Ацивир инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ацикловір (aciclovir); 9-(2-гідроксиетоксиметил)гуанін;

основні фізико-хімічні властивості: біла м’яка маса;

склад: 1 г крему містить ацикловіру 0,05 г;

допоміжні речовини: спирт цетостеариловий, цетомакрогол CS-1000, парафін рідкий слабколеткий, парафін білий м’який, натрію ЕДТА, гліцерину моностеарат, пропіленгліколь, натрію метилпарабен, натрію пропілпарабен, вода очищена.

Форма випуску. Крем.

Фармакотерапевтична група. Противірусний засіб для місцевого застосування.

Код АТС D06BB03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ацикловір активний щодо вірусу простого герпеса типу 1 і 2, оперізуючого лишаю, вірусу Эпштейна-Барр і цитомегаловірусу. Конкурентно взаємодіє з вірусною тимидинкіназою і послідовно фосфорилює з утворенням моно-, ді- і трифосфата; останній інгібує ДНК-полімеразу, включається замість деоксигуанозину у ДНК вірусів і пригнічує реплікацію.

Фармакокінетика. Фармакокінетичні дослідження показали мінімальний рівень системної абсорбції ацикловіру після повторного місцевого застосування крему Ацивір.

Показання для застосування. Для лікування первинних та рецидивуючих герпетичних уражень шкіри та слизових оболонок при герпесі губ та зовнішніх статевих органів, які спричинені вірусом простого герпесу (Herpes simplex), оперізуючого лишаю (Varicella zoster), герпетичні ураження хворих з імунодефіцитом.

Спосіб застосування та дози. Лише для місцевого застосування.

Дітям та дорослим: крем Ацивір потрібно наносити 5 разів на день приблизно з 4-годинними інтервалами, за винятком нічного часу. Важливо почати лікування якнайшвидше після початку захворювання, найкраще – під час продромального періоду.

Лікування повинно тривати 5 днів. Якщо загоєння не відбулося, можна продовжити лікування до 10 днів. Якщо після 10 днів лікування ураження не ліквідоване, необхідно звернутися до лікаря.

Перед і після нанесення крему потрібно мити руки; важливо уникати тертя уражених ділянок або доторкання до них рушником, щоб уникнути погіршення або передачі інфекції.

Побічна дія. В деяких випадках при застосуванні крему Ацивір може з’явитися тимчасовий швидкоминучий біль, незначне висушування та лущення шкіри. У невеликої частини пацієнтів спостерігалися еритема (почервоніння) та свербіж. Дуже рідко повідомлялось про випадки контактного дерматиту після застосування крему. При проведенні тестів на чутливість ці випадки частіше були пов’язані з компонентами кремової основи, а не з ацикловіром. Є дуже поодинокі повідомлення про реакції негайної гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк, внаслідок місцевого застосування ацикловіру.

Протипоказання. Крем Ацивір протипоказаний хворим з підвищеною чутливістю шкіри до ацикловіру або до будь-якого з компонентів препарату.

Передозування. При місцевому застосуванні передозування неможливе.

Особливості застосування. Не рекомендується наносити крем Ацивір на слизові оболонки ротової порожнини, очей. Особливо важливо уникати випадкового потрапляння крему в очі. Хворі, що страждають від особливо тяжких проявів Herpes simplex, повинні постійно перебувати під наглядом.

Осіб, що страждають від герпесу на губах, потрібно застерегти від передачі вірусу іншим людям, особливо за наявності відкритих уражень.

Вагітність та лактація.

Ацивір крем слід застосовувати у вагітних жінок та жінок, які годують груддю, тільки у випадках, якщо користь від призначення Ацивір крему перевищує ризик його застосування.

Фертильність.

Даних про вплив крему Ацивір на фертильність людини немає.

Вплив на здатність керувати автомобілем та іншими механізмами.

Даних немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні пробенецид збільшує середній період напіввиведення (T1/2) і AUC (площу під кривою “концентрація-час") системно введеного ацикловіру. Інші лікарські препарати, що впливають на функцію нирок, теоретично можуть впливати на фармакокінетику ацикловіру, однак у процесі клінічного застосування ацикловіру не виявлені його взаємодії з іншими препаратами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище +25оС, не заморожувати. Термін придатності – 3 роки.