Дексаметазон-Биофарма инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна і хімічна назви: dexamethasone; 9-фтор,-11,17,21-тригідрокси-16а-метилпрегна-1,4-дієн-3,20діон,21-дигідрофосфат динатрієва сіль;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна, прозора рідина без запаху; рН 6,0 - 7,0;

склад: 1 мл містить дексаметазону фосфату динатрієвої солі - 1мг;

допоміжні речовини: кислота борна, натрій тетраборнокислий 10-водний, трилон Б, бензалконію хлорид, вода для ін`єкцій.

Форма випуску. Краплі очні.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються в офтальмології. Протизапальні засоби. Кортикостероїди. Код АТС S01B A01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Виявляє виражену протизапальну та протиалергічну дію, зумовлену пригніченням визволення еозинофілами медіаторів запалення; індукуванням утворення ліпокортинів і зменшення кількості тучних клітин, що виробляють гістамін та гіалуронову кислоту із зменшенням проникності капілярів; стабілізацією клітинних мембран (особливо лізосомальних) та мембран органел.

Фармакокінетика. При інстиляціях в око дексаметазон всмоктується через рогівку з інтактним епітелієм у вологу передньої камери. При запаленні тканин ока або ушкодженні слизової оболонки та рогівки швидкість всмоктування дексаметазону зростає.

Показання для застосування. Негнійний алергічний кон`юнктивіт, блефарокон`юнктивіт, кератит, кератокон`юнктивіт без ушкодження епітелію, ірит, іридоцикліт, епісклерит, склерит, запальні процеси після травм ока та хірургічного втручання.

Спосіб застосування та дози. Закапувати по 1-2 краплі 3-4 рази на день у кон‘юнктивальний мішок ураженого ока. При гострих захворюваннях закапувати по 1-2 краплі кожні 1-2 години, у подальшому кратність інстиляцій знижують до 4-6 разів на добу. Тривалість курсу ліку- вання - від 2 до 9 днів.

Побічна дія. Препарат звичайно добре переноситься, але при тривалому застосуванні можливе підвищення внутрішньоочного тиску. При потоншенні рогівки можлива її перфорація. Дуже рідко - розвиток інфекції Herpes simplex.

Протипоказання. Вірусні та грибкові захворювання ока, гострі очні інфекції при відсутності спеціальної терапії; трахома; захворювання рогівки, які супроводжуються дефектами епітелію; очна гіпертензія, глаукома; підвищена індивідуальна чутливість.

Передозування. Враховуючи спосіб введення передозування малоймовірне. Тим не менше, у випадку передозування видалити надлишок препарату проточною водою.

Особливості застосування. При підвищенні внутрішньоочного тиску, слід відмінити препарат.

 Пацієнтам, які користуються контактними лінзами, слід їх знімати перед введенням препарату. Надівати контактні лінзи рекомендується через 20 – 25 хвилин після введення препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При тривалому застосуванні з йодоксуридином можливе підсилення деструктивних процесів в епітелії рогівки.

Умови та термін зберігання. В прохолодному, захищеному від світла, недоступному для дітей місці, при температурі від 8 0 С до 15 0 С.

Термін придатності - 2 роки. Термін придатності після відкриття флакону - 14 діб.

Пользователей также интересует