Мебендазол-М инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: мebendazolum; метил-N-(5-бензоїл-1Н-бензимідазол-2-їл) карбамат;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки сірувато-жовтого кольору, з плоскою поверхнею, з фаскою, зі специфічним запахом;

склад: 1 таблетка містить мебендазолу 0,1 г;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, крохмаль картопляний, полівініл-піролідон, тальк, кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Протигельмінтні засоби. Мебендазол. Код АТС: Р02С А01.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Антигельмінтний препарат широкого спектра дії. Мебендазол селективно порушує активність мікротубулярної системи клітин кишкового каналу гельмінтів, порушуючи функцію цих клітин. Це приводить до гальмування транспортування та всмоктування поживних речовин, зокрема глюкози, до необоротної дегенерації кишкового каналу і загибелі гельмінтів.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо практично не всмоктується в шлунково-кишковому тракті. Виводиться з калом. Незначна частина препарату, потрапляючи в кров, на 90 % зв'язується з білками плазми і метаболізується в печінці.

 

Показання для застосування. Ентеробіоз, аскаридоз, анкілостомідоз, стронгілоїдоз, трихоцефальоз, теніоз, комбіновані інвазії, що спричиняються зазначеними гельмінтами.

 

Спосіб застосування та дози. Дорослі при ентеробіозі застосовують у дозі 100 мг одноразово. Оскільки можливі повторні інвазії, рекомендується повторний одноразовий прийом через 2 і 4 тижні, в тій же дозі. Доцільно проводити одночасне лікування всіх членів родини.

При аскаридозі, трихоцефальозі, анкілостомідозі і змішаних гельмінтозах дорослим –

по 100 мг 2 рази на добу (вранці і ввечері) протягом 3 днів.

При теніозі та стронгілоїдозі дорослим рекомендують приймати по 200 мг 2 рази на добу протягом 3 днів.

Доза для дітей зберігається на рівні 1 таблетки 2 рази на добу протягом 3 днів.

 

Побічна дія. В окремих випадках, при тривалому застосуванні, можливі минущий біль в ділянці живота та діарея, алергічні реакції (шкірний висип, кропив’янка, ангіоневротичний набряк). У більшості випадків побічні явища виражені незначно.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до мебендазолу, виражені порушення функції печінки, вагітність, годування груддю, дитячий вік до 1 року.

 

Передозування. При випадковому передозуванні можуть виникати спазми кишечнику, нудота, блювання, діарея. У поодиноких випадках, при лікуванні ехінококозу, при тривалому прийомі препарату у більш високих дозах, ніж рекомендовано, спостерігаються оборотні порушення функції печінки, гепатит, нейтропенія.

Специфічного антидоту немає. Рекомендується промивання шлунка водним розчином марганцевокислого калію (20 мг на 100 мл), застосування активованого вугілля.

 

Особливості застосування. Під час лікування Мебендазолом -М не потрібно застосування дієти і проносних засобів. Протягом доби після прийому препарату забороняється вживання алкоголю. При тривалому застосуванні необхідно контролювати картину периферичної крові, функцію нирок і печінки. Мебендазол знижує потребу в інсуліні у пацієнтів з цукровим діабетом.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Одночасний прийом циметидину, особливо тривалий, може спричинити підвищення концентрації мебендазолу в плазмі крові внаслідок сповільнення його метаболізму в печінці. У цьому випадку для корекції дози препарату рекомендується визначення концентрації мебендазолу в плазмі крові.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін зберігання - 2 роки.

 

Пользователей также интересует