Немоцид инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: pyrantel; 1,4,5,6-Тетрагідро-1-метил-2-[транс-2-(2-тієніл)-вініл]-піримідин;

основні фізико-хімічні властивості: довгасті, двоопуклі, таблетки жовтого кольору з рискою на одному боці та маркуванням NEMOCID на іншому;

склад: 1 таблетка містить пірантелу памоату еквівалентно 250 мг пірантелу;

допоміжні речовини: крохмаль кукурудзяний, полівінілпіролідон, натрію метилпарабен, натрію пропілпарабен, натрію крохмальгліколят, тальк очищений, магнію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакологічна група. Протигельмінтні засоби. Похідні тетрагідропіримідину. Код АТС Р02С С01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Діє на гельмінти в ранній фазі розвитку та на зрілі форми, не впливає на личинки в стадії міграції. Ефективний відносно Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoides, Anсylostoma duodenale, Necator americanus, Trichostrongylos orientalis, Trichostrongylos colubriformis. Деполяризуючий ефект пірантелу призводить до нейромускульного блоку, в результаті якого м’язи гельмінта спазмуються. Наслідком спазматичного паралічу гельмінта є видалення паразита шляхом кишкової перистальтики.

Фармакокінетика. Внутрішньокишкове всмоктування препарату дуже слабке у результаті нерозчинності пірантелу памоату. Після прийому внутрішньо в разової дозі 10 мг/кг маси тіла, максимальна концентрація становить 0,005 – 0,13 мкг/мл та досягається протягом 1 – 3 годин. Частково метаболізується в печінці до N-метил-1, 3-пропандіаміну. Виводиться з фекаліями (50% прийнятої дози – в незмінному стані) та з сечею (приблизно 7% – в незмінному стані та у вигляді метаболіту).

Показання для застосування. Ентеробіоз, аскаридоз, анкілостомоз, некатороз.

Спосіб застосування та дози. Термін лікування та доза підбирається індивідуально. Призначають одноразово у будь-який час, не має потреби приймати послаблюючі засоби або утримуватись від вживання їжі перед прийомом пірантелу. При ентеробіозі і аскаридозі дітям старше 3 років призначають у дозі 125 мг на 10 кг маси тіла. Дорослим і підліткам – 750 мг; при масі тіла більше 75 кг – 1000 мг. Для досягнення клінічного ефекту при лікуванні ентеробіозу необхідно ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, перш за все дітям, а також повторний прийом Немоциду через 3 тижні.

При анкілостомозі і некаторозі приймають у таких самих дозах, як і при аскаридозі. При тяжких формах призначають подвійну дозу – 20 мг на кілограм маси тіла в 1 або 2 прийоми протягом 2–3 днів.

Побічна дія.

З боку шлунково-кишкового тракту: рідко – зниження апетиту, нудота, блювання, діарея, біль в животі, підвищення активності печінкових трансаміназ.

З боку центральної нервової системи: рідко – головний біль, запаморочення, сонливість, безсоння. В окремих випадках – галюцинації, сплутаність свідомості, парестезії.

Інші: шкірний висип, свербіж, пропасниця.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів, які входять до складу препарату. Застосування препарату при значних порушеннях функції печінки небажане.

Передозування. У зв’язку з мінімальними кількостями пірантелу, що адсорбується, навіть значне передозування не викликає ніяких ознак інтоксикації. Лікування. У разі необхідності негайно звернутися до лікаря. Симптоматична терапія.

Особливості застосування. Дітям до 3 років призначають пірантел у вигляді суспензії (наприклад, Немоцид™ суспензія). В експериментальних дослідженнях тератогенних ефектів Немоциду не встановлено. При необхідності препарат може застосовуватися в період вагітності та лактації.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не застосовувати препарат разом з левамізолом (потенціація токсичності левамізолу) та з піперазином, який є антагоністом протигельмінтної дії пірантелу.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від 8 до 25°С, у сухому, недоступному для дітей та захищеному від світла місці.

Термін придатності – 4 роки.