Но-Х-ша® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: дротаверин (drotaverine); [1-(3,4-діетоксибензиліден)-6,7-діетокси-1,2,3,4-тетрагідроізохіноліну гідрохлорид];

основні фізико-хімічні властивості: таблетки від світло-жовтого до жовтувато-зеленого кольору;

склад: 1 таблетка містить дротаверину гідрохлориду 0,04 г або 0,08 г;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль, тальк, магнію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при фізичних розладах шлунково-кишкового тракту. Код АТС A03AD02.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Спазмолітичний засіб. Діє безпосе-редньо на гладку мускулатуру шляхом інгібування фосфодіестерази та накопичення цАМФ всередині клітини, що призводить до розслаблення гладких м’язів за рахунок інактивації легкого ланцюга кінази міозину.

Фармакокінетика. При пероральному застосуванні препарат швидко всмоктується, період напіввсмоктування – 12 хв. Біодоступність – приблизно 100%. Максимальна концентрація в сироватці крові після перорального застосування досягається між 45 і 60 хв. Метаболізується в печінці. Період напіврозпаду 16 – 22 години. За 72 години практично виводиться з організму, приблизно 50% із сечею і 30% – з калом. Проходить через плацентарний бар’єр.

 

Показання до застосування.

- Спазм гладкої мускулатури шлунково-кишкового тракту, який пов’язаний з виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки; спазм пілоричного та кардіального відділів шлунка; спастичні запори, спастичний коліт; проктит; післяопераційні коліки внаслідок затримки газів, спазми жовчного міхура, які пов’язані з холелітіазом, холециститом, спазми сечовивідних шляхів, пієліт; напади жовчо- та сечокам’яної хвороби;

- лікування альгодисменореї;

- зниження збудження матки в період вагітності; при спазмі зіву матки при пологах, при пологових потугах, загрозливому аборті;

- проведення деяких інструментальних методів дослідження функцій шлунка та жовчовивідних шляхів.

Спосіб застосування та дози. Дози для дорослих.

Таблетки по 0,04 г: по 1 – 2 таблетки (40– 80мг) 1–3 рази на добу. Максимальна добова доза – 6 таблеток (240 мг).

Таблетки по 0,08 г: по ½ – 1 таблетці (40 - 80 мг) 1–3 рази на добу. Максимальна добова доза – 3 таблетки (240 мг).

Дози для дітей.

Дітям віком від 1 до 6 років – 10 – 20 мг 1 – 2 рази на добу; від 7 до 14 років – 20 – 40 мг 2 – 3 рази на добу. Максимальна добова доза – 200 мг. Курс лікування препаратом визначається лікарем індивідуально.

 

Побічна дія. Запаморочення, відчуття серцебиття, почуття жару, підсилення потовиділення, нудота, пониження артеріального тиску, безсоння, запор, алергічні реакції.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, тяжкі порушення функцій печінки, нирок та серцева недостатність, глаукома.

 

Передозування. AV-блокада, зупинка серця, дихання.

Лікування симптоматичне. Промивання шлунка, прийом активованого вугілля.

Особливості застосування. З обережністю слід призначати препарат хворим з вираженим атеросклерозом коронарних артерій, при гіпертрофії передміхурової залози і при арте-ріальній гіпотензії, а також жінкам у період вагітності та годування груддю. У хворих, що страждають на непереносимістью лактози, можуть з’являтися скарги з боку шлунково-кишкового тракту.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Посилює дію холінолітиків, енумолітиків, трициклічних антидепресантів, хінідину, новокаїнаміду. При одночасному застосуванні з препаратами леводопи можливо зниження антипаркінсонічного ефекту останньої.

Умови та термін зберігання. В захищеному від світла місці при температурі не вище +25 оС. Зберігати у недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 5 років.