Диклобрю инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: диклофенак (diclofenac);

основні фізико-хімічні властивості: круглі двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою оранжевого кольору;

склад: 1 таблетка містить 50 мг диклофенаку натрію;

допоміжні речовини: лактоза, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль 1500 модифікований, магнію стеарат, кремнію діоксид безводний колоїдний. Оболонка: сополімер метакриловий кислоти-етилакрилату (дисперсія 30%), поліетиленгліколь 6000, повідон, тальк, барвник оранжевий (Opadry –OY-L-33010).

Форма випуску. Таблетки, вкриті кишковорозчинною оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Нестероїдні протизапальні засоби. Диклофенак.

Код АТС М01АВ05.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Диклофенак має виражені протизапальні, знеболювальні та жарознижуючі властивості. Механізм дії зумовлений інгібуванням синтезу простагландинів, які відіграють основну роль в патогенезі запалення та болю. Диклофенак інгібує синтез простагландинів, блокуючи фермент циклооксигеназу. Знижує синтез лейкотрієнів, переводячи арахідонову кислоту, що виділяється при запаленні, у депо тригліцеридів. Уповільнює проведення больових імпульсів у нервових волокнах. Диклобрю зменшує біль під час менструацій, який виникає при підвищенні маткової активності та підвищенні концентрації простагландинів в менструальній крові.

Фармакокінетика. Диклофенак на 99% зв’язується з білками плазми крові. Добре проникає у тканини, синовіальну рідину та грудне молоко. Період напіввиведення становить: 1–2 години, із синовіальної рідини: 3–6 годин. Метаболізується в печінці. Приблизно 65 % виводиться у вигляді глюкуроніду та сульфатних сполук з сечею та приблизно 35 % з калом та жовчю.

Показання для застосування. Суглобовий синдром: остеоартрит, ревматоїдний, подагричний артрити, анкілозуючий спондиліт, деформуючий остеоартроз, синовіїти, бурсопатії. Захворювання хребта та м’яких тканин: хвороба Бехтерєва, остеохондроз, міалгії, міозити. Ревматизм. Травми опорно-рухового апарату та м’яких тканин: переломи, розтягнення, вивихи, забиті місця. Захворювання нервової системи: неврити, невралгії, люмбаго, ішіас, радикуліт, напади мігрені. Гінекологічні захворювання: менструальний біль (альгодисменорея), больовий синдром при запаленні матки, яєчників, піхви. Лікування больового синдрому при проктиті, нирковій та печінковій коліках, після будь-яких хірургічних втручань. Симптоматичне лікування при інфекційно-запальних захворюваннях ЛОР-органів та органів зору.

Спосіб застосування та дози. Дозу призначають індивідуально залежно від віку хворого та перебігу захворювання. Дорослим призначають по 50 мг 2-3 рази на добу. Максимальна добова доза не повинна перевищувати 150 мг. Термін лікування – від 10 днів до 3 місяців.

Дітям віком після 6 років та підліткам препарат призначають під наглядом лікаря із розрахунку 2 мг/кг маси тіла на добу. Лікування первинної дисменореї починають з появою перших симптомів у дозі 50– 100 мг на добу та продовжують протягом 2–3 днів. Протягом наступних циклів доза може бути збільшена.

Побічна дія. Іноді можливі нудота, анорексія, головний біль, запаморочення, неприємні відчуття в епігастрії, метеоризм, запор або діарея, алергічні реакції (особливо у хворих на бронхіальну астму) – свербіж, шкірний висип, еритема, бронхоспазм, судоми.

Зрідка при тривалому застосуванні препарату можливі випадки ерозивно–виразкових уражень шлунково–кишкового тракту з/або без симптомів кровотечі.

В окремих випадках – анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія, агранулоцитоз, а також гематурія, протеїнурія, периферичні набряки, нефротичний синдром.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату та інших нестероїдних протизапальних засобів. Пептичні виразки або шлунково-кишкові кровотечі. Виразковий коліт. Тяжкі порушення функції печінки та нирок. Період вагітності та годування груддю. Діти до 6 років.

Передозування. Симптоми: головний біль, роздратованість, запаморочення, судоми. Лікування гострого отруєння полягає у зондовому промиванні шлунка, призначенні активованого вугілля. У подальшому – симптоматичне лікування за показаннями.

Особливості застосування. Таблетки зроблені таким чином, щоб діюча речовина вивільнювалася у кишковому тракті, а не в шлунку, тому дуже важливо ковтати таблетки не розжовуючи! Протягом лікування препаратом рекомендовано контролювати функцію нирок, печінки та склад периферичної крові.

Слід з обережністю застосовувати Диклобрю пацієнтам з порушенням згортальної системи крові, а також в осіб літнього віку з супутньою патологією серцево-судинної системи, гіпертонічною хворобою, ішемічною хворобою серця.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Можливе підвищення концентрації літію та дигоксину при одночасному застосуванні препаратів, які містять ці речовини. Одночасне застосування диклофенаку і калійзберігаючих діуретиків може призвести до підвищення рівня калію в крові. Препарат може знижувати ефективність антигіпертензивних засобів. Одночасне застосування диклофенаку з іншими нестероїдними протизапальними засобами або глюкокортикостероїдами підвищує ризик розвитку побічної дії. З обережністю призначають одночасно з антикоагулянтами та протидіабетичними засобами.

Підсилює токсичну дію метотрексату та циклоспорину.

У хворих з болями у хребті анальгетична активність та гастропротекторна дія Диклобрю посилюється при одночасному застосуванні з антагоністом α2-адренорецепторів тізанідином у дозі 2 мг 2 рази на добу.

Одночасне призначення з інгібіторами протонної помпи значно зменшує ризик виникнення побічних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі (15-25°С) у захищеному від світла та недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 3 роки.