Україна медична

Україна медична

В Україні буде створено Національну обсерваторію контролю за наркотиками й алкоголем. Засідання Національної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу. МОЗ співпрацюватиме з міжнародними організаціями та фармацевтичними компаніями для поліпшення репродуктивного здоров’я в Україні. За допомогою вакцини щороку можна рятувати життя 80 дітей.

В Україні буде створено Національну обсерваторію контролю за наркотиками й алкоголем

Міністр охорони здоров’я України Юрій Поляченко під час робочої поїздки до наркологічної клінічної лікарні «Соціотерапія» повідомив про створення Національної обсерваторії контролю за наркотиками та алкоголем.

«Наркотична й алкогольна залежність в Україні насамперед є питанням соціального характеру. Медики мають справу лише з наслідками, а проблема лежить не в медичній площині, а в площині соціального і суспільного буття нації. Для контролю за ситуацією в Україні необхідний системний моніторинг алкогольних і наркотичних проблем. Він можливий лише за умови запровадження системи науково обґрунтованого епідеміологічного контролю та постійної оцінки ситуації за допомогою міжнародно визнаних індикаторів. З цією метою і створюється обсерваторія», – зазначив Поляченко.

Результати аналізу соціальних, медичних, епідеміологічних показників та пропозиції на ринку наркотиків дадуть змогу визначати динаміку й тенденції зловживання наркотичними засобами і психотропними речовинами та ідентифікувати групи ризику, а отже, оперативно реагувати на загрози, що виникають.

Відбулося засідання Національної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу

На засіданні Національної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу під головуванням віце-прем’єра Дмитра Табачника було прийнято низку важливих рішень, зокрема зосередження зусиль Національної ради на розв’язанні проблем, пов’язаних із поєднаними інфекціями – ВІЛ-інфекцією/СНІДом та туберкульозом. Підготовлено остаточний проект постанови уряду «Про утворення Національної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу».

Віце-прем’єр зазначив, що останнім часом завдяки злагодженій роботі Міністерства охорони здоров’я та чіткому розумінню урядом пріоритетів національної охорони здоров’я зроблено багато. За словами Дмитра Табачника, «саме це сьогодні дає змогу Україні розраховувати на отримання гранту Глобального фонду в розмірі 151 млн доларів. Згідно з експертизою Глобального фонду, заявка України є однією із найбільш виважених та обґрунтованих, а держава – однією із найбільш підготовлених для отримання коштів. Для цього уряд виконав умови Світового банку і Глобального фонду: збільшив державне фінансування (в бюджеті МОЗ на 2007 р. виділено близько 100 млн доларів); розблокував кредит Світового банку (22 листопада уряд отримав про це офіційне повідомлення); створив і виділив фінансування на діяльність Комітету протидії ВІЛ-інфекції та іншим соціально небезпечним хворобам. Така позиція держави сьогодні схвалена міжнародними інституціями на всіх рівнях».

Крім того, Дмитро Табачник повідомив про зрушення з мертвої точки питання відносно замісної терапії. 1 грудня 2006 р. офіційно зареєстровано лікарський засіб метадон, на основі застосування якого вже працюють пілотні проекти з лікування ВІЛ-інфікованих наркозалежних. Доцільність масового застосування метадону для лікування всіх наркозалежних вивчатиме створена рішенням Національної ради робоча група, до складу якої увійшли представники МОЗ, силових структур, міжнародні експерти.

Віце-прем’єр повідомив, що тривають переговори про можливість проведення в Україні Другої світової конференції з Національних відповідей на епідемію ВІЛ/СНІДу, що пройде навесні 2008 р., левову частку фінансування якої уже погодилися взяти на себе міжнародні інституції та донорські організації.

МОЗ співпрацюватиме з міжнародними організаціями та фармацевтичними компаніями для поліпшення репродуктивного здоров’я в Україні

МОЗ підписало меморандум із міжнародними організаціями та фармацевтичними компаніями про партнерство для покращення планування сім’ї та репродуктивного здоров’я в Україні. Реалізація проекту сприятиме виконанню державної програми «Репродуктивне здоров’я нації», концепцію якої уже схвалено Кабінетом Міністрів.

Головними завданнями проекту є інформування населення про переваги сучасної контрацепції над абортами, профілактику інфекцій, що передаються статевим шляхом, забезпечення доступності засобів контрацепції в аптеках різних форм власності. Проект передбачає створення інформаційних матеріалів, організацію просвітніх заходів для населення, насамперед молоді, тренінгів для медичних працівників та фармацевтів тощо.

ВООЗ визначила охорону репродуктивного здоров’я пріоритетним напрямом свого розвитку, що передбачає сукупність профілактичних методів, прийомів і послуг, що впливають на здоров’я та благополуччя населення, дають змогу жінці безпечно перенести вагітність та пологи, а батькам – створити найкращі умови для народження здорової дитини.

В Україні основними проблемами у сфері репродуктивного здоров’я є високий рівень штучного переривання вагітності; материнська та малюкова смертність; значна кількість ускладнень під час вагітності та пологів; безплідність у чоловіків і жінок; поширення інфекцій, що передаються статевим шляхом, зокрема ВІЛ та ін.

Проект «Разом до здоров’я» розрахований на 5 років і фінансуватиметься Агентством США з міжнародного розвитку. Проект поки що діятиме у двох пілотних областях – Львівській та Харківській, а до 2010 р. – майже на половині території України, і сприятиме наданню якісних, безпечних, ефективних та доступних послуг і товарів із планування сім’ї та репродуктивного здоров’я жінкам та чоловікам згідно з науково-доказовою медициною та світовими стандартами.

Під час відкриття проекту директор Агентства США з міжнародного розвитку Ерл Гаст відзначив: «Міністерство охорони здоров’я зробило значний прогрес у покращенні здоров’я українських родин. Одним із прикладів цього є програма «Репродуктивне здоров’я нації».

За словами першого заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Орди, МОЗ багато співпрацює із міжнародними організаціями, а сьогодні в Україні формується новий підхід – об’єднання державних, міжнародних та комерційних структур і громадськості – задля зміцнення здоров’я людей, сімейних цінностей та культури відносин. Такий підхід дасть змогу наблизити медичні послуги до пацієнтів, сприятиме кращому доступу населення до високоякісних та безпечних контрацептивних лікарських засобів та зменшенню негативних наслідків, насамперед від абортів та інфекцій.

Очікується, що до проекту долучаться інші організації, які поділяють його цілі та завдання і готові надавати фінансову й технічну допомогу для покращання репродуктивного здоров’я українських сімей.

За допомогою вакцини щороку можна рятувати життя 80 дітей

У 2006 р. відповідно до нового календаря щеплень в Україні вперше почали проводити вакцинацію проти гемофільної інфекції, що є збудником менінгіту, пневмонії, респіраторних та інших небезпечних інфекційних хвороб, які призводять до інвалідизації та смертності дітей молодшого віку. Календар щеплень – це нормативно-правовий документ, яким встановлено перелік обов’язкових профілактичних щеплень та оптимальні терміни їх проведення. До нового календаря профілактичних щеплень включено чотири розділи: щеплення за віком, щеплення за станом здоров’я, щеплення, які проводяться за епідемічними показаннями, рекомендовані щеплення. Вакцинація дає змогу досягти високого рівня специфічного імунітету.

Інформаційно

Haemophilus influenzae типу b (Hib) – бактерія (гемофільна паличка типу b), що викликає такі небезпечні та клінічно поліморфні інфекційні хвороби, як менінгіт, пневмонія, септицемія, епіглотит, остеомієліт, септичний артрит, гострі респіраторні інфекції (бактеріальні ГРІ) та інші захворювання, що становлять загрозу життю дітям молодшого віку. Hib-інфекції характеризуються важкими генералізованими формами з летальністю близько 50%, численними ускладненнями та стійкою інвалідизацією (до 20% випадків). У 1/3 дітей, які перехворіли на Hib-менінгіт, виникають такі стійкі порушення, як параліч, розумова відсталість, туговухість. Hib-інфекція належить до 5 провідних причин смерті від інфекційних хвороб дітей віком від 1 місяця до 5 років. За оцінками ВООЗ, Hib-інфекція щороку спричинює у світі 3 млн випадків важких інфекцій та 450 тис. смертей серед дітей раннього віку, посідаючи друге місце після летальних випадків від кору – 610 тис. Для порівняння: у світі від кашлюку помирає 285 тис. дітей, синдрому вродженої краснухи – 110 тис., жовтої лихоманки – 30 тис., дифтерії – 5450.

За офіційними статистичними даними МОЗ, в Україні щороку реєструється близько 2 тис. випадків захворювань на бактеріальні менінгіти. Захворюваність на пневмонії серед дітей за останні 3 роки зросла в 1,3 разу. Щороку серед дітей віком до 5 років реєструється близько 140 смертей від пневмонії. Близько 250 немовлят проходять лікування в стаціонарах України з приводу захворюваності на септицемію, п’ята частина з них – помирає.

Вагомими є й економічні збитки, пов’язані з інвалідизацією та смертністю від Hib-інфекцій. В Україні щороку економічні наслідки лише від менінгіту та пневмонії, пов’язані зі збудником Haemophilus influenzae типу b, становлять понад 67 млн грн. Лікування та діагностичне обстеження хворого на Hib-пневмонію становить близько 3,5 тис. грн., на Hib-менінгіт – близько 80 тис.

Важкі соціальні та економічні наслідки Hib-інфекцій, бажання зберегти здоров’я та життя дітей спонукали ВООЗ до створення Hib-ініціативи щодо боротьби з захворюваннями, зумовленими Hib-збудником. У новій позиції ВООЗ, оприлюдненій наприкінці листопада, констатується: «З огляду на доведену безпечність та ефективність, кон’юговані Hib-вакцини мають бути включені в національні програми планової імунізації дітей у всіх країнах». Україна як повноцінний член ВООЗ керується її пріоритетними завданнями, тому новий календар щеплень, підписаний міністром охорони здоров’я Юрієм Поляченком у 2006 р., передбачає проведення і Hib-вакцинації.

Hib-вакцинація в Україні проводиться з початку 2006 р., що, як стверджують фахівці, дало змогу знизити рівень захворюваності серед дітей молодшого віку на запальні захворювання верхніх дихальних шляхів – бронхіти, пневмонії, гнійні менінгіти, передусім у дітей до 5 років.

Сьогодні Hib-вакцини включено до національних програм імунізації дітей першого року життя у понад 90 країнах світу. Завдяки їх використанню в багатьох країнах фактично ліквідовано гнійний менінгіт – найважчу хворобу, спричинену цією інфекцією.

Наразі основною проблемою є незнання батьків про Hib-вакцини, через що вони часто відмовляються від вакцинації, наражаючи дитину на небезпеку.