Липоевая кислота для детей инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика :

міжнародна та хімічна назви : тіоктова кислота; D, L – α - 5 – (1,2 – Дитіолан – 3 – іл) – валеріанова кислота;

основні фізико - хімічні властивості : таблетки зеленувато-жовтого або жовтого кольору, на поперечному розрізі видно два шари;

склад : одна таблетка містить : ліпоєвої ( тіоктової ) кислоти –0,012 г;

допоміжні речовини : цукор, крохмаль картопляний, глюкоза, кальцію стеарат або стеаринова кислота, тальк;

склад оболонки – аеросил, віск бджолиний, титану двоокис, магнію карбонат лужний, масло вазелінове, полівінілпіролідон, цукор, тальк, барвник: хіноліновий жовтий Е-104 (імпортний) або жовтий водорозчинний КФ-6001 або тропелін О.

Форма випуску. Таблетки вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Гепатопротекторні засоби.

 Код АТС А05ВА.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ліпоєва кислота є коферментом, який бере участь в окислювальному декарбоксилюванні піровиноградної кислоти (у складі піруватдегідрогенази) та інших α – кетокислот, відіграє важливу роль в процесі утворення енергії в клітині, регулюванні ліпідного та вуглеводного обмінів, проявляє ліпотропний ефект, впливає на обмін холестерину, покращує функцію печінки, проявляє детоксикаційну дію при отруєнні солями важких металів та інших ендо- та екзотоксинів.

Нестача або порушення обміну ліпоєвої кислоти в результаті інтоксикації або надмірного накопичення деяких продуктів розпаду(наприклад, кетонових тіл) веде до порушення аеробного гліколізу. Ліпоєва кислота сприятливо впливає на процеси регенерації тканин.

Фармакокінетика. В організмі ліпоєва кислота знаходиться в різних органах, особливо багато її у печінці, нирках, серці. Біодоступність після перорального застосування складає майже 87%, період напівтрансформації – майже 20 хвилин. Має високий ефект першого проходження через печінку. В периферичній венозній крові визначається не більше 37% прийнятої дози. 80 – 90 % виводиться з сечею у вигляді метаболітів.

Показання для застосування. Ліпоєва кислота застосовується при вірусному гепатиті (середньої тяжкості протікання при відсутності інтенсивної або наростаючої жовтухи); при хронічному панкреатиті та хронічному холецистопанкреатиті, при холецистоангіохоліті та дискінезії жовчовивідних шляхів; при різних інтоксикаціях, які супроводжуються гострою печінковою недостатністю, у тому числі, при отруєнні вуглецем, а також при отруєнні грибами, чотирихлористим вуглецем, при отруєнні снодійними засобами та солями важких металів; при діабетичному поліневриті, при патології жирового обміну.

Ліпоєва кислота призначається як синергіст та коректор при проведенні курсу лікування преднізолоном, для зменшення дози преднізолону та послаблення „синдрому відміни”.

Спосіб застосування та дози. Призначають внутрішньо після їди. Діти у віці старше 6 років по 0,012 – 0,024 г (1-2 таблетки) 2 – 3 рази на добу. Курс лікування 20 – 30 діб. При необхідності курс лікування повторюють через місяць.

При поєднанні з преднізолоном призначають 0,024 г ліпоєвої кислоти та 0,010–0,015 г преднізолону.

Побічна дія. При прийомі препарату можливі диспепсичні прояви (біль під грудьми, печія, нудота, ікавка), шкірний алергічний висип. У цьому випадку треба зменшити дозу або відмінити препарат.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату; гіперацидний гастрит, виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки.

Передозування. При передозуванні можливе подразнення слизової оболонки травного тракту (нудота, блювання, пронос).

Особливості застосування. Додаткових вказівок на застережні заходи при застосуванні препарату не має.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Ліпоєва кислота посилює протизапальну дію глюкокортикоїдів, що дозволяє використовувати їх у менших дозах. В дослідах in vitro α – ліпоєва кислота реагує с деякими хімічними сполуками, що містять йони металів, наприклад цисплатин, який використовують для лікування онкологічних захворювань, тому при одночасному прийомі з цисплатином слід розраховувати на послаблення його дії під впливом α – ліпоєвої кислоти.

Посилює дію інсуліну та пероральних гіпоглікемічних засобів.

Умови та термін зберігання. Препарат слід зберігати при кімнатній температурі (15 - 25ºС), у сухому, захищеному від світла місці, недоступному для дітей.

Термін зберігання - 3 роки.