Ліпоїдний некробіоз

Ліпоїдний некробіоз

Ліпоїдний некробіоз (ЛН) – рідкісне ураження шкіри з утворенням бляшки неправильної форми, з фестончастими краями, приграничною інфільтрацією шкіри по периферії та центральною атрофічною ділянкою на передній поверхні гомілки.

МКХ­10: Е10.6, Е11.6

Общая информация

Етіологія

Серед хворих на ЦД розповсюдженість ЛН складає 0,3%. Процес може маніфестувати вже на початку ЦД, а в деяких випадках – навіть попереджати його типові клінічні прояви.

Патогенез

Патогенез ЛН до кінця не вивчений. Хоча вважається, що в розвитку ЛН глікемічний контроль не має великого значення, але в більшості випадків це ускладнення частіше зустрічається у дітей та підлітків з тяжким перебігом ЦД, які мають високий рівень глікованого гемоглобіну та інші ускладнення ЦД. Ключовим моментом у виникненні ЛН вважається судинний компонент, а порушення вуглеводного обміну та генетичні фактори суттєвої ролі у виникненні процесу не мають. Знайдена при гістологічному дослідженні патологія колагену дає привід зауважити пряме етіологічне значення стану колагену: прискорення його старіння при ЦД або гіпергідратація продуктів його обміну.

Клиническая картина

На передній поверхні гомілки утворюються бляшки неправильної форми з центральною атрофічною ділянкою жовтого кольору та інфільтрацією шкіри на периферії. Процес може починатися з маленької твердої червонокоричневої папули, яка поступово збільшується.

В деяких випадках на поверхні можуть бути телеангіектазії та гіперкератозні лусочки. Ураження зазвичай множинне, частіше – двостороннє, з вогнищами різної величини. У 1/3 хворих спостерігаються виразки на шкірі, які провокуються травмою. В деяких випадках пацієнти скаржаться на свербіж, парестезії, біль у ділянці ураження, але в більшості випадків процес протікає безсимптомно. Окрім нижніх кінцівок, зустрічається інша локалізація ураження – руки, пальці, обличчя, волосиста частина голови.

Лечение

  • Максимальна метаболічна та клінічна компенсація ЦД.
  • Препарати нікотинової кислоти (нікотинамід – по 1 таблетці 3 рази на добу, курс – 1 місяць).
  • Вазоактивні препарати (трентал – 500-1000 мг/добу, курантил – 25-150 мкг/добу, курс – 1 місяць).
  • Фізіотерапевтичне лікування (магнітно-резонансна терапія або лазеротерапія, 10 сеансів на курс лікування).
  • Рентгенотерапія ураженої ділянки.
  • Хірургічне лікування при виразці ділянки.

Профілактика

Стійкий контроль та самоконтроль ЦД, виконання гігієнічних процедур.

Юридичні аспекти

Узгодження плану обстеження та лікування з пацієнтом та батьками (опікунами) хворої дитини.