Тавегил инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: clemastine; (R)-2-[2-[(R)-1-(4-хлорфеніл)-1-фенілетоксі]етил]-1-метилпіролідин (Е)-2-бутенедіоат;

основні фізико-хімічні властивості: прозора сиропоподібна рідина від безбарвного до блідно-жовтого кольору, з фруктовим запахом;

склад: 1 мл сиропу містить клемастину фумарату 0,134 мг, що відповідає клемастину 0,1мг;

допоміжні речовини: натрію сахарин, динатрію гідрофосфат безводний, калію дигідрофосфат, сорбітолу розчин 70 %, метилпарабен, пропілпарабен, пропіленгліколь, етанол, ароматизатор “персик”, ароматизатор “лимон”, вода очищена.

 

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Антигістамінні засоби для системного застосування.

Код АТС R06A A04.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Тавегіл – антагоніст Н1-рецепторів. Належить до антигістамінних засобів групи бензгідрильних ефірів. Тавегіл селективно інгібує гістамінні Н1-рецептори та зменшує проникність капілярів. Він здійснює виражену антигістамінну та протисвербіжну дію, яка характеризується швидким початком і значною тривалістю (до 12 год).

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо клемастин майже повністю всмоктується із шлунково-кишкового тракту. Максимальна концентрація в плазмі досягається через 2 – 4 год. Пік антигістамінної дії препарату спостерігається через 5 - 7 год і продовжується протягом 10 - 12 год, іноді до 24 год. Зв’язування клемастину з білками плазми становить близько 95%.

Виведення з плазми носить двофазний характер, періоди напіввиведення 2,7 - 4,5 год і 21 - 53 год відповідно. Клемастин метаболізується в печінці. Основний шлях виведення метаболітів - із сечею (45 - 65%). Незмінена активна речовина виявляється у сечі лише у невеликій кількості.

Показання для застосування. Сінна гарячкка, алергійний риніт, кропив’янка (у т.ч. дермографічна), свербіж, алергійні дерматити і дерматози, контактний дерматит, гостра і хронічна екзема (як допоміжний засіб), алергійні реакції, спричинені лікарськими препаратами, укусами комах.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старше 12 років призначають по 10 мл сиропу вранці і ввечері. В особливо тяжких випадках добова доза може бути збільшена до 60 мл сиропу.

Дітям 6-12 років призначають по 5-10 мл сиропу перед сніданком і на ніч.

Дітям 3-6 років призначають по 5 мл сиропу 2 рази на день, перед сніданком і на ніч.

Дітям 1-3 років призначають по 2-2,5 мл сиропу 2 рази на день, перед сніданком і на ніч.

Сироп необхідно дозувати за допомогою мірної ємності, що додається до флакона.

Побічна дія. Слабкість, седативна дія, у деяких випадках, особливо у дітей, відмічається стимулювальна дія на центральну нервову систему; рідко спостерігаються сухість у роті, головний біль, запаморочення, нудота, біль у ділянці шлунка, запор; дуже рідко - тахікардія. В поодиноких випадках спостерігається блювання, діарея, відсутність апетиту, утруднення сечовиділення, бронхіального секрету, екстрасистолія, гіпотензія. Дуже рідко спостерігаються алергічні реакції: шкірні висипання, фотосенсибілізація.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату або до інших антигістамінних засобів подібної хімічної структури. Тавегіл не слід призначати дітям до 1 року, а також жінкам під час вагітності і годування груддю.

Тавегіл не слід застосовувати хворим на порфірію.

Передозування. Результатом передозування антигістамінних засобів може бути як пригнічення, так і збудження ЦНС. Можливі також антихолінергічні симптоми (сухість у роті, фіксоване розширення зіниць, припливи крові, реакції з боку травного тракту і тахікардія).

Лікування полягає у виведенні препарату з організму шляхом промивання шлунка, застосування активованого вугілля і в проведенні симптоматичної терапії.

Особливості застосування. Тавегіл слід застосовувати з обережністю при закритокутовій глаукомі, гіпертиреозі, виразці шлунка за наявності стенозу, при пілородуоденальному стенозі, гіпертрофії передміхурової залози із затримкою сечовипускання і обструкцією шийки сечового міхура.

Вплив на здатність керувати автомобілем і механізмами. Пацієнтам, які приймають Тавегіл, слід бути обережними при керуванні транспортними засобами, при роботі з машинами/механізмами, оскільки препарат може спричинювати седативний ефект.

Застосування у періоди вагітності і лактації. У періоди вагітності та годування груддю Тавегіл призначають тільки за суворими показаннями. Невелика кількість препарату може надходити в грудне молоко.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Тавегіл, як і інші антигістамінні препарати, потенціює дію седативних засобів, снотворних, інгібіторів МАО та алкоголю.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі до 25°С.

Термін придатності - 3 роки.