Аримидекс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: anastrozole; 2,2’-[5-(1H-1,2,4-тріазол-1-ілметил)-1,3-фенілен]біс(2-метилпропіононітрил);

основні фізико-хімічні властивості: круглі, двоопуклі, таблетки білого кольору, вкриті оболонкою, з логотипом “А“ на одному боці та маркуванням “Adx 1” – на другому;

склад: 1 таблетка містить 1 мг анастрозолу;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, полівідон, натрію крохмальгліколят, магнію стеарат, метилгідроксипропілцелюлоза, макрогол 300, титану діоксид.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Антагоністи гормонів та аналогічні засоби. Інгібітори ферментів. Код АТС L02B G03.

Фармакологічні властивості. Аримідекс є потужним і високо вибірним інгібітором ароматази. У жінок у постменопаузі естрадіол, в основному, продукується шляхом перетворення в периферійних тканинах андростендіону в естрон за допомогою ферменту – ароматази. Естрон далі перетворюється в естрадіол. Зниження рівня циркулюючого естрадіолу виявляє терапевтичний ефект у жінок з раком молочної залози. У жінок в постменопаузі Аримідекс у добовій дозі 1 мг спричиняє зниження рівня естрадіолу на 80%. Аримідекс не має прогестагенної, андрогенної активності. Аримідекс у добових дозах до 10 мг не діє на секрецію кортизолу та альдостерону, виміряну перед і після стандартного тесту на стимуляцію АКТГ. Отже замісне введення кортикостероїдів робити не треба. У пацієнток з негативним результатом тесту на чутливість до естрогенів ефективність препарату не була продемонстрована, крім тих випадків, коли існувала попередня позитивна клінічна відповідь на тамоксифен.

Фармакокінетика. Всмоктування анастрозолу швидке, максимальна концентрація в плазмі досягається протягом 2 год. (натще). Анастрозол елімінується повільно. Період напіввиведення з плазми 40 – 50 год. Їжа трохи зменшує швидкість зв’язування, але не ступінь його всмоктування. Невеликі зміни швидкості всмоктування не повинні призводити до клінічно значущих ефектів на постійну концентрацію препарату в плазмі при щоденному прийманні 1 таблетки Аримідексу.

Приблизно 90 – 95% від постійної концентрації досягається після 7 днів приймання препарату. Немає відомостей про залежність фармакокінетичних параметрів анастрозолу від часу або дози.

Фармакокінетика анастрозолу не залежить від віку жінок у постменопаузі.

Фармакокінетика анастрозолу у дітей не вивчалася.

Анастрозол зв’язується з білками плазми на 40%.

Анастрозол екстенсивно метаболізується у жінок у постменопаузі, менше 10% дози виводиться з сечею у незміненому вигляді протягом 72 год. після введення дози препарату. Метаболізм анастрозолу здійснюється шляхом n-деалкілування, гідроксилювання і глюкуронізації. Метаболіти виводяться переважно з сечею. Триазол – основний метаболіт, що виявляється у плазмі і сечі, не інгібується ароматазою.

Кліренс анастрозолу, що визначається після перорального прийому у добровольців зі стабілізованим цирозом печінки або порушенням функції нирок, не відрізнявся від кліренсу, що визначається у здорових добровольців.

Показання для застосування. Поширений рак молочної залози у жінок у постменопаузі.

Як допоміжний засіб для лікування ранньої стадії раку молочної залози у жінок у постменопаузі з позитивним результатом тесту на чутливість до естрогенів, у яких неможливо застосовувати тамоксифен через високий ризик розвитку тромбоемболії або аномалій ендометрія.

Спосіб застосування та дози.

Дорослі, включаючи осіб похилого віку: по 1 мг внутрішньо 1 раз на добу.

Порушення функції нирок: коригування дози у пацієнток з легкими і помірними порушеннями функції нирок не потрібне.

Порушення функції печінки: коригування дози у пацієнток з незначними порушеннями функції печінки не потрібне.

Побічна дія. Аримідекс загалом добре переноситься. Несприятливі явища були, в основному, легкі та помірні. Лише в декількох випадках лікування було припинено через виникнення небажаних ефектів. Фармакологічна дія Аримідексу може зумовлювати певні очікувані ефекти, включаючи припливи, сухість піхви та потоншання волосся. Інколи у хворих, які приймають Аримідекс, виникають розлади шлунково-кишкового тракту (анорексія, нудота, блювання та діарея), астенія, біль у суглобах або зменшення їх рухомості, сонливість, головний біль або висипання, у тому числі у поодиноких випадках – порушення з боку шкіри та слизових оболонок, такі як: поліморфна еритема і синдром Стівенса-Джонсона. Причинного зв’язку між прийманням анастрозолу та тромбоемболічними ускладненнями не встановлено. При клінічних випробуваннях не було встановлено статистичної різниці між частотою тромбоемболічних ускладнень при прийомі анастрозолу 1 мг і мегестролу ацетату, однак при прийманні анастрозолу 10 мг ця частота була дещо менша.

У пацієнток з поширеним раком молочної залози, у більшості з яких відмічалися метастази в печінку, відзначалися зміни з боку печінки (підвищення рівня g-ГТ і, рідко, лужної фосфатази). Причинний зв’язок цих змін не встановлювався. Під час клінічних досліджень Аримідексу також відзначався незначний підйом рівня загального холестерину.

Протипоказання. Аримідекс протипоказаний у пацієнток:

у пременопаузі;

у періоди вагітності і лактації;

з тяжкими нирковими порушеннями (кліренс креатиніну нижче 20 мл/хв.);

з печінкової недостатністю;

з відомою гіперчутливістю до анастрозолу або інших речовин, що містяться в препараті, які зазначені на упаковці.

Передозування. Випадки передозування не описані. Аримідекс у високих дозах добре переноситься. Лікування: специфічного антидоту немає. При необхідності застосовують симптоматичну терапію, загальну підтримуючу терапію та моніторинг функції життєво важливих органів та систем. Діаліз ефективний.

 

Особливості застосування. Аримідекс не рекомендується застосовувати у дітей.

У разі сумнівів у гормональному статусі пацієнтки менопауза повинна бути підтверджена результатами біохімічних досліджень.

Немає даних про безпечність застосування Аримідексу у пацієнтів з помірними та тяжкими порушеннями функції печінки та у пацієнтів з тяжкими порушеннями ниркової функції (кліренс креатиніну нижче 20 мл/хв).

Вплив на здатність керувати автомобілем та працювати з механізмами. Малоймовірно, що Аримідекс впливає на цю здатність, проте через повідомлення про астенію та сонливість, пов’язаними з прийманням Аримідексу, рекомендується зважено підходити до питання керування автомобілем та праці з механізмами при виявленні цих симптомів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Клінічні дослідження щодо лікарської взаємодії з антипірином і циметидином вказують на те, що одночасне застосування Аримідексу з іншими препаратами навряд чи приведе до клінічно значущої лікарської взаємодії, обумовленої цитохромом Р 450.

Вивчення бази даних щодо безпечності препарату, накопиченої в ході клінічних досліджень, не виявило відомостей про клінічно значущу лікарську взаємодію у пацієнток, які приймали одночасно Аримідекс та інші препарати, що часто призначаються.

На даний момент немає відомостей про застосування Аримідексу в комбінації з іншими протипухлинними препаратами.

Естрогени не повинні призначатися одночасно з Аримідексом, оскільки ці препарати мають протилежну фармакологічну дію.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці, при температурі нижче 30°С. Термін придатності - 5 років.