Йодид-Фармак® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: potassium iodide, калію йодид;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або білого з жовтуватим відтінком кольору, з плоскою поверхнею, рискою і фаскою;

склад: 1 таблетка містить калію йодиду в перерахуванні на суху речовину 130,8 мкг або 261,6 мкг, що відповідає 100 мкг або 200 мкг йоду відповідно;

допоміжні речовини: лактози моногідрат (200), целюлоза мікрокристалічна 101, магнію карбонат важкий, натрію тіосульфат, аеросил, повідон (полівінілпіролідон низькомолекулярний медичний), магнію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Препарати йоду, що застосовуються при захворюваннях щитовидної залози. Код ATC H03CA.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат неорганічного йоду. При застосуванні таблеток Йодид-Фармак® усувається дефіцит йоду та відновлюється порушений синтез тиреоїдних гормонів. Під впливом надлишку йодидів (який виникає за рахунок калію йодиду) гальмується біосинтез тиреоїдних гормонів, їх вивільнення з тиреоглобуліну, знижується чутливість щитовидної залози до тиреотропного гормону гіпофіза і блокується його секреція.

Фармакокінетика. Калію йодид добре всмоктується у шлунково-кишковому тракті протягом 2 годин. Відзначається високою біодоступністю, яка досягає майже 100%. Калію йодид розподіляється головним чином у щитовидній залозі, а також у шлунку, слинних і молочних залозах. У період лактації у жінок концентрація йодиду в слині, шлунковому соці та молоці становить 30% концентрації у плазмі крові. Виводиться з організму в основному нирками, а також через травний тракт, молочні та потові залози.

Показання для застосування.

- Профілактика зоба при дефіциті йоду в навколишньому середовищі;

- профілактика рецидивів зоба, зумовленого дефіцитом йоду, після закінчення курсу медикаментозної терапії або після хірургічного лікування;

- підготовка до операції при виражених формах тиреотоксикозу;

- лікування зобу, зумовленого дефіцитом йоду, у новонароджених, дітей та підлітків.

Спосіб застосування та дози. Таблетки Йодид-Фармак® приймають після їжі. Для запобігання подразненню шлунково-кишкового тракту препарат запивають молоком, киселем або солодким чаєм.

З профілактичною метою препарат призначається протягом кількох місяців або років, інколи – протягом життя. Тривалість призначення препарату визначається лікарем індивідуально.

Для профілактики розвитку ендемічного зобу при дефіциті йоду рекомендуються такі дози: дітям, в тому числі новонародженим, – по 50 – 100 мкг йоду на добу; підліткам та дорослим – по 100 – 200 мкг йоду на добу; вагітним жінкам та матерям, які годують груддю – по 150 – 200 мкг йоду на добу.

Для профілактики рецидивів зобу, зумовленого дефіцитом йоду, після закінчення курсу медикаментозної терапії або після хірургічного лікування дітям (в тому числі новонародженим), підліткам та дорослим призначають 100–200 мкг йоду на добу.

Лікування зоба у новонароджених, дітей та підлітків - 100-200 мкг йоду на добу. У дітей та підлітків курс лікування триває від 6 до 12 місяців, у новонароджених 2 - 4 тижні. Тривалість прийому таблеток Йодид-Фармак® обмежується можливістю розвитку явищ йодизму або подразнення шлунка, тому після 5-6 днів лікування рекомендується зробити перерву на 2–3 дні.

Якщо препарат призначається немовлятам та дітям, його рекомендують змішувати із їжею, наприклад із супом або напоєм. Таблетки легко розчиняються у рідині, тому їх можна розчиняти у молоці, соках або інших подібних рідинах. Препарат на смак їжі не впливає.

Побічна дія. Можливість розвитку гіперфункції щитовидної залози. Можливі явища йодизму (нежить, кропив’янка, набряк Квінке), реакції гіперчутливості (шкірні реакції, еозинофілія, дуже рідко – шок). Інколи спостерігаються неприємні відчуття в епігастральній ділянці. У поодиноких випадках спостерігаються тахікардія, тремор, підвищена дратівливість, безсоння, значне потовиділення, діарея (переважно у пацієнтів віком понад 40 років).

Протипоказання:

- Підвищена чутливість до йоду;

- пухлини щитовидної золози;

- герпетиформний дерматит (синдром Дюринга-Брока);

- аденоматозний зоб, автономна аденома;

- нефрит, нефроз;

- геморагічний діатез;

- шкірні захворювання: кропив’янка, фурункульоз, вугри, піодермія;

- туберкульоз легень;

- геморагічний діатез;

- гіперфункція щитовидної залози;

- латентна гіперфункція щитовидної залози.

Передозування. При застосуванні препарату в дозі 300–1000 мкг на добу може розвиватися гіпертиреоз (особливо у пацієнтів літнього віку та за наявності вузлового або дифузного токсичного зоба), подразнення органів шлунково-кишкового тракту (діарея, неприємні відчуття у надчеревній ділянці) та явища йодизму (нежить, кропив’янка, набряк Квінке). При прийманні препарату в дозах понад 1 000 мкг на добу може розвинутися спричинений йодом зоб і, відповідно, гіпотиреоз. У цьому разі застосування препарату припиняють, призначають симптоматичну терапію. У випадку гострого отруєння проводять заходи загальної детоксикації (промивання шлунка, прийом проносних засобів та ентеросорбентів).

Особливості застосування. Жінкам у період вагітності та годування груддю препарат призначають лише в рекомендованих дозах, оскільки йод, проникаючи через плаценту і в материнське молоко, може призвести до розвитку у дитини гіпотиреозу та зоба.

У пацієнтів із нирковою недостатністю на фоні лікування таблетками Йодид-Фармак® може розвиватися гіперкаліємія.

Якщо у новонароджених після курсу лікування тривалістю 2-4 тижні з приводу зоба, зумовленого дефіцитом йоду, не спостерігається його зменшення, то ймовірна інша причина захворювання, не пов'язана з недостатністю йоду.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Дефіцит йоду підвищує, а його надлишок знижує реакцію на тиреостатичну терапію у пацієнтів з гіперфункцією щитовидної залози. Саме тому в період, що передує цій терапії і під час лікування гіперфункції щитовидної залози, треба по можливості уникати призначення будь-яких препаратів йоду.

Засвоєння йоду щитовидною залозою пригнічується перхлоратом і тіоціанатом (при концентраціях в крові, що перевищують 50 мг/л), посилюється тиреотропним гормоном. Калію йодид запобігає накопиченню радіоактивного йоду щитовидною залозою і забезпечує її захист від дії радіоактивного опромінення.

При одночасному призначенні калію йодиду (у високих дозах) з калійзберігаючими діуретиками можливий розвиток гіперкаліємії, з препаратами літію – розвиток зоба та гіпотиреозу.

З алкалоїдами та солями важких металів калію йодид утворює нерозчинні осади.

У сполученні з анаприліном таблетки Йодид-Фармак® можна застосовувати для передопераційної підготовки хворих на тиреотоксикоз.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 оС. Термін придатності – 3 роки.