Дексона инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозорий, від безбарвного до блідо-жовтого кольору розчин;

склад: 1 мл містить дексаметазону натрію фосфату - 1 мг; неоміцину сульфату - 5 мг;

допоміжні речовини: натрію фосфат дигідрат двохосновний, динатрію едетат, бензалконію хлорид, натрію хлорид, креатинін, натрію метабісульфіт, пропіленгліколь, натрію дигідрофосфат, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Очні / вушні краплі.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються в офтальмології та отології.

Код АТС S03C A01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Дексаметазон – глюкокортикоїд, чинить протизапальну, протиалергічну та протисвербіжну дію. При місцевому застосуванні зменшує біль, відчуття печіння, світлобоязнь і сльозотечу.

Неоміцин є антибіотиком групи аміноглікозидів широкого спектра дії. Він являє собою суміш неоміцинів А, В і С, які утворюються в процесі життєдіяльності променистого гриба Streptomyces fradiae. Діє бактерицидно. Механізм дії пов’язаний з безпосереднім впливом на рибосоми і пригніченням синтезу білка бактеріальної клітини. Активний відносно багатьох грамнегативних і грампозитивних мікроорганізмів, у тому числі E.coli, Shigella, Proteus, S. aureus, S. Pneumoniae, а також відносно M. tuberculosis.

Неоміцин сульфат застосовується місцево для лікування захворювань шкіри і очей завдяки його антибактеріальній дії. Стійкість мікроорганізмів до неоміцину розвивається повільно і незначною мірою.

Фармакокінетика. Після закапування в кон’юнктивальний мішок дексаметазон добре проникає в епітелій рогівки і кон’юнктиви; найвищі терапевтичні концентрації досягаються в рогівці, передній камері ока та скловидному тілі. Швидкість проникнення дексаметазону в водянисту вологу ока досить висока і досягає терапевтичної концентрації після інсталяції препарату через 90-120 хв. Тривалість протизапальної дії після закапування препарату в око становить 4-8 год.

Абсорбція дексаметазону в системний кровообіг при місцевому лікуванні очних та вушних захворювань незначна.

Неоміцин, бактерицидний компонент, через неушкоджені шкірні покриви не абсорбується.

Показання для застосування. Захворювання очей: блефарит, інфікована екзема, алергічний та бактеріальний кон’юнктивіт, склерит та епісклерит, дакріоцистит, поверхневий бактеріальний кератит, іридоцикліт, виразка рогівки Мурена та інші ушкодження рогівки імунного генезу, опіки рогівки (у тому числі хімічні), запальні процеси після травм ока та хірургічного втручання.

Захворювання вуха: локалізований нейродерміт, себорейний дерматит, екзема, отит (гострий і хронічний) зовнішнього та середнього вуха.

Спосіб застосування та дози. Тривалість лікування буде змінюватися залежно від типу ураження і може становити від декількох днів до декількох тижнів, залежно від терапевтичної реакції.

Дорослим і дітям старше 12 років закапують по 1 або 2 краплі розчину в кон’юнктивальний мішок кожного ока з інтервалом 1 - 2 год протягом дня і 2 год протягом ночі; після зменшення гострих запальних явищ дозу зменшують до 1 краплі 4 – 6 разів на добу. Максимальна доза - 30 крапель на добу для кожного ока. Тривалість лікування становить 7 – 10 днів.

При хронічному запаленні очей закапують по - 1 краплі препарату 2 рази на добу. Курс лікування не повинен перевищувати 2 – 4 тижні.

Дітям до 12 років при алергічних та запальних захворюваннях очей закапують препарат по 1 краплі 2 – 3 рази на добу протягом 7 – 10 днів.

Вуха: Ретельно очищають зовнішній слуховий прохід і витирають тампоном. Дорослим і дітям старше 12 років закапують розчин безпосередньо в зовнішній слуховий прохід. Рекомендована початкова доза становить 3 - 4 краплі 2 – 3 рази на добу. Після того, як буде отриманий позитивний результат, поступово знижують дозу до повної відміни препарату. Тривалість лікування - 1 – 2 тижні. Максимальна добова доза становить 12 крапель для кожного вуха. Дітям до 12 років призначають по 1 – 2 краплі 2 – 3 рази на добу протягом 7 – 10 днів.

 

Побічна дія. Глаукома з ушкодженням оптичного нерва, втрата гостроти і поля зору, утворення задньої підкапсулярної катаракти, вторинна інфекція очей. При потоншанні рогівки існує небезпека перфорації.

Рідко – підвищення внутрішньоочного тиску і утворення катаракти при довготривалому застосуванні.

В поодиноких випадках відмічалась фільтруюча пухирчатка, коли стероїди застосовувалися місцево після хірургічного лікування катаракти. При застосуванні стероїдів можуть загострюватись вірусні і грибкові інфекції рогівки. Рідко можуть виникати відчуття поколювання і печіння.

Протипоказання. Туберкульозні ураження очей або вух, вітряна віспа, herpes simplex, вірусні інфекції очей і вух, гнійний кон’юнктивіт, викликаний стійким до неоміцину збудником, гнійна виразка рогівки, глаукома, катаракта, грибкові інфекції, перфорація барабанної перетинки, підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату. Період вагітності і годування груддю.

Передозування. Малоймовірно, щоб місцеве застосування препарату призвело до будь-яких серйозних небезпечних реакцій.

Особливості застосування. У процесі лікування рекомендовано регулярно контролювати внутрішньоочний тиск і стан рогівки. Препарат можна застосовувати лише після виключення уражень очей і вух вірусного та грибкового походження.

Слід дотримуватись обережності при застосуванні препарату у дітей молодшого віку і не перевищувати рекомендованого режиму лікування. Оскільки співвідношення площі поверхні тіла до маси тіла є більшою – ймовірний системний вплив глюкокортикостероїдів та можливість пригнічення функції надниркових залоз.

Застосування медикаментозної терапії при лікуванні herpes simplex потребує великої обережності, періодична мікроскопія за допомогою щілинного джерела світла є обов’язковою. Довготривале застосування може призвести до утворення глаукоми, ушкодження зорового нерва, зниження гостроти зору і поля зору, утворення задньої передкапсулярної катаракти, або може призвести до вторинної очної інфекції.

Гостра гнійна інфекція очей може маскуватись або її активність може посилюватись в присутності препарату. Якщо подразнення і болючість зберігаються або посилюються, слід припинити застосування препарату.

При використанні контактних лінз, перед закапуванням очей їх слід знімати. Після закапування очей можна знову одягати лінзи через 10 хв.

Якщо є необхідність застосовувати декілька видів крапель, наступні краплі слід закапувати з інтервалом 10 хв.

Не можна доторкатись краєм піпетки або кінцем будь-якого іншого дозуючого пристрою до будь-якої поверхні, оскільки це може інфікувати розчин.

Вплив на здатність керувати автотранспортом і працювати зі складними механізмами

Пацієнти, які застосовують препарат для лікування очей, внаслідок затуманення зору повинні утримуватися від керування автомобілем або роботи зі складними механізмами, яка потребує підвищеної уваги.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. В період інтенсивної терапії препаратом не можна застосовувати одночасно препарати мономіцину і стрептоміцину через можливе виникнення ототоксичної дії.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі нижче + 25˚ С в недоступному для дітей місці. Не заморожувати. Берегти від світла. Термін придатності - 3 роки.

Після відкриття флакона розчином можна користуватися протягом одного місяця.