Кальция глюконат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна і хімічна назви: кальцієва сіль глюконової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору з плоскою поверхнею, рискою і фаскою;

склад: 1 таблетка містить кальцію глюконату 0,5 г,

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, тальк, кальцію стеарат.

 

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на травну систему і метаболізм. Препарати кальцію. Код АТС А12АА03.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат кальцію поповнює дефіцит іонів кальцію, які необхідні для здійснення процесу передачі нервових імпульсів, скорочення кісткових і гладких м’язів, діяльності міокарда, формування кісткової тканини, згортання крові. Кальцій знижує проникність клітин і судинної стінки, запобігає розвитку запальних реакцій, підвищує стійкість організму до інфекцій, чинить протиалергічну та гемостатичну дію.

 

Показання до застосування. Кальцію Глюконат застосовують при недостатній функції паращитовидних залоз, посиленому виділенні кальцію з організму (зокрема, при тривалому постільному режимі), для профілактики та усунення дефіциту кальцію в період інтенсивного росту і розвитку у дітей та підлітків, при вагітності і в період годування груддю, при постклімактеричному остеопорозі, системній кортикостероїдній терапії, дефіциті вітаміну D, остеомаляції, переломі кісток; як допоміжний засіб при алергічних захворюваннях та реакціях на введення ліків, при підвищеній проникності судин, при гепатиті та токсичних ураженнях печінки, нефриті, еклампсії, при шкірних захворюваннях, як кровоспинний засіб, а також при отруєннях солями магнію, щавелевою кислотою, розчинними солями фтористої кислоти.

 

Спосіб застосування і дози. Приймають перед їжею. Перед застосуванням таблетку подрібнюють, запиваючи невеликою кількістю води. Дорослі: 1-3 г (2-6 таблеток) 2-3 рази на добу. Дітям віком до 1 року - по 0,5 г (1 таблетка), від 2 до 4 років - по 1 г (2 таблетки), 5-6 років - по 1-1,5 г (2-3 таблетки), 7-9 років - по 1,5-2 г (3-4 таблетки), від 10 до 14 років - по 2-3 г (4-6 таблеток). Приймають 2-3 рази на добу. Доза для людей похилого віку не повинна перевищувати 2 г на добу.

Тривалість лікування залежить від перебігу захворювання та стану хворого.

Побічна дія. Препарат звичайно добре переноситься, але іноді можливі нудота, блювання, пронос. Зазначені явища швидко проходять після зменшення дози або відміни препарату.

 

Протипоказання. Не слід застосовувати препарат при схильності до тромбозів, вираженому атеросклерозі, гіперкальціємії, тяжкій нирковій недостатності, підвищеній чутливості до препарату.

 

Передозування. У разі передозування можливий розвиток гіперкальціємії. Лікування: як антидот застосовують кальцитонін.

 

Особливості застосування. Хворим з незначною гіперкальціурією, зниженням клубочкової фільтрації або з нефроуролітіазом в анамнезі препарат необхідно призначати з обережністю і під контролем вмісту кальцію в сечі. Для зниження ризику розвитку нефроуролітіазу рекомендується вживати багато рідини.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Кальцій може посилювати всмоктування тетрацикліну і препаратів заліза, тому Кальцію глюконат необхідно приймати за 3 години до або після прийому перерахованих вище препаратів. Несумісний з карбонатами, саліцилатами, сульфатами, оскільки утворює з ними нерозчинні або важко розчинні солі кальцію. При одночасному застосуванні зменшує дію блокаторів “повільних” кальцієвих каналів (верапаміл), при одночасному застосуванні з хінідином можливе сповільнення внутрішньошлуночкової провідності і підвищення токсичності хінідину.

 

Умови і термін зберігання. Зберігати в сухому, недоступному для дітей місці, при температурі від 15°С до 25°С.

Термін придатності – 8 років.