Парацетамол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: рaracetamol; пара-ацетамінофенол;

основні фізико-хімічні властивості: сироп оранжевого кольору з фруктовим ароматом;

склад: 5 мл сиропу містить парацетамолу - 125 мг;

допоміжні речовини: цукроза, натрію бензоат, пропіленгліколь, бронопол, барвник жовтий, барвник червоний, лимонна кислота, фруктова есенція, вода очищена.

 

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Аналгетики-антипіретики. Код АТС N02B E01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Парацетамол – аналгетичний препарат групи похідних пара-амінофенолу з вираженою жарознижувальною та помірною протизапальною діями. Малотоксичний, не проявляє подразнювальної дії на слизову оболонку шлунка та негативного впливу на склад периферичної крові.

Фармакокінетика. Парацетамол всмоктується у верхніх відділах кишечнику, метаболізується в печінці, виділяється в основному нирками.

Показання для застосування. Больовий синдром у дітей малої та середньої інтенсивності різного генезу (зубний та головний біль, мігрень, невралгія, міалгія; біль при травмах, опіках). Пропасниця при інфекційно-запальних захворюваннях (вітряна віспа, коклюш, кір, грип).

Спосіб застосування та дози. Перед застосуванням препарату флакон потрібно струсити. Дітям віком до 3 місяців призначають по 2 мл/50 мг в 1 прийом, від 3 місяців до 1 року - по 2,5 - 5 мл/62,5-125 мг сиропу в 1 прийом; від 1 року до 6 років - по 5-10 мл/125-250 мг сиропу в 1 прийом; від 6 до 12 років по 10-20 мл/250-500 мг. Препарат відміряти мірною кришечкою, якою накрито флакон.

Приймати препарат потрібно не більше 4 раз на добу з інтервалом не менше 4 год. Максимальна тривалість лікування без нагляду лікаря - 3 доби.

Побічна дія. Можливі іноді алергічні реакції (шкірні висипання, ангіоневротичний набряк, кропивниця), диспептичні розлади. При тривалому застосуванні може проявлятися гепатотоксична дія.

Протипоказання. Підвищена чутливість до парацетамолу; виражені порушення функції печінки та нирок; дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.

 

Передозування. Симптоми передозування: анорексія, нудота, блювання. Лікування –симптоматична терапія.

Особливості застосування. Тривалість застосування препарату без нагляду лікаря не повинна перевищувати 3 днів. Застосовувати препарат для лікування дітей віком до 3 місяців можна тільки за призначенням та під наглядом лікаря.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не слід застосовувати одночасно з іншими препаратами, які містять парацетамол. При одночасному застосуванні парацетамолу з барбітуратами, трициклічними антидепресантами, рифампіцином значно підвищується ризик гепатотоксичної дії парацетамолу. Тривале застосування протисудомних засобів може призвести до зменшення терапевтичної дії парацетамолу.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці, при кімнатній температурі.

Термін придатності – 2 роки.