Серта инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: круглі, двоопуклі таблетки, білого кольору, вкриті кишковорозчинною оболонкою, зі скошеними краями;

склад: 1 таблетка містить 5 мг або 10 мг серратіопептидази;

допоміжні речовини: крохмаль, лактоза, магнію стеарат, карбоксіметилцелюлоза, кремнію діоксид колоїдний, етилцелюлоза, H.P.M.C., P.E.G.6000, титану діоксид, целюлози ацетат фталат.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті кишковорозчинною оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при патології опорно-рухового апарату. Фермент. Код АТС M09AB.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Серрапептаза, відома також як серратіа пептидаза, є протеолітичним ферментом, виділеним із непатогенної кишкової бактерії Serratia E15. Клінічні дослідження показали, що серратіопептидаза має фібринолітичну, протизапальну і протинабрякову активність.

Крім зменшення запального процесу, серратіопептидаза послаблює біль внаслідок блокування вивільнення больових амінів із запалених тканин.

Серратіопептидаза зв”язується у співвідношенні 1:1 з альфа-2-макроглобуліном крові, який маскує її антигенність, але зберігає її ферментативну активність. Серратіопептидаза повільно переходить в ексудат у місці запалення і поступово рівні її в крові зменшуються. Шляхом гідролізу брадикініну, гістаміну і серотоніну серратіопептидаза безпосередньо зменшує дилатацію капілярів і контролює їх проникність. Серратіопептидаза блокує інгібітори плазміну, сприяючи таким чином фібринолітичній активності плазміну. Серратіопептидаза завдяки зменшенню набряку і покращенню мікроциркуляції сприяє виділенню харкотиння. Фармакокінетика. Препарат проходить через шлунок незміненим і абсорбується в кишечнику. Серратіопептидаза в незначній кількості виявляється в сечі.

 

Показання для застосування.

Хірургія: спортивні ушкодження, розтягнення та розриви зв’язок, переломи та вивихи, набряки, спричинені операцією, а також застосовується при ризику відторгнення трансплантата.

Пластична хірургія: зменшує післяопераційні набряки і відновлює мікроциркуляцію у місці відторгнення трансплантата.

Захворювання верніх дихальних шляхів: зменшує в’язкість мокротиння, сприяючи кращому проникненню антибіотиків.

Захворювання ЛОР-органів: муколітична активність препарату проявляється при інфекціях в порожнині вуха та синусах.

Дерматологія: застосовується при гострих болючих запальних дерматозах.

Акушерство і гінекологія: протизапальна активність препарату сприяє розсмоктуванню гематом, зменшує набряк молочних залоз.

 

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають в дозі 5 – 10 мг ( 1 таблетка) 3 рази на добу після їжі. Таблетки слід ковтати, не розжовуючи.

Тривалість курсу лікування залежить від характеру та динаміки патологічного процесу і визначається індивідуально.

Побічна дія. В окремих випадках при застосуванні препарату може спостерігатися діарея, нудота, блювання, анорексія, дискомфорт в епігастрії. Дуже рідко можлива носова кровотеча та виділення мокротиння з домішками крові.

Протипоказання. Підвищена чутливість до серратіопептидази.

 

Передозування.

Симптоми: нудота, блювання, анорексія, дискомфорт в епігастрії. В окремих випадках симптомами передозування можуть бути домішки крові в мокротинні та кровотечі.

Лікування: Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Оскільки препарат впливає на згортання крові, його слід з обережністю застосовувати у пацієнтів із загрозою кровотечі та з порушенням часу згортання крові, а також у пацієнтів, які приймають антикоагулянти.

У разі тяжких захворювань печінки та нирок препарат застосовують з великою обережністю.

Досвід застосування препарату в періоди вагітності і лактації, а також у дітей відсутній.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні препарат підсилює дію антикоагулянтів. Така комбінація препаратів повинна застосовуватися під пильним спостереженням лікаря.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25 С. Термін придатності – 3 роки.