Пиперазина адипинат-Дарница инструкция, аналоги и состав

Склад:

діюча речовина: рiperazinе аdipinate; 1 таблетка містить піперазину адипінату (у перерахуванні на 100 % суху речовину) 200 мг або 500 мг;

допоміжні речовини: повідон, метилцелюлоза, целюлоза мікрокристалічна, кроскармелоза натрію, кальцію стеарат.

Лікарська форма. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Антигельмінтні засоби.

Код АТС. Р02СВ01.

Клінічні характеристики.

 

Показання. Інвазія аскаридами (аскаридоз) або гострицями (ентеробіоз).

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату. Органічні захворювання центральної нервової системи. Епілепсія. Хронічна печінкова недостатність. Хронічна ниркова недостатність. Вагітність. Період годування груддю.

 

Спосіб застосування та дози. Для лікування аскаридозу препарат призначають внутрішньо 2 рази на день за 1 год або через 0,5–1 год після їжі протягом 2 днів підряд. Разова доза для дорослих – 1,5–2 г, добова доза – 3–4 г.

Для лікування ентеробіозу призначають у таких же дозах, що й при аскаридозі, протягом 5 днів підряд з 7-денними інтервалами між курсами. Проводять 1–3 курси терапії.

Діти:

– 3-5 років – разова доза – 0,5 г; добова – 1 г;

– 6–8 років – разова доза – 0,75 г; добова – 1,5 г;

– 9–12 років – разова доза – 1 г; добова – 2 г;

– 13–15 років – разова доза – 1,5 г; добова – 3 г.

Для видалення гостриць із прямої кишки між курсами лікування на ніч ставлять клізму з 4–5 склянок води, з додаванням на 1 склянку 1/2 чайної ложки натрію гідрокарбонату (питна сода).

Побічні реакції. З боку шлунково–кишкового тракту: біль у животі спастичного характеру, нудота, діарея.

З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, атаксія, м'язова слабкість, тремор, ейфорія, галюцинації, погіршення зору, порушення координації рухів, судоми.

Алергійні реакції: кропив’янка, мультиформна еритема, пурпура, гарячка, артралгія.

 

Передозування. Симптоми: нудота, блювання, тремор, м'язова слабкість.

Лікування: промивання шлунка, приймання активованого вугілля або інших ентеросорбентів, призначення сольових проносних. При необхідності проводять оксигено- і трансфузійну терапію з водним навантаженням і подальшим призначенням салуретиків. При виникненні симптомів з боку нервової системи вводять тіамін.

 

Застосування у період вагітності або годування груддю. Суворо контрольовані та адекватні дослідження з ефективності та безпечності препарату під час вагітності та годування груддю не проводилися. Безпечність препарату у вагітних і матерів, які годують, не доведена.

Діти. Ця лікарська форма застосовується у дітей старше 3 років.

 

Особливості застосування. Лікування Піперазину адипінатом-Дарниця може проводитися в амбулаторних умовах. Перед застосуванням препарату хворі не потребують попередньої підготовки, а також не повинні дотримуватися спеціальної дієти. Проносні засоби призначають лише у випадку схильності до запору, застосовують їх увечері, у дні приймання Піперазину адипінат-Дарниця.

Під час застосування препарату дотримуються суворого гігієнічного режиму.

В ослаблених хворих і у хворих на анемію препарат застосовують із обережністю.

Здатність впливати на швидкість реакцій при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Під час лікування препаратом необхідно втримуватися від керування автотранспортом і від роботи з потенційно небезпечними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші форми взаємодій. Підсилює вираженість екстрапірамідних порушень, зумовлених хлорпромазином.

При спільному застосуванні з пірантелом проявляє антагонізм дії на гельмінтів.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Піперазин і його солі чинять протигельмінтну дію на різні види нематод, особливо на аскарид та гостриць. Діють як на статевозрілих, так і на статевонезрілих гельмінтів обох статей, спричиняючи параліч м'язів нематод, які надалі виводяться перистальтичними рухами кишечнику. Ступінь дегельмінтизації при застосуванні препарату становить 90 – 95 %, а при повторному застосуванні досягає 100 %. Внаслідок того, що піперазину адипінат не вбиває аскарид у просвіті кишечнику, а тільки паралізує їхню мускулатуру, завдяки якій вони втримувалися в кишечнику, відсутня небезпека всмоктування біологічних токсичних продуктів їхнього розпаду.

Фармакокінетика. Піперазину адипінат швидко всмоктується із травного тракту, виводиться переважно нирками. Повна елімінація прийнятої одноразово дози відбувається протягом 24 год.

Фармацевтичні характеристики.

 

Основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, плоскоциліндричної форми, з фаскою та рискою, допускається мармуровість.

Термін придатності. 2 роки.

Умови зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці в оригінальній упаковці, при температурі не вище 25 °С.