Полифепан инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: порошок темно-коричневого кольору, не розчиняється у воді, без смаку і запаху;

склад: 1 пакет містить лігніну деревини 250 г.

Форма випуску. Порошок для перорального застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Ентеросорбенти. Код АТС А07В С.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат виготовлений з гідролізованого лігніну деревини. Має високу сорбційну властивість щодо різних мікроорганізмів, продуктів їх життєдіяльності, токсинів, харчових алергенів, отрут, тяжких металів, радіоактивних ізотопів, аміаку, катіонів холестерину, жовчних кислот і сприяє їх виведенню з організму.

Поліфепам має адсорбуючу, дезінтоксикаційну, протидіарейну, антиоксидантну, гіполіпідемічну дії.

Фармакокінетика. Виводиться через кишечник у незміненому вигляді.

Показання для застосування. Гострі і хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту різної етіології, які супроводжуються діареєю. Стани, які супроводжуються гострою і хронічною інтоксикацією, гострі отруєння, ниркова і печінкова недостатність, алергічні захворювання, порушення ліпідного обміну, стани після хіміо- та промененевої терапії. Абстинентний, алкогольний синдроми.

 

Спосіб застосування та дози. Поліфепан приймають внутрішньо ложкою, запиваючи невеликою кількістю кип’яченої води або розмішуючи в 1/3 склянці води за 1 годину до приймання їжі (добова доза становить ½ - 1 г на 1 кг маси тіла у 3 - 4 прийоми). Дітям до 1 року – по 1 чайній ложці, від 1 до 7 років – по 1 десертній ложці, від 7 років і старше – по 1 столовій ложці 3 - 4 рази на день. При гострих станах препарат приймати протягом 3 – 10 днів, а при тривалих і хронічних захворюваннях – від 14 до 45 днів, курсами по 10 - 15 днів з перервою у 7 - 10 днів.

Вводять через дренажні системи і зонди у різні відділи шлунково-кишкового тракту (шлунок, тонкий і товстий кишечник через гастро-, ентеро- і цекостоми, а також у вигляді високих клізм).

При зондовому введенні розводять питною водою у співвідношенні 1: 5 - 1 : 10 залежно від об’єму і місця введення.

 

Побічна дія. Алергічні реакції, запори. При тривалому застосуванні – гіпокальціємія, гіповітаміноз В, D, Е.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату; запори, анацидний гастрит.

 

Передозування. Не виявлено.

 

Особливості застосування. При схильності до запорів, запивати великою кількістю води. Інтервал між прийманням препарату та інших лікарських засобів не менше 1 години. Тривале застосування повинно поєднуватися з прийомом препаратів кальцію, вітамінів групи В, D, Е.

Вплив на здатність керувати автомобілем та механізмами.

Препарат не впливає на здатність керувати автомобілем та механізмами.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному прийманні з іншими пероральними лікарськими засобами знижує їх ефективність.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, прохолодному місці (при температурі 8-15°С). Після відкриття – у щільно закритій тарі.

Термін придатності – 5 років.