Натрия фторид инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

хімічна назва: натрію фторид;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки 1,1 мг: круглі плоскоциліндричні таблетки помаранчевого кольору з більш темними вкрапленнями, з фаскою, з апельсиновим смаком;

склад: 1 таблетка містить 1,1 мг натрію фториду (з апельсиновим смаком);

допоміжні речовини: маніт, аспартам, кремнію діоксид, магнію стеарат, крохмаль кукурудзяний, барвник Sunset Yellow Lake (Е 110), апельсинова смакова добавка.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Протикаріозні профілактичні засоби.

Фармакологічні властивості. Натрію фторид - ефективний протикаріозний профілатичний засіб. Його важливо застосовувати в період утворення й мінералізації зубів, який триває після народження дитини, коли практично припиняється доступ іонів фтору безпосередньо від матері, а також в підлітковому віці. При застосуванні фторвмісних препаратів ще до прорізування зубів іони фтору з плином крові надходять до зачатку зуба і входять до складу емалі. При прорізуванні поверхня таких зубів виявляється стійкішою до шкідливого впливу кислот, які утворюються з вуглеводів, та до мінералізації. Після прорізування зубів фтор зміцнює емаль і гальмує розвиток мікроорганізмів на поверхні зубів, попереджуючи у такий спосіб псування зубів. Фторвмісні препарати найефективніші, якщо їх приймають регулярно й тривалий час.

Фармакокінетика. Натрію фторид легко абсорбується із шлунково-кишкового тракту. Його абсорбція зменшується під впливом солей кальцію, магнію та алюмінію. В організмі фториди накопичуються переважно у кістках і зубах, наявні також у нігтях і волоссі. Виводяться фториди в основному з сечею, меншою мірою - з калом, потом та слиною. Прийом натрію фториду під час їжі або з молоком супроводжується зменшенням всмоктування препарату.

Показання для застосування. Профілактика карієсу зубів у дітей віком від 2 до 15 років.

Спосіб застосування та дози. Препарат рекомендується приймати перед сном після чищення зубів. Таблетці дають можливість повністю розчинитися у роті. Дітям віком від 2 до 5 років - по 1 таблетці (1,1 мг), з 5-річного віку - по 2 таблетки (1,1 мг) на добу. Курс лікування - щонайменше 250 днів на рік, щороку до 15-річного віку.

Не перевищуйте вказані дози! У разі передозування терміново зверніться до лікаря!

Побічна дія. В поодиноких випадках можуть з’явитися алергічні висипи або інші симптоми підвищеної чутливості до препарату.

Протипоказання. Препарат не рекомендується вживати, якщо концентрація фтору в питній воді перевищує 0,7 мг/л. Тяжкі захворювання печінки, а також порушення функції підшлункової залози.

Передозування. При гострому передозуванні спостерігають такі симптоми: чорні випорожнення, кров у блювоті, діарея, сонливість, запаморочення, підвищена слинотеча, нудота або блювання, поверхневе дихання, біль або спазми у шлунку, тремтіння, підвищена збудливість, сльозотеча, слабість. У дітей ці симптоми може викликати прийом 10 або 20 мг натрію фториду.

Небезпечною для життя дозою натрію фториду вважають: для дітей - 5 мг/кг маси тіла, для дорослих - 5 або 10 мг.

Особливості застосування. Слід простежити за тим, щоб дитина не одержувала фтор додатково, приймаючи одночасно інші медичні засоби (наприклад, вітафтор, фторлак) або з харчовими продуктами (наприклад, збагачувачі харчових продуктів, які містять фтор, фторована кухонна сіль або питна вода).

Передозування викликає флюороз зубів. Щоб уникнути ускладнень, дитину повинен регулярно оглядати стоматолог, не рідше 1 разу на 3 місяці.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Бажано уникати одночасного застосування з алюмінію гідроксидом або кальцієвмісними препаратами.

У разі необхідності ці медикаменти можна приймати за 2 години до прийому натрію фториду.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі, в нeдocтyпнoмy для дітей мicцi.

Термін придатності – 5 років. Дотримуватись вказаного на упаковці терміну придатності.

В інструкції відсутній код АТС.

Пользователей также интересует