Ретаболил инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: нандролон; 17β – гідроксиестр-4-ен-3-он деканоат;

основні фізико-хімічні властивості: жовтий прозорий масляний розчин, вільний від часток;

склад: 1 мл розчину містить нандролону деканоату 50 мг;

допоміжні речовини: спирт бензиловий, спирт ізопропіловий, олія соняшникова для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Анаболічні засоби для системного застосування. Похідні естрену. Код АТС A14AB01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Нандролон є похідним тестостерону. На відміну від тестостерону, володіє більш вираженою анаболічною і менш вираженою андрогенною діями (дані отримані в ході досліджень на рецепторах, а також у доклінічних і клінічних дослідженнях).

Нандролон стимулює еритропоез людини, на що вказує збільшення кількості еритроцитів, підвищення рівнів гематокриту й гемоглобіну. Цей ефект застосовується з терапевтичною метою для лікування анемій, обумовлених гіпоплазією кісткового мозку або зниженою продукцією еритропоетину в результаті хіміотерапії. При дотриманні рекомендованих доз андрогенний ефект (наприклад, вірилізація) спостерігається рідко. Нандролон не містить С17 α-алкільної групи, пов’язаної з порушенням функції печінки і розвитком холестазу.

Фармакокінетика. Нандролону деканоат повільно вивільняється з місця ін’єкції й потрапляє в кров. Період напіввиведення становить 6 діб. Ефір швидко перетворюється в крові у нандролон із періодом напіввиведення ≤ 1 год. Загальний час гідролізу нандролону деканоату, розподіл і виведення нандролону становить 4,3 год. Нандролон метаболізується в печінці. Метаболіти нандролону (19-норандростерон, 19-норетиохоланолон і 19-норепіандростерон) визначаються в сечі. Їх фармакологічна активність не відома.

Показання для застосування. Період реконвалесценції. Анемія внаслідок хронічної ниркової недостатності.

Спосіб застосування та дози.

Анемія.

Дорослим: внутрішньом’язово, чоловікам - по 200 мг 1 раз на тиждень, жінкам - по 100 мг 1 раз на тиждень. Терапевтичний ефект носить індивідуальний характер. Лікування варто припинити у разі відсутності терапевтичного ефекту після 3-6 місяців застосування.

Після відповідного поліпшення картини крові або її нормалізації варто поступово знизити дозу, регулярно контролюючи гематологічні показники. Погіршення показників під час зниження дози або після закінчення лікування може бути показанням для поновлення лікування.

Період реконвалесценції.

Дорослим: по 50 мг кожні 3-4 тижні, внутрішньом’язово, глибоко в м’язи.

Побічна дія. У пацієнтів чоловічої і жіночої статі: печія, погіршення апетиту, блювання, відчуття печіння язика, пригнічення секреції гонадотропіну, холестаз, жовтяниця; затримка азоту, натрію і води в організмі; набряки, посилення васкуляризації шкірних покривів, гіперкальціємія (особливо в нерухомих пацієнтів та жінок із метастатичним раком молочної залози).

У жінок: симптоми вірилізації (вугри, гірсутизм, облисіння по чоловічому типу, необоротне зниження тембру голосу, порушення менструального циклу, гіпертрофія клітора).

У чоловіків: пригнічення функції яєчок, олігоспермія, гінекомастія.

Протипоказання. Вагітність; період годування груддю; карцинома простати, карцинома грудної залози в чоловіків; підвищена чутливість (алергія) до будь-якого із компонентів препарату; дитячий вік.

Передозування. Немає даних щодо передозування.

У випадку зловживання препаратами, що містять нандролон (застосування більших доз як анаболічного засобу), спостерігали тяжкі ендокринні, метаболічні й психічні побічні реакції.

Особливості застосування. Призначення препарату дітям протипоказано!

Забороняється перевищувати рекомендовані дози.

При призначенні препарату жінкам варто оцінювати користь і шкоду від лікування через андрогенну дію препарату. Препарат з обережністю призначають при порушенні функції міокарда, гіпертензії, порушенні функції печінки і нирок, епілепсії, мігрені й глаукомі (у тому числі в анамнезі). Під час лікування рекомендується контролювати внутрішньоочний тиск через можливу затримку в організмі натрію і води.

Можлива зміна функції печінки (наприклад, рівня бромсульфталеїну), тому після 4-тижневого курсу лікування рекомендується провести контроль її функції.

Перед початком лікування і далі, під час лікування, варто регулярно проводити ректальне обстеження простати.

При цукровому діабеті варто переглянути дози антидіабетичних препаратів.

При прогресуючих злоякісних пухлинах необхідна корекція терапії з урахуванням результатів ниркових проб і стану хворого.

Застосування в період вагітності і годування груддю. Протипоказано.

Вплив на здатність керувати автотранспортом або працювати зі складними механізмами. Дослідження не проводилися.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному призначенні з антидіабетичними препаратами й похідними кумарину слід бути обережними через можливе посилення дії цих препаратів.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15-25°С, в захищеному від світла місці. Зберігати в недоступному для дітей місці!

Термін придатності - 5 років.