю та здатністю фільтрувати шкідливу частину світлового спектра. Застосування лютеїну та зеаксантину підвищує їхню концентрацію в тканинах ока, забезпечує нормальну функцію зорового апарату (зокрема нічний зір), запобігає розвитку вікових порушень і втрати зору.

β-каротин відіграє важливу роль у побудові зорового пігменту родопсину, що забезпечує адаптацію ока до зниженої освітленості, а також виявляє антиоксидантну дію.

Дія вітаміну С – водорозчинного антиоксиданту – у препараті поєднується з вітаміном Е, який захищає клітини та тканини від пошкоджуючої дії надлишкової кількості вільних радикалів та перекисного окиснення ліпідів. В органі зору, який потребує особливого антиоксидантного захисту, спостерігається специфічно високий рівень аскорбату: концентрація вітаміну С у кришталику ока перевищує концентрацію в крові у багато разів.

Мідь і цинк функціонують як компоненти численних металоензимів, каталізуючи їхню дію і попереджаючи утворення вільних радикалів.

Фармакокінетика. Дія препарату є сумісною дією його компонентів, тому проведення кінетичних спостережень неможливе; всі разом компоненти не можуть бути простежені за допомогою маркерів чи біодосліджень.

Показання до застосування.

-Поповнення вітамінів і мінералів, необхідних для повноцінного зору.

-Поповнення необхідних вітамінів і мінералів при захворюваннях очей (вікова дегенерація сітківки, катаракта, ретинопатії, хвороби зорового нерва).

-Профілактика вікових порушень зору і захворювань очей у групах ризику (у віці старше 55 років; у хворих на діабет; за наявності родинної схильності до катаракти або дегенерації сітківки; у курців; при світлому забарвленні райдужної оболонки очей).

-Профілактика захворювань очей при значних зорових навантаженнях (робота на комп'ютері, під впливом УФ-проміння, випромінювання телеекранів); при порушеннях нічного зору; під час одужання після офтальмологічних операцій.

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовують внутрішньо. Дорослим та дітям віком від 12 років призначають по 1 таблетці на добу, під час або після прийому їжі, протягом 2-3 місяців. Максимальна добова доза – 1 таблетка. За необхідністю, при відсутності стійкого ефекту, призначають повторні курси.

Побічна дія. Алергічні реакції (висипи на шкірі тощо).

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату. Дитячий вік до 12 років.

Передозування. При передозуванні можливе посилення побічної дії препарату. Лікування: активоване вугілля, промивання шлунка, симптоматична терапія.

Особливості застосування. Максимальний ефект каротиноїдів спостерігається при прийомі разом із їжею, що містить жири (особливо – рослинні олії).

Не слід перевищувати рекомендовану дозу.

У період вагітності та годування груддю застосовують тільки, якщо очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плоду/дитини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При застосуванні з іншими препаратами, що містять такі ж вітаміни і мінерали, необхідно враховувати сумарний ефект вітамінів.

Умови та термін зберігання. В оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 1 рік 6 місяців.

Пользователей также интересует