Глаувент® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: глауцин; 1,2,9,10-тетраметокси-6а-α-апорфіну гідробромід;

 фізико-хімічні властивості: круглі, двоопуклі драже, колір драже по 10 мг – рожевий, колір драже по 40 мг – оранжевий;

склад: 1 драже містить глауцину гідроброміду 10 мг або 40 мг;

допоміжні речовини: крохмаль пшеничний, цукор кристалічний, желатин, тальк, кислота стеаринова, целюлоза мікрокристалічна, титану діоксид, гумі арабік, опалукс, гліцерин, поліетиленгліколь 6000.

Форма випуску. Драже.

Фармакотерапевтична група. Протикашльові засоби. Код АТС R05DB28**.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Глаувент справляє протикашльовий ефект за рахунок впливу на кашльовий центр. Містить глауцин – алкалоїд з рослини Glaucinum flavum (Мачок жовтий), який пригнічує центр кашлю. На відміну від кодеїну глауцин не впливає на центр дихання і не спричиняє медикаментозну залежність. Він не впливає на моторику кишечнику, виявляє незначну спазмолітичну дію, може спричинити зниження артеріального тиску. Має деяку протизапальну дію.

Фармакокінетика. При пероральному застосуванні препарат швидко резорбується з шлунково-кишкового тракту. Час досягнення максимального рівня в плазмі становить приблизно 1,5 год. Метаболізується в печінці і виводиться переважно із сечею.

Показання для застосування. Застосовується при сухому кашлі різної етіології: інфекційно-запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, деяких захворюваннях легенів (гострий і хронічний бронхіт, пневмонія, силікоз, туберкульоз), інфекційних захворюваннях (коклюш, грип).

 

Спосіб застосування та дози. Глаувент приймають внутрішньо. Разова доза для дорослих становить 40 мг, добова – 80-120 мг. У більш тяжких випадках разову дозу можна збільшити до 80 мг. Максимальна добова доза не повинна перевищувати 200 мг.

Разова доза для дітей старше 4 років становить 10 мг, добова – 20-30 мг.

Препарат рекомендується приймати після їди.

Для пацієнтів з нирковою недостатністю необхідно зменшити дозу препарату або збільшити інтервал між прийомами.

Тривалість курсу лікування визначається тяжкістю та перебігом захворювання.

Побічна дія. Зрідка при застосуванні високих разових доз (приблизно 80 мг) може виникнути запаморочення, нудота, слабкість, зниження артеріального тиску. Можливі алергічні реакції, які виявляються у вигляді свербежу або висипань.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату; артеріальна гіпотензія і інфаркт міокарда; діти до 4-річного віку.

Передозування. При передозуванні вживають загальноприйнятих заходів для швидкого елімінування препарату з організму (промивання шлунку, застосування активованого вугілля, інфузія водно-сольових розчинів), а також проводять симптоматичне лікування.

Особливості застосування. Глаувент не слід застосовувати при вологому кашлі, який супроводжується виділенням мокротиння, оскільки існує ризик обтурації бронхів секретом, який міститься в них. Необхідно з обережністю призначати препарат хворим з гіпотензією і з лабільним артеріальним тиском, оскільки у результаті його симпатолітичної дії існує ризик виникнення колапсу.

Вагітність і годування груддю. Проведені експерименти на тваринах не виявили ембріотоксичної і тератогенної дії препарату. Незважаючи на це, Глаувент слід з обережністю призначати жінкам під час вагітності і годування груддю беручи до уваги співвідношення користь/ризик.

Керування автомобілем і робота з автоматизованими механізмами. Препарат не рекомендується застосовувати водіям і особам, робота яких потребує високої швидкості фізичних і психічних реакцій, через можливе виникнення запаморочення, головного болю, сонливості, слабкості і стану легкої стомлюваності.

До складу цього лікарського засобу входить крохмаль пшеничний і може бути небезпечним для хворих на целіакію (глютенову ентеропатію).

Цей лікарський засіб містить 0,02 г цукру кристалічного. При застосуванні відповідно до рекомендованих доз з кожною дозою в організм потрапляє до 0,02 г цукру кристалічного. Це є небезпечним для осіб з уродженою непереносимістю фруктози, глюкозним/галактозним синдромом мальабсорбції або сахарозо/ізомальтазним дефіцитом.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Даних щодо будь-яких несприятливих взаємодій Глаувенту з лікарськими засобами немає. Його можна комбінувати з антибіотиками, хіміотерапевтичними засобами та іншими лікарськими засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в оригінальній упаковці, у сухому і захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С. Зберігати в недоступних для дітей місцях. Термін придатності – 3 роки.