Табекс ® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: цитизин; (1R-cis)-1,2,3,4,5,6-Hexahydro-1,5 methano-8H-pyrido[1,2-] [1,5]diazocin-8-on;

 фізико-хімічні властивості:  круглі двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою, коричневого кольору, без запаху;

склад:  1 таблетка містить: цитизину – 1,5 мг;

допоміжні речовини: цукор молочний, целюлоза мікрокристалічна, магнію стеарат, тальк, опадрай ІІ.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при нікотиновій залежності. Код АТС N07BA10**

Фармакологічні властивості. Алкалоїд цитизин, який є активним компонентом препарату, має Н-холіноміметичну дію. Ефект препарату полягає у збудженні гангліїв вегетативної нервової системи, збудженні дихання рефлекторним шляхом, виділенні адреналіну з медулярної частини надниркових залоз, підвищенні артеріального тиску. Механізм дії цитизину близький до механізму дії нікотину, що дає можливість поступово відвикати від паління і одночасно попереджує розвиток абстинентних явищ.

Показання для застосування. При хронічному нікотинізмі (тютюнізмі) для відвикання від паління.

 

Спосіб застосування та дози. Препарат застосовують внутрішньо за такою схемою:  перші три дні 6 разів на добу (кожні 2 години) по 1 таблетці при одночасному зменшенні кількості випалених сигарет. Якщо результат є незадовільним, лікування припиняється і може бути відновлене через 2-3 місяці.

При позитивному ефекті лікування продовжують за такою схемою:

           з 4 по 12 день – по 1 таблетці кожні 2,5 години (5 таблеток на добу);

           з 13 по 16 день – по 1 таблетці кожні 3 години (4 таблетки на добу);

           з 17 по 20 день – по 1 таблетці кожні 5 годин (3 таблетки на добу);

           з 21 по 25 день – по 1–2 таблетки на добу.

Остаточне припинення паління має відбутися до п’ятого дня від початку лікування. Після завершення лікування пацієнту слід проявити волю і не дозволяти собі палити.

Побічна дія. Побічні дії, які часто виникають на початку лікування Табексом: зміна смакових відчуттів і апетиту, сухість у роті, головний біль, запаморочення, тремтіння, безсоння, сонливість, підвищена роздратованість, міалгія, біль в грудній клітці, біль в животі, нудота, запор, пронос, тахікардія, незначне підвищення артеріального тиску, зниження ваги, пітливість. Більшість небажаних ефектів зникає у ході лікування.

Протипоказання. Табекс протипоказаний для застосування хворим із підвищеною чутливістю до компонентів препарату, при гострому інфаркті міокарда, нестабільній стенокардії, серцевій аритмії, недавно перенесеному судинно-мозковому захворюванні,  атеросклерозі, вагітності і годуванні груддю. Відносними протипоказаннями для його застосування є деякі форми шизофренії, хромафінні пухлини надниркової залози, а також симптоми гастроезофагеального рефлюксу.

Передозування. При передозуванні Табексу спостерігаються симптоми нікотинової інтоксикації. Токсична дія проявляється нудотою, блюванням, розширенням зіниць, загальною слабкістю, тахікардією, клонічними судомами, паралічем дихання. У разі передозування проводять промивання шлунка, вводять водно-сольові і глюкозовмісні розчини, застосовують протисудомні препарати, кардіотонічні, аналептичні та інші симптоматичні засоби. Спостерігають за диханням, артеріальним тиском і частотою серцевих скорочень.

Особливості застосування. Застосування препарату і одночасне паління можуть призвести до посилення побічних дій нікотину (до нікотинової інтоксикації). Табекс слід призначати лише тоді, коли пацієнт має серйозний намір відмовитися від паління.

Немає достатнього клінічного досвіду застосування Табексу у хворих з ішемічною хворобою серця, серцевою недостатністю, артеріальною гіпертензією, судинно-мозковими захворюваннями, облітеруючими артеріальними захворюваннями, гіпертиреоїдизмом, пептичною виразкою шлунка, цукровим діабетом, нирковою або печінковою недостатністю. Цим категоріям хворих препарат слід призначати лише після уважної оцінки лікаря співвідношення користь/ризик.

Дітям до 18 років і дорослим старше 65 років слід застосовувати препарат з обережністю після уважної оцінки співвідношення користь/ризик.

Враховуючи можливе виникнення запаморочення,тремтіння, роздратування слід бути обережним при керуванні автотранспортом і роботі з точними механізмами.

Цей лікарський засіб містить 0,028 г цукру молочного. З кожною дозою в організм потрапляє до 0,028 г цукру. Це небезпечно для осіб з лактозною недостатністю, галактоземією або глюкозним/галактозним синдромом мальабсорбції.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Табекс не слід застосовувати разом з туберкулостатиками. Немає даних про клінічно значущі лікарські взаємодії препарату з іншими лікарськими засобами.

Умови та термін зберігання. В оригінальній упаковці, у сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С. Зберігати в недоступних для дітей місцях. Термін придатності – 2 роки.