Мексидол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки двоопуклі, вкриті оболонкою білого або білого з кремуватим відтінком кольору;

склад: 1 таблетка містить мексидолу в перерахуванні на 100 % речовину 0,125 г;

допоміжні речовини: глина біла, крохмаль картопляний, метилцелюлоза, кислота стеаринова, тальк, кальцію стеарат, твін-80, титану діокисд.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група Засоби, що впливають на нервову систему. Код АТС N07XX.

Фармакологічні властивості. Фармакодінаміка. Мексидол належить до гетероароматичних антиоксидантів. Він має широкий спектр фармакологічної дії: підвищує стійкість організму до стресу, справляє анксіолітичну дію, яка не супроводжується сонливістю та міорелаксуючим ефектом; має ноотропні властивості, попереджує та зменшує порушення пам’яті, які виникають при старінні та під дією різних патогенних факторів, має протисудомну дію; виявляє антиоксидантні та антигіпоксичні властивості; підвищує концентрацію уваги та працездатність; послабляє токсичну дію алкоголю. Препарат покращує метаболізм тканин мозку та їх кровозабезпечення, покращує мікроциркуляцію та реологічні властивості крові, зменшує агрегацію тромбоцитів. Стабілізує мембранні структури клітин крові (еритроцитів і тромбоцитів); зменшує вміст загального холестерину та ліпопротеїдів низької щільності.

Механізм дії зумовлений його антиоксидантною та мембранопротекторною дією. Він інгібує перекисне окислення ліпідів, підвищує активність супероксидоксидази, підвіщує співвідношення ліпід-білок, зменшує в’язкість мембрани. Модулює активність мембранозв’язаних ферментів (кальційнезалежної фосфодіестерази, аденілатциклази, ацетилхолінестерази), рецепторних комплексів (бензодіазепінового, ГАМК, ацетилхолінового), що посилює їх можливість зв’язуватися з лігандами, сприяє збереженню структурно-функціональної організації біомембран, транспорту нейромедіаторів і покращеанню синаптичної передачі. Мексидол підвищує вміст в головному мозку дофаміну. Викликає посилення компенсаторної активації аеробного гліколізу та зниження ступеня пригнічення окисних процесів у циклі Кребса в умовах гіпоксії з підвищенням вмісту АТФ ікреатинфосфату, активацію енергосинтезуючих функцій мітохондрій, стабілізацію клітинних мембран.

Фармакокінетика. Мексидол швидко всмоктується з шлунково-кишкового тракту з періодом напівабсорбції 0,08-0,1 години. Час досягання максимальної концентрації у плазмі крові - 0,46-0,5 години. Максимальна концентрація мексідолу в плазмі крові знаходиться у діапазоні від 50 до 100 нг/мл.

Періоди напіввиведення Мексидолу становлять відповідно 4,7-5 годин, та 4,9-5,2 години. Мексидол в організмі людини інтенсивно метаболізується з відтворюванням його глюкуронокон’югованого продукту. В середньому за 12 годин з сечею екскретується 0,3 % незміненого препарату та 50 % у вигляді глюкуронокон’югата від введеної дози. Найбільш інтенсивно Мексидол та його глюкуронокон’югат екскретується протягом перших 4 годин після прийому препарату. Показники екскреції із сечею Мексидолу та його глюкуронокон’югованого метаболіту мають значну індивідуальну варіабельність.

Показання для застосування.

- Невротичні та неврозоподібні стани із симптомами тривоги ;

- нейроциркуляторна дистонія;

- легкі когнітивні розлади різного генезу (при психоорганічному синдромі та астенічних порушеннях, зумовлених гострими та хронічними порушеннями мозкового кровообігу, черепномозковими травмами, нейроінфекціями та інтоксикаціями, сенільними та атрофічними процесами);

- порушення пам’яті та інтелектуальна недостатність у людей похилого віку;

абстинентний синдром при алкоголізмі з перевагою неврозоподібних та нейроциркуляторних порушень.

Спосіб застосування та дози. Мексидол призначають внутрішньо. Терапевтичні дози та термін лікування визначаються чутливістю хворих до препарату. Починають лікування з дози 0,25-0,5 г; середня добова доза становить 0,25-0,5 г; максимальна - 0,8 г. Добову дозу розділяють на 2-3 прийоми протягом дня.

Хворі з тривожними станами, нейроциркуляторними дисфункціями та когнітивними порушеннями приймають Мексидол протягом 2-6 тижнів.

Для купірування алкогольного абстинентного синдрому Мексидол застосовують протягом 5-7 днів.

Курсову терапію Мексидолом закінчують поступово, зменшуючи дозу препарату протягом 2-3 діб.

Побічна дія. Рідко - нудота, сухість слизової оболонки рота, алергічні реакції.

Протипоказання. Гостра печінкова або ниркова недостатність, підвищена індивідуальна чутливість до препарату, дитячий вік, вагітність, період годування груддю.

Передозування. Ефекти передозування препарату не встановлені.

Особливості застосування. В рекомендованих дозах не порушує реакцію при роботі зі складними механізмами та керуванні автотранспорту.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Мексидол посилює дію бенздіазепінових анксіолітиків, протипаркінсонічних засобів і карбамазепіну. Зменшує токсичну дію етилового спирту.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці при температурі не вище 25°С.

Термін придатності - 3 роки. Не застосовувати після терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Пользователей также интересует