Жодна фізична вада так не обмежує людину, як сліпота

Жодна фізична вада так не обмежує людину, як сліпота

Актуальність боротьби з порушеннями зору у дітей важко переоцінити, і тому надзвичайно приємно усвідомлювати, що держава пам’ятає про цю категорію маленьких пацієнтів. На базі Української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» 30 березня офіційно відкрито перший у нашій державі Центр боротьби з дитячою сліпотою.

Підготував Олександр Нагребецький

Якщо ж зору позбавлене немовля, то це нещастя не лише для батьків, а й для суспільства в цілому. Прожити все життя і ніколи не бачити обличчя мами… Не знати, що таке краса… Бажати, як усі інші діти, стати лікарем, геологом чи, може, й космонавтом, а у відповідь відчувати на щоці материнські сльози. І це лише початок. Попереду чекатиме пітьма десятиліть…

За словами міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка, ця подія стала першим кроком уряду на шляху до створення спеціалізованого високотехнологічного закладу загальнодержавного масштабу на основі Національного центру охорони здоров’я матері і дитини. Поки що ця установа є унікальною, проте вже сьогодні до впровадження передового світового досвіду дитячої офтальмології готуються й деякі регіони, зокрема Львів.

Головний дитячий офтальмолог МОЗ України, головний лікар Київського центру мікрохірургії ока Сергій Риков розповів, що новостворена клінічна установа фінансуватиметься Міністерством охорони здоров’я, а це означає, що кожна дитина в Україні може звернутися до цього Центру за консультацією і в разі потреби отримати належну допомогу.

Згідно з програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я «Боротьба зі сліпотою-2020», поставлено завдання вдвічі зменшити кількість дітей із вадами зору у нашій країні. На думку Сергія Рикова, це реально, і робота в цьому напрямі активно ведеться вже сьогодні. Багато лікарів пройшли навчання у провідних клініках Європи та України. Обладнання, за допомогою якого здійснюватимуться діагностика та оперативні втручання, втілює найновіші досягнення медичної техніки. Головний дитячий офтальмолог МОЗ України переконаний, що заклад успішно працюватиме і поверне радість життя багатьом маленьким пацієнтам.

Наразі головними причинами дитячої інвалідності по зору є вроджена катаракта, глаукома та патології зору у глибоко недоношених малюків. Ще кілька років тому немовлята з такими відхиленнями були б приречені на сліпоту, але сьогодні цю проблему розв’язано. Лікарі розповіли, що безпосередньо перед відкриттям Центру вони зробили операцію дитині вагою усього 900 г! Чи це не найкраще підтвердження високого професіоналізму вітчизняних спеціалістів?

Проблему порушень зору у дітей не оминула своєю увагою і перша леді України. Катерина Ющенко як голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна-3000» назвала відкриття Центру боротьби з дитячою сліпотою визначною подією, адже тепер захищати здоров’я майбутнього покоління будуть сучасна апаратура і висококваліфіковані спеціалісти, готові надати діагностичну та терапевтичну допомогу на найвищому рівні. Поєднання програми боротьби зі сліпотою та роботи фонду в межах проекту «Від лікарні до лікарні» дасть змогу зробити лікування своєчасним, що підвищить його ефективність. За словами пані Ющенко, Фонд прагнутиме знайти більше партнерів для співпраці і допомоги у впровадженні нових технологій у сфері медицини.

Необхідно визнати, що до таких пошуків спонукає сумна статистика. На сьогодні сліпота та слабкозорість – основні причини очної інвалідності у дітей, яка в структурі загальної дитячої інвалідності посідає четверте місце. Рівень поширеності хвороб ока і його придаткового апарату у дітей до 14 років постійно збільшується. У 2004 р. він становив 89,5 на 1000 дитячого населення, з них на вперше виявлені випадки припадало 50%. Рівень захворюваності в той час становив 44,3 на 1000 дитячого населення. Вже у 2005 р. поширеність зазначених хвороб становила 90,4, а захворюваність – 45,0 на 1000 дитячого населення. Така динаміка зумовлена різними факторами, але у будь-якому випадку вона вимагає рішучих дій з боку уряду. Тому сьогодні приємно бачити, що влада дбає про майбутнє нації.

З метою зменшення рівня захворюваності та інвалідності через втрату та зниження зору у дитячому віці вже кілька років триває розробка та впровадження програм удосконалення діагностики та лікування дітей. На жаль, у більшості регіонів України матеріально-технічний та кадровий потенціал дитячої офтальмологічної служби не може забезпечити сучасного рівня лікування.

Єдиний вихід у такій ситуації – створення централізованої системи, яка могла б надавати допомогу маленьким пацієнтам з усіх регіонів, звідки їх направлятимуть локальні установи. Саме з цією метою на базі Всеукраїнської дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Міністерством охорони здоров’я організовано нове офтальмологічне відділення на 20 ліжок.

Відповідно до найсучасніших світових вимог, на устаткування та забезпечення роботи нового підрозділу з державного бюджету виділено близько 1,5 млн. грн. Близько 80% коштів витрачено на придбання нового високотехнологічного обладнання для діагностики та хірургічного лікування дітей.

Слід зазначити, що у новому відділенні велику увагу планується приділяти своєчасному виявленню та лікуванню злоякісних новоутворень очей. Такий напрям діяльності надзвичайно важливий, адже в нашій державі наразі вже зареєстровано близько 500 дітей із ретинобластомою. Кожного року в Україні діагностується 20 нових випадків цього захворювання. На жаль, смертність від ретинобластоми в Україні становить 47%, у той час як у розвинених країнах цей показник практично не перевищує 30%. Запровадження сучасних методик у поєднанні з кваліфікацією вітчизняних лікарів уже сьогодні зумовлює позитивні зрушення. Можливо, через кілька років українські офтальмологи стануть взірцем якщо не для всієї Європи, то хоча б для сусідніх держав.

Безперечно, нове сучасне обладнання відділення має першочергове значення для ефективного розв’язання проблем діагностики та хірургічного лікування таких захворювань, як вроджена та набута катаракта, глаукома, косоокість. Устаткування операційної дасть змогу проводити складні мікрохірургічні втручання на передньому та задньому відділах ока. Проте одним із найважливіших факторів, що визначатиме успіх лікування, буде атмосфера доброзичливості, що панує у відділенні.

За словами батьків, які разом зі своїми дітьми перебувають у стаціонарі, уважне ставлення лікарів викликає у маленьких пацієнтів довіру та переконує в успішності лікування. Діти вільно почувають себе серед однолітків, знаходять нових друзів і просто отримують задоволення від життя. Десятирічна Оля з Переяслава-Хмельницького навіть зізналася, що не дуже хоче повертатися додому після одужання, бо в лікарні вона зустріла дуже багато друзів з усієї України, і, коли стане дорослішою, обов’язково поїде до них у гості. У день урочистого відкриття щасливі посмішки були на обличчях і у дорослих, адже всі усвідомлювали, що працюють заради високої мети.

Звичайно, святковий настрій швидко минає, приходять важкі робочі будні, проте немає жодних сумнівів, що у відділенні завжди пануватиме така ж тепла та доброзичлива атмосфера, яка робитиме свій внесок у забезпечення здорового майбутнього нашої Батьківщини.

На думку фахівців, сучасне лікування, яке забезпечуватиме Центр боротьби з дитячою сліпотою, а також заходи медичної і соціальної реабілітації стануть запорукою зниження в Україні рівня дитячої інвалідності, пов’язаної із патологіями зорового апарату, і зроблять життя багатьох дітей та їхніх батьків щасливішим.