Неогемодез-Биофарма инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина жовтого кольору;

склад: 1 л розчину містить: повідону - 60 г, натрію хлориду – 5,5 г, калію хлориду – 0,42 г, кальцію хлориду гексагідрату – 0,5 г, магнію хлориду гексагідрату – 0,005 г, натрію гідрокарбонату – 0,23 г;

 допоміжна речовина: вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Кровозамінники та перфузійні розчини. Код АТС В05А А10**.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Неогемодез належить до плазмозамінних розчинів, підвищує суспензійні властивості крові, зменшує її в’язкість. Як дезінтоксикаційний засіб зв’язує токсичні продукти, що знаходяться у кровоносному руслі, і виводить їх через нирки з організму.

Фармакокінетика. При внутрішньовенному введенні дія препарату проявляється в міру його надходження у кров. Ефект зберігається протягом 3-12 год., що залежить від функціонального стану нирок та швидкості кровообігу. З організму виводиться нирками, частково з шлунково-кишкового тракту.

Показання для застосування. Дезінтоксикація організму при інфекційних захворюваннях, що супроводжуються токсикозами; опіковій хворобі у фазі інтоксикації (2–5-й день); гострій променевій хворобі у фазі інтоксикації; перитоніті і непрохідності кишечнику (в перед- та післяопераційний період); гострій нирковій недостатності різної етіології; тиреотоксикозах; сепсису; захворюваннях печінки у фазі печінкової недостатності.

Спосіб застосування та дози. Вводять внутрішньовенно, краплинно зі швидкістю 20–40 крапель за 1 хв. Перед введенням розчин підігрівають до 35–37оС. Для дорослих разова доза становить 400 мл. Дітям віком 6–9 років – до 100 мл; 10–15 років – до 150 мл. Повторні інфузії неогемодезу здійснюються за показаннями, але не раніше ніж через 10–12 годин після його попереднього введення. Курс лікування – не більше 5 діб.

 

Побічна дія. Можливе зниження артеріального тиску, підвищення температури тіла з ознобом, тахікардія, утруднене дихання, алергічні реакції (почервоніння, свербіж шкіри), анафілактичний шок. Побічна дія посилюється при швидкому введенні препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату (особливо наявність в анамнезі реакцій на полівінілпіролідон), виражена серцево-судинна і легенева недостатність, геморагічний інсульт, бронхіальна астма, гострий нефрит, тяжкі алергічні та імунодепресивні стани; період годування груддю; вагітність; дитячий вік до 6 років.

Передозування. Виявляється головним чином гіпергідратацією та артеріальною гіпотензією, що потребує припинення введення препарату. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Хворим з порушеною видільною функцією нирок препарат вводять з обережністю. Лікування при тяжких інтоксикаціях необхідно проводити під наглядом лікаря.

При швидкій інфузії може спостерігатися артеріальна гіпотензія, тахікардія, утруднення дихання, що потребує припинення введення препарату і призначення кальцію хлориду (внутрішньовенно), ефедрину, засобів, що діють на серцево-судинну систему, поліглюкіну.

Оскільки є невідомим, чи надходить препарат у грудне молоко, не слід його використовувати у матерів, які годують груддю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. У розчин Неогемодезу не слід додавати будь-які лікарські засоби.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 5 років.