Стрепсилс® с лимоном (без сахара) инструкция, аналоги и состав

 

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: жовті круглі льодяники з характерним лимонним смаком, із зображенням знаку “S” з обох боків льодяника;

склад: 1 льодяник містить 2,4-дихлорбензилового спирту 1,2 мг, амілметакрезолу 0,6 мг;

допоміжні речовини: ароматизатор лимона, винна кислота, хінолін жовтий (Е104), натрію сахарин, мальтитол сироп, ізомальт.

 

Форма випуску. Льодяники.

Фармакотерапевтична група. Препарати, що застосовуються при захворюваннях горла. Антисептики. Код АТС R02A A20.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат має антисептичні властивості. Активний щодо широкого спектра грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів in vitro; виявляє протигрибкову дію. Ефективність препарату обумовлена наявністю двох антибактеріальних компонентів широкого спектра дії, які полегшують біль у горлі та зменшують прояви запалення. Амілметакрезол руйнує структуру білків бактерій, що проявляється бактерицидною дією. 2,4-дихлорбензил-алкоголь виявляє бактеріостатичну дію за рахунок зневоднення бактеріальної клітини.

Фармакокінетика. У зв’язку з незначною абсорбцією препарату у кров СТРЕПСІЛС® належить до засобів місцевого застосування. Враховуючи це, фармакокінетичні показники не визначалися.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування інфекційно-запальних захворювань ротової порожнини та глотки.

Спосіб застосування та дози. Рекомендовано дорослим і дітям віком від 5 років. При появі перших симптомів запалення у ротовій порожнині або глотці приймати по 1 льодянику кожні 2 – 3 години. Льодяник необхідно розсмоктувати до повного розчинення. Не вживати більше 8 льодяників протягом 24 годин. З урахуванням клінічної картини, як етіотропний та симптоматичний засіб, допускається безперервне застосування препарату протягом 10 днів.

 

Побічна дія. У поодиноких випадках – алергічні реакції.

Протипоказання. Алергічна реакція на будь-який з компонентів препарату.

Передозування. Завдяки складу та формі виготовлення препарату його випадкове чи навмисне передозування малоймовірне. Передозування може проявлятися лише симптомами дискомфорту з боку шлунково-кишкового тракту. У такому випадку проводять симптоматичне лікування.

Особливості застосування. Якщо симптоми тривають протягом трьох днів, супроводжуються високою температурою, головним болем та іншими явищами, необхідне додаткове коригування схеми лікування.

Дані про тератогенну та токсичну дії на плід і немовля відсутні. Тому жінкам під час вагітності і годування груддю застосовувати препарат необхідно, враховуючи клінічну картину перебігу хвороби та потенційний ризик розвитку побічних дій.

Не перевищувати зазначену вище дозу.

Враховуючи лікарську форму, не рекомендується застосовувати у дітей до 5 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. СТРЕПСІЛС® сумісний практично з усіма препаратами основних фармакотерапевтичних груп.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці. Зберігати в сухому місці при температурі не вище 25°С.

Термін придатності – 3 роки.

Не вживати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.