Хондроитинова мазь инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: мазь світло-жовтого кольору з характерним запахом;

склад: 1 г мазі містить натрію хондроїтинсульфату 0.05 г;

допоміжні речовини: диметилсульфоксид, ланолін безводний, кукурудзяна олія рафінована, вазелін, вода очищена.

Форма випуску. Мазь.

Фармакотерапевтична група. Засоби, які застосовуються для лікування опорно-рухового апарату. Код АТС M 09AX10.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат має хондростимулюючу, регенеруючу, протизапальну дії. Діючою речовиною є натрію хондроїтинсульфат, який одержують із хрящової тканини трахеї великої рогатої худоби. Препарат впливає на фосфатно-кальцієвий обмін хрящової тканини, уповільнює резорбцію кісткової тканини, знижує втрату кальцію, прискорює відновлення кісткової тканини, гальмує процес дегенерації хрящової тканини. Стимулює відновлення суглобового хряща, зменшує біль та запалення в суглобах, нормалізує продукцію суглобової рідини.

Фармакокінетика. Не вивчена.

Показання для застосування. Дегенеративні захворювання суглобів і хребта: остеопороз, остеохондроз, артрози.

Спосіб застосування та дози. Дорослим мазь наносити тонким шаром на болісну ділянку та ретельно втирати в шкіру протягом 2–3 хвилин. Процедуру повторюють 2-3 рази на день. Курс лікування залежить від тяжкості та перебігу захворювання, а також від характеру супутньої терапії, становить в середньому 2–3 тижні. За необхідності курс повторюють.

Побічна дія. У разі тривалого застосування інколи можливі прояви алергічної реакції: почервоніння, свербіж, набряк шкіри. При появі вказаних реакцій застосування препарату припиняють та змивають його залишки зі шкіри.

Протипоказання. Гострі запальні процеси в області нанесення. Підвищена чутливість до компонентів препарату, що може сприяти виникненню свербіжу, набряку або пропасниці.

Передозування. Не відоме.

Особливості застосування. З обережністю застосовувати у період вагітності та годування груддю, при захворюванні на тромбофлебіт.

Для уникнення появи побічних ефектів необхідно заздалегідь нанести невелику кількість мазі на шкіру для визначення індивідуальної чутливості. Не наносити на шкіру з проявами алергічної реакції та відкриті рани.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 2–20 ºС в захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін придатності – 3 роки.