Латикорт инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: hydrocortisone butyrate;

основні фізико-хімічні властивості - майже безбарвна, жирна маса, що просвічується;

склад: 1 г мазі містить гідрокортизону 17-н-бутирату 1 мг;

допоміжні речовини: вазелін білий.

Лікарська форма. Мазь 0,1%.

 

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїди для застосування у дерматології.

Код АТС D07AВ02.

Фармакологічні властивості.

Гідрокортизону бутират - модифікований глюкокортикостероїд для місцевого застосування на шкірі, якому притаманні протизапальна, протиалергійна, протиексудативна, протисвербіжна дії.

Фармакокінетика.

Після місцевого застосування гідрокортизону бутират легко проникає в ороговілий шар шкіри, де повільно метаболізується і може акумулюватися. У незначній кількості може проникати через шкіру, проявляючи системну дію. Після всмоктування організмом препарат метаболізується переважно в печінці. У вигляді сполук з глюкуроновою кислотою у незначній кількості в незміненому вигляді виводиться з сечею. Може також у незначній кількості виводиться з жовчю.

Всмоктування гідрокортизону бутирату в шкіру збільшується під час застосування препарату на великих ділянках, при застосуванні на шкірі обличчя або в зоні складок, а також при застосуванні оклюзійної пов’язки.

У дітей гідрокортизону бутират проникає через шкіру у незначній кількості порівняно з дорослими.

Показання для застосування.

Лікування підгострих і хронічних, неінфікованих сухих запальних уражень шкіри різного походження та симптомів свербежу при запальних станах шкіри, які супроводжуються надмірним кератозом: себорейний дерматит, контактна екзема, атопічний дерматит, застарілий псоріаз, еритродермія, мультиформна еритема, плескатий лишай з сильним свербежем, екзема з ліхеніфікацією.

Спосіб застосування та дози.

Препарат призначений для місцевого застосування.

При гострих запальних станах з мокнуттям рекомендується застосовувати крем. При пiдгострих запальних станах та ліхеніфікації слід застосовувати мазь. Латикорт мазь наноситься тонким шаром на уражені ділянки шкіри 1-2 рази на добу.

Протягом тижня рекомендується застосувати не більше однієї туби. Лікування не слід проводити безперервно більше 2 тижнів. Не можна застосовувати на шкіру обличчя більше одного тижня.

Слід з обережністю застосовувати препарат дітям від 2 років, тільки 1 раз на добу, на невеликій ділянці шкіри; не наносити на шкіру обличчя дитини.

При хронічних випадках з ліхеніфікацією та гіпертрофією рекомендується оклюзійна пов’язка, яку змінюють кожні 24-48 годин не більше одного тижня.

Тривалість лікування - зазвичай 1 - 2 тижні.

Побічна дія.

Можуть спостерігатися такі побічні ефекти: вугри, післястероїдна пурпура, пригнічення росту епідермісу, атрофія підшкірної клітковини, сухість шкіри, надмірний ріст волосся на тілі або алопеція, знебарвлення або гіперпігментація шкіри, атрофія та порушення цілісності шкіри, телеангіоектазія, періоральний дерматит (dermatitis perioralis), запалення волосяних фолікулів, вторинні інфекції, алергічні реакції. В окремих випадках можуть з’явитися кропив’янка, плямисто-папульозні висипання. Застосування мазі під оклюзійну пов’язку, враховуючи підвищене всмоктування, може спричинити загальносистемну дію, яка проявляється у вигляді набряків, гіпертензії, підвищеної чутливості до інфекцій. При зовнішньому застосуванні на шкірі повік іноді може розвинутися катаракта або глаукома.

 

Протипоказання.

Не рекомендується застосовувати мазь Латикорт при бактеріальних, грибкових та вірусних інфекціях шкіри, пухлинах та передракових станах шкірного покриву, звичайних та рожевих вуграх, періоральному дерматиті (dermatitis perioralis), після профілактичних щеплень, а також у випадку підтвердженої підвищеної чутливості до гідрокортизону бутирату і до окремих компонентів препарату.

Не слід застосовувати дітям до 2 років.

Не рекомендується застосовувати препарат під час вагітності та годування груддю.

 

Передозування.

При тривалому застосуванні на великих ділянках шкіри можуть з’явитися симптоми передозування, що проявляються посиленням місцевих побічних ефектів.

Терапія симптоматична.

 

Особливості застосування.

Не застосовувати безперервно більше двох тижнів. При довготривалому застосуванні на великих ділянках шкіри збільшується частота прояву побічних ефектів .

У випадку розвитку інфекції у місці застосування мазі слід припинити застосування мазі на період лікування інфекції. Треба уникати нанесення препарату на повіки або шкіру навколо очей пацієнтам, хворим на закритокутову та відкритокутову глаукому, а також пацієнтам з катарактою, враховуючи можливість посилення симптомів захворювання.

На шкірі обличчя, пахвини, а також у пахвовій ділянці застосовувати тільки у разі особливої необхідності, оскільки можливе підвищення всмоктування та високий ризик розвитку побічних ефектів (телеангіектазії, dermatitis perioralis), навіть після нетривалого застосування.

Слід обережно застосовувати лікарський засіб за наявності атрофії підшкірної клітковини, переважно особам похилого віку.

Під час лікування не рекомендують робити профілактичні щеплення .

Застосування під час вагітності та лактації

Не можна застосовувати препарат під час вагітності.

Жінки, які годують дитину груддю, в окремих випадках можуть застосовувати короткочасно на невеликих ділянках шкіри. Не слід наносити препарат на шкіру молочних залоз.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами та механізмами

Лікарський засіб не обмежує психічну та рухову здатність, а також здатність керувати транспортними засобами та механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При місцевому застосуванні не виявлена. Латикорт може посилювати дію імуносупресивних лікарських засобів і пригнічувати дію імуностимулюючих лікарських засобів.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 3 роки. Забороняється застосовувати препарат після закінчення дати, зазначеної на упаковці.