Димедрол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: diphenhydramine, N,N-диметил-2-(дифенілметокси)етиламіну гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина;

склад: 1 мл розчину містить дифенгідраміну гідрохлориду – 10 мг;

допоміжні речовини: вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Антигістамінні препарати для системного застосування. Дифенгідрамін. Код АТС: R06AA02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Протиалергічний засіб. Інгібує Н1-гістамінні рецептори, усуваючи ефекти гістаміну: зменшує або попереджує спазми гладкої мускулатури судин, кишечнику, бронхів і бронхіол, підвищення проникності капілярів, набряк тканин, свербіж і гіперемію. Дія на центральну нервову систему зумовлена блокадою Н3-гістамінових рецепторів мозку і пригнічення центральних холінергічних структур. Володіє виразною протиалергічною активністю, виявляє місцевоанестезуючу, спазмолітичну, гангліоблокуючу і центральну холінолітичну дії. Викликає седативний, снодійний і протиблювотний ефекти.

Антигістамінна дія Димедролу більш виразна щодо місцевих судинних реакцій при запаленні і алергії, ніж до системних (зниження артеріального тиску). Проте, внаслідок гангліоблокуючої дії при парентеральному введенні, пацієнтам з дефіцитом об’єму циркулюючої крові можливе зниження артеріального тиску і підсилення наявної гіпотонії. Більш ефективний при бронхоспазмі, що викликаний лібераторами гістаміну (тубокурарин, морфін, сомбревин), і менш активний при алергічному бронхоспазмі.

Фармакокінетика. При позасудинному введенні швидко та повно всмоктується у кров. Період напіввиведення складає близько 7 год (тривалість дії – 3 - 5 год). Добре проникає крізь гемато-енцефалічний бар’єр. Метаболізується, в основному, в печінці. Виводиться нирками. Значно екскретується з молоком, що може викликати седативний ефект у дітей при грудному вигодовуванні.

Показання для застосування. Алергічні реакції (кропив’янка, сінна пропасниця, ангіоневротичний набряк), алергічний кон’юнктивіт, вазомоторний риніт, геморагічний васкуліт, сироваткова хвороба, алергія, викликана ліками, для послаблення побічних ефектів при трансфузії крові і кровозамінників, сверблячі дерматози, поширені травми шкіри і м’яких тканин (опіки, розтрощення), променева хвороба, хорея, морська і повітряна хвороба, синдром Мен’єра, премедикація, порушення сну (монотерапія або у комбінації зі снодійними), простудні захворювання верхніх дихальних шляхів.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають дорослим і дітям старше 12 років внутрішньом’язово і внутрішньовенно крапельно. При внутрішньом’язовому введенні разова доза складає 10 - 50 мг (1 - 5 мл); вища добова доза – 150 мг (15 мл). У вену препарат вводять крапельно в дозі 20 - 50 мг (2 - 5 мл) Димедролу в 75 -100 мл ізотонічного (0,9 %) розчину натрію хлориду.

Дітям до 12 лет Димедрол призначають у формі таблеток, супозиторіїв, мазей.

Побічна дія. Сонливість, слабкість, зниження уваги, порушення координації рухів, підвищена збудливість, запаморочення, головний біль, сухість у роті, нудота. Побічні явища проходять самостійно після відміни препарату або зменшення його дози. У осіб з локальними ушкодженнями мозку і епілепсією Димедрол активує (навіть у низьких дозах) судомні розряди на електроенцефалограмі і може провокувати епілептичний напад.

Протипоказання. Закритокутова глаукома, гіпертрофія передміхурової залози, стенозуюча виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, стеноз шийки сечового міхура, бронхіальна астма, вагітність, період лактації, індивідуальна гіперчутливість до Димедролу.

Передозування. Симптоми: сухість у роті, утруднене дихання, збудження, сплутаність свідомості, судоми, а також загострення інших симптомів, що описані у розділі “Побічна дія”.

Лікування: симптоматичне при ретельному контролі за диханням і артеріальним тиском.

Для попередження передозування необхідно суворо дотримуватися доз препарату, що рекомендуються.

Особливості застосування. Не застосовують до та під час роботи у пацієнтів, що займаються потенційно небезпечними видами діяльності, які потребують підвищеної уваги, швидких психічних та рухових реакцій.

Не вводити підшкірно внаслідок подразнюючої дії. З обережністю застосовують у осіб похилого віку, при порушенні функції печінки та нирок. При застосуванні Димедролу вживання алкоголю протипоказане.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Димедрол потенціює ефекти засобів для наркозу, снодійних, седативних засобів, наркотичних аналгетиків і місцевих анестетиків. При застосуванні з трициклічними антидепресантами можливе підсилення холіноблокуючої дії і пригнічуючої дії на центральну нервову систему. Можливий ризик розвитку судом при застосуванні з аналептиками.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла, недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С. Термін придатності – 4 роки.