Папазол-Дарница инструкция, аналоги и состав

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: 1 таблетка містить бендазолу гідрохлориду 30 мг в перерахунку на 100% суху речовину, папаверину гідрохлориду 30 мг, в перерахунку на 100% суху речовину;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, картопляний крохмаль, кальцію стеарат.

Лікарська форма. Таблетки.

Таблетки плоскоциліндричної форми з фаскою, білого кольору.

Фармакотерапевтична група. Периферичні вазодилататори.

Код АТС С04АХ51**.

Фармакологічні властивості.

Комбінований препарат, до складу якого входять алкалоїд папаверин та похідне імідазолу – бендазол. Папаверин – блокатор внутрішньоклітинної фосфодіестерази та креатинінфосфокінази в гладких м’язах судин, спричиняє накопичення циклічної АМФ, зменшує вміст внутрішньоклітинного кальцію, викликає вазодилататорний ефект. Ефект в основному виявляється на резистентних артеріях, внаслідок чого зменшується загальний судинний опір та знижується артеріальний тиск.

Папаверин знімає спазм гладкої мускулатури шлунково–кишкового тракту, жовчовивідних та сечовивідних шляхів. Бендазол – засіб, що безпосередньо впливає на стан гладких м’язів судинної стінки за рахунок впливу на імідазолові рецептори. Знижує артеріальний тиск, вміст вільного кальцію в гладких м’язах. Знімає спазм гладких м’язів органів черевної порожнини. Стимулює функції спинного мозку. При тривалому застосуванні здійснює імуномодулюючу дію, підвищує синтез інтерферону, сприяє синтезу антитіл, підвищує активність фагоцитів, сприяє профілактиці гострих респіраторних вірусних інфекцій. Підвищує здатність тканини протистояти гіпоксії, підвищує синтез нуклеїнових кислот та білка.

 

Показання для застосування.

Помірно виражений спазм периферичних судин, транзиторний спазм судин мозку. Пілороспазм, спастичний коліт, холецистит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, кишкова коліка. Спазм сечовивідних шляхів. Моно- та поліневрити. Залишкові явища перенесеного поліомієліту. Параліч лицьового нерва. Як додатковий засіб у складі комплексної терапії артеріальної гіпертензії.

 

Протипоказання.

Підвищена чутливість до компонентів препарату. Порушення AV–провідності. Артеріальна гіпотензія. Судомний синдром. Бронхообструктивний синдром. Гіпотонічний коліт, звичний запор. Черепно-мозкова травма. Тяжка печінкова і ниркова недостатність. Гіпотиреоз. Недостатність надниркових залоз. Гіпертрофія передміхурової залози. Діти віком менше 12 років (для даної форми препарату).

Особливі застереження.

Препарат з обережністю застосовують при зниженні перистальтики кишечнику.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Суворо контрольованих досліджень з безпеки та ефективності препарату в період вагітності і годування груддю не проводилося, тому при застосуванні препарату вагітними варто пам'ятати, що користь від застосування препарату у таких випадках повинна перевищувати можливий ризик для плода.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами.

При застосуванні препарату бажано утриматися від керування автотранспортом та керування складними механізмами.

Діти. У даній лікарській формі препарат застосовують для дітей віком старше 12 років.

Спосіб застосування та дози.

Дорослим та дітям віком старше 12 років препарат призначають внутрішньо за 2 год до їди або через 2 год після їди по 1 таблетці 2 - 3 рази на день. Препарат може застосовуватися короткими або тривалими курсами залежно від захворювання. При кишкових коліках та пілороспазмі курс лікування короткий – 1 - 2 дні, у складі комплексної терапії залишкових явищ перенесеного поліомієліту або при паралічі лицьового нерва − тривалий, від декількох тижнів до декількох місяців.

Максимальна разова доза – 1 таблетка, максимальна добова доза – 6 таблеток.

Передозування. Симптоми отруєння являють собою сполучення передозування папаверином та бендазолом. Симптоми отруєння папаверином: диплопія, слабкість, сонливість, загальмованість. Симптоми отруєння бендазолом: артеріальна гіпотонія, зниження перфузії тканин, аритмія, головний біль, слабкість.

Лікування: відміна препарату, промивання шлунку до чистих промивних вод, сольове проносне та зваж активованого вугілля внутрішньо.

Побічні ефекти.

Алергічні реакції: шкірний висип, свербіж шкіри.

З боку шлунково–кишкового тракту: нудота, запори, дискомфорт.

З боку серцево–судинної системи: AV–блокада, аритмії, зниження скоротливої здатності міокарда,артеріальна гіпотензія.

Інші: підвищене потовиділення, запаморочення.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

При одночасному застосуванні препарату зі спазмолітиками, седативними лікарськими засобами, діуретиками, трициклічними антидепресантами, прокаїнамідом, резерпіном, хінідином можливе посилення гіпотензивного ефекту.

Зменшує дію блокаторів холінестерази галантаміну, прозерину, фізіостигміну на гладку мускулатуру.

Адсорбенти, в’яжучі та обволікаючі лікарські засоби зменшують всмоктування препарату в шлунково-кишковому тракті.

Термін придатності. 5 років.

Умови зберігання. Препарат необхідно зберігати в оригінальній упаковці, в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.