Кальция глюконат инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: calcium gluconate; кальцієва сіль глюконової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, з плоскою поверхнею, рискою і фаскою;

склад: 1 таблетка містить кальцію глюконату  0,5 г;

допоміжні речовини:  крохмаль картопляний або кукурудзяний, кальцію стеарат.

 

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на травну систему і метаболізм. Мінеральні добавки. Препарати кальцію. Код АТС А12А А03. 

 

Фармакологічні властивості. Препарат кальцію, відновлює дефіцит іонів кальцію, які необхідні для здійснення процесу передачі нервових імпульсів, скорочення скелетних та гладких м'язів, діяльності міокарда, формування кісткової тканини, згортання крові. Кальцій знижує проникність судин, запобігає розвитку запальних реакцій, підвищує стійкість організму до інфекцій,  чинить протиалергічну та гемостатичну дію.

 

Показання для застосування. Кальцію Глюконат застосовують при недостатній функції паращитовидних залоз, посиленому виділенні кальцію з організму (зокрема, при тривалому постільному режимі), для профілактики та усунення дефіциту кальцію в період інтенсивного росту і розвитку у дітей та підлітків, при вагітності і в період годування груддю, при постклімактеричному остеопорозі, системній кортикостероїдній терапії, дефіциті вітаміну D, остеомаляції, переломі кісток; як допоміжний засіб при алергічних захворюваннях і реакціях на введення ліків, при підвищеній  проникності судин, при  гепатиті та токсичних ураженнях печінки, нефриті, еклампсії, при шкірних захворюваннях, як кровоспинний засіб, а також при отруєннях солями магнію, щавлевою кислотою, розчинними солями фтористої кислоти.

 

Спосіб застосування і дози. Внутрішньо, перед їдою, дорослим - по 1 - 3 г, 2 - 3 рази на день, дітям до 2 років - по 0,5 г, від 2 до 4 років - по 1 г, 5 - 6 років - по 1 - 1,5 г, 7 - 9 років - по  1,5 - 2 г, від 10 до 14 років - по 2 - 3 г,  2 - 3 рази на день. Доза для людей похилого віку не повинна перевищувати 2 г на добу. Тривалість лікування залежить від тяжкості процесу, характеру патології.

Побічна дія.  Препарат звичайно добре переноситься, але можливі нудота, блювання, пронос, біль в епігастральній ділянці, сповільнення частоти серцевих скорочень.

При тривалому застосуванні препарату у високих дозах зрідка можливе підвищення рівня кальцію в крові і порушення функції нирок, що супроводжується частішим сечовипусканням і набряками нижніх кінцівок.

 

Протипоказання. Гіперкальціємія, атеросклероз, схильність до тромбозів, прийом препаратів наперстянки.

 

Передозування. У разі передозування можливий розвиток гіперкальціємії. Лікування: як антидот застосовують кальцитонін.

 

Особливості застосування. Хворим з гіперкальциурією, зниженням клубочкової фільтрації або з нефроуролітіазом в анамнезі препарат необхідно призначати з обережністю і під контролем вмісту кальцію в сечі. Для зниження ризику розвитку нефроуролітіазу рекомендується вживання достатньої кількості рідини.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.  Кальцій може посилювати всмоктування тетрацикліну і препаратів заліза, тому  Кальцію Глюконат необхідно приймати за 3 години до або після прийому перелічених вище препаратів. Несумісний з карбонатами, саліцилатами, сульфатами, оскільки утворює з ними нерозчинні або важкорозчинні солі кальцію. При одночасному застосуванні зменшує дію блокаторів «повільних» кальцієвих каналів (верапаміл), при одночасному застосуванні з хінідином можливо сповільнення внутрішньошлуночкової провідності і підвищення токсичності хінідину.

 

Умови та термін зберігання.  Зберігати в сухому, недоступному для дітей місці при температурі не вище 25°С.  Термін придатності – 5 років.