Нашатырно-анисовые капли инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, злегка жовтувата рідина з сильним анісовим і аміачним запахом;

склад: 100 мл крапель містять олії анісової 2,81 г, розчину аміаку 15 мл;

допоміжна речовина: спирт етиловий 90%.

Форма випуску. Краплі.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовують при кашлі та застудних захворюваннях. Відхаркувальний засіб. Код АТС R05C A10.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Комбінований препарат з відхаркувальною і протизапальною дією. Анісова олія стимулює секрецію бронхіальних залоз, аміак сприяє розріджуванню мокротиння та його легкому виділенню. Крім того, анісова олія сприяє травленню і виявляє вітрогінну та антисептичну дію.

Фармакокінетика. Не вивчена.

Показання для застосування. Нашатирно-анісові краплі застосовують у комплексному лікуванні захворювань органів дихання: фарингіти, трахеїти, бронхіти (гострий та хронічний), бронхопневмонії, бронхоектатичне захворювання, коклюш у дітей. Внаслідок лікування у хворих покращується травлення, нормалізується секреторна і моторна функції шлунка та кишечнику, зникає метеоризм.

Препарат застосовують як дорослі, так і діти.

 

Спосіб застосування та дози. Нашатирно-анісові краплі застосовують внутрішньо. Дорослим призначають по 10 - 15 крапель на прийом. Дітям від 1 до 2 років – по 2 краплі (розвести в ½ чайної ложки рідини), 3 - 4 років – по 3 - 4 краплі (розвести в 1 чайній ложці рідини), 5 - 6 років – по 5 - 6 крапель (розвести в 1 десертній ложці рідини), 7 - 9 років – по 7 - 9 крапель (розвести в 1 столовій ложці рідини), 10 - 14 років – по 10 - 12 крапель (розвести в 1 столовій ложці рідини). Приймають 3 - 4 рази на день.

Дорослі приймають Нашатирно-анісові краплі на цукрі.

 

Побічна дія. Препарат звичайно добре переноситься, але інколи можливе нетривале збудження, а потім пригнічення центральної нервової системи, алергічні реакції (нудота, блювання), бронхоспазм.

 

Протипоказання. Нашатирно-анісові краплі не призначають при індивідуальній непереносимості препарату. Вагітність та період лактації.

 

Передозування. Не виявлено.

 

Особливості застосування. Слід суворо дотримуватися рекомендацій лікаря щодо дозування.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Нашатирно-анісові краплі призначають у комплексній терапії з препаратами термопсису, алтею та іншими відхаркувальними засобами, а також, за необхідності, з антибіотиками та іншими протизапальними засобами.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, прохолодному, захищеному від світла місці. Термін придатності – 2 роки.

Пользователей также интересует