Бом-бенге инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: мазь білого або жовтого кольору із запахом

ментолу і метилсаліцилату;

склад: 100 г мазі містить ментолу – 3,9 г , метилсаліцилату – 20,2 г.

допоміжні речовини: вазелін, парафін.

Форма випуску. Мазь.

Фармакотерапевтична група. Засоби для місцевого застосування при суглобовому та м’язовому болю. Код АТС М02АС.

Фармакологічні властивості. Мазь має знеболювальну, протизапальну та відволікаючу дію. Метилсаліцилат має протизапальний, місцевознеболювальний, подразнювальний та відволікаючий ефекти, в основі яких лежить вплив на підвищену проникність капілярів, процеси мікроциркуляції, гальмування активності медіаторів запалення, у тому числі брадикініну, який має альгогенну дію. Подразнення ментолом чутливих нервових закінчень призводить до легкого місцевого знеболювального ефекту.

Показання до застосування. Суглобовий і м’язовий ревматизм, артрити, ішіас, невралгії, ексудативний плеврит.

Спосіб застосування та дози. Мазь Бом-Бенге застосовують у вигляді розтирань уражених ділянок тіла, у тому числі (при плевриті) грудної клітки 2–3 рази на добу. Ділянку тіла, на яку була нанесена мазь, бажано покрити натуральною тканиною.

Тривалість застосування обумовлена характером і вираженістю захворювання, характером супутньої терапії, досягнутим ефектом.

Передозування. Не виявлено.

 

Побічна дія. При підвищеній чутливості можуть виникнути місцеві реакції ( шкірний висип, свербіж, відчуття печіння, набряк), які потребують припинення застосування препарату.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до складових речовин препарату, ураження шкіри у місці нанесення мазі. Не застосовується для лікування дітей віком до 8 років.

Застереження при застосуванні. Вагітним та у період годування груддю перед початком лікування необхідно зважити перевагу користі над можливим ризиком для плоду при застосуванні.

Особливості застосування. Не допускається попадання мазі на слизові оболонки.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодії ментолу і метилсаліцилату при нашкірному застосуванні з іншими лікарськими препаратами не виявлено.

Умови та термін зберігання. При температурі від 8 ˚ С до 15 º C, у недоступному для дітей місці.