Пиперазина адипинат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: piperazine; 1,4-діетилендіаміну адипінат.

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, плоскоциліндричні, з фаскою і рискою;

склад: 1таблетка містить піперазину адипінату 0,5 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Протигельмінтні засоби. Піперазин. Код АТС Р02С В01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Засіб для лікування аскаридозу і ентеробіозу. Діє на нестатевозрілих і статевозрілих особин аскарид і гостриць обох статей, викликаючи параліч м'язів цих нематод. Ефективність дегельмінтизації при одноразовому прийомі складає 90-95%, при повторному застосуванні досягає 100%. Завдяки тому, що піперазину адипінат не порушує оболонку аскарид, відсутня небезпечність всмоктування біологічних токсичних продуктів їх розпаду. При інших нематодозах, а також при цестодозах і трематодозах піперазин неефективний.

Фармакокінетика. Швидко всмоктується при прийомі всередину. Виводиться головним чином нирками.

Показання для застосування. Аскаридоз і ентеробіоз.

Спосіб застосування та дози. При аскаридозі призначають протягом 2 днів підряд по 2 рази на добу за 1 год до/або через 0,5-1 год після їжі. Разова доза складає: для дітей 3-4 років – 0,25 г, 4-5 років – 0,5 г, 6-8 років – 0,75 г, 9-12 років – 1 г, 13-15 років – 1,5 г, дорослим – 1,5-2 г.

При ентеробіозі призначають в таких же дозах, що і при аскаридозі. Курс лікування складає 5 днів. Проводять 1-3 курси терапії з 7-денними інтервалами між курсами. Для видалення гостриць із прямої кишки між курсами лікування на ніч рекомендується робити клізму із води з додаванням на 1 cклянку ½ чайної ложки натрію гідрокарбонату. Об'єм клізми для дітей – 1-3 склянки, для дорослих – 4-5 склянок.

Побічна дія. В окремих випадках (особливо при порушеннях видільної функції нирок) можуть розвитися м’язова слабкість, тремор, ейфорія, галюцинації, погіршення зору, порушення координації рухів, діарея, спастичний біль у животі, головний біль.

Протипоказання. Піперазину адипінат протипоказаний при органічних захворюваннях центральної нервової системи, нефриті, у період вагітності та годування груддю, дітям до 3 років.

Передозування. Симптоми: м’язова слабкість, тремор, порушення координації рухів, спастичний біль у животі. У хворих з порушеннями видільної функції нирок можуть виникнути нейротоксичні явища.

Лікування: промивання шлунку зависсю активованого вугілля або інших вуглеродних ентеросорбентів, сольові проносні, оксигенотерапія, інфузійна терапія, симптоматична терапія. При неврологічних симптомах вводять тиаміну гідрохлорид.

Особливості застосування. Лікування препаратом не потребує спеціальної дієти або підготовки хворих. Проносне призначають тільки при схильності до запорів. Під час лікування ентеробіозу необхідно суворе додержання гігієнічного режиму.

Застосування в період вагітності і годування груддю. Безпека застосування препарату у вагітних не встановлена. При необхідності застосування в період лактації грудне годування слід припинити.

Вплив на можливість керування транспортними засобами і механізмами.

Необхідна обережність при роботі з транспортними засобами або механізмами, тому що можливе запаморочення.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При поєднанні піперазину адипінату з аміназином посилюються екстрапірамідні розлади.

Умови та термін зберігання. При температурі від 15 oС до 25 oС. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 2 роки.