Називин® инструкция, аналоги и состав

Показания: Гострі респіраторні захворювання, що супроводжуються закладеністю носа, риніт, для відновлення дренажу та носового дихання при захворюваннях придаткових пазух порожнини носа, для усунення набряку перед діагностичними маніпуляціями у носових ходах.
Форма випуска: Краплі назальні
Действующее вещества: oxymetazoline
МНН: Oxymetazoline - Оксиметазолин
Називин<sup>®</sup> Краплі

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: oxymetazoline;

1 мл розчину містить:

називін 0,01 % оксиметазоліну гідрохлориду 0,1 мг;

називін 0,025 % оксиметазоліну гідрохлориду 0,25 мг;

називін 0,05 % оксиметазоліну гідрохлориду 0,5 мг;

допоміжні речовини: динатрію едетат дигідрат, бензалконію хлорид розчин 50 %, натрію дигідрофосфату дигідрат, натрію моногідрофосфату дигідрат, натрію гідроксиду розчин, вода очищена.

Лікарська форма. Краплі назальні.

Фізико-хімічні властивості: майже прозорий, від безбарвного до злегка жовтуватого відтінку розчин.

Фармакотерапевтична група. Протинабрякові та інші препарати для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа. Симпатоміметики.

Код АТС R01AA05.

Фармакологічні властивості.

Називін® належить до групи місцевих судинозвужувальних засобів (деконгенсантів).Чинить альфа-адреноміметичну дію.

Як похідний імідазоліну, при низьких концентраціях чинить, в основному, альфа2- адреноміметичну дію, при високих – діє на альфа1-адренорецептори.

Звужує судини у місці нанесення, зменшує набряк слизової оболонки носа та верхніх дихальних шляхів, зменшує виділення з носа. Відновлює носове дихання. Сприяє відновленню аерації придаткових пазух, порожнини середнього вуха, що попереджує розвиток бактеріальних ускладнень (гаймориту, синуситу, середнього отиту). При місцевому назальному застосуванні в терапевтичних концентраціях не подразнює слизову оболонку носа, не спричинює гіперемію. Дія препарату розпочинається швидко (через декілька хвилин після застосування). Тривалість дії - до 12 годин.

При місцевому інтраназальному застосуванні не чинить системної дії.

Показання для застосування.

  • Гострі респіраторні захворювання, що супроводжуються закладеністю носа.
  • Алергічний риніт.
  • Вазомоторний риніт.
  • Для відновлення дренажу та носового дихання при захворюваннях придаткових пазух порожнини носа, євстахіїту, середньому отиті.
  • Для усунення набряку перед діагностичними маніпуляціями у носових ходах.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, атрофічний риніт. Дитячий вік до 1 року - для крапель Називіну® 0,025 %; дитячий вік до 6 років - для Називіну® 0,05 %.

Хворі, які приймають інгібітори моноамінооксидази та інші препарати, що сприяють підвищенню артеріального тиску.

При тяжких формах серцево-судинних захворювань (артеріальна гіпертензія, стенокардія), при вираженому атеросклерозі, тахікардії, підвищеному внутрішньоочному тиску, закритокутовій глаукомі, гіпертиреозі, цукровому діабеті, феохромоцитомі.

Особливі застереження. Слід уникати довготривалого застосування і передозування препарату. Довготривале застосування протинабрякового засобу для носа може призвести до послаблення його дії. Зловживання цим засобом може спричинити атрофію слизової оболонки та реактивну гіперемію з медикаментозним ринітом, а також пошкодження слизового епітелію та інгібування активності епітелію. Дози вище рекомендованих треба застосовувати тільки під наглядом лікаря.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Не допускається перевищення рекомендованого дозування. В період вагітності і годування груддю препарат слід застосовувати тільки після ретельної оцінки співвідношення ризику і користі для матері і плода.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Після тривалого застосування препарату в дозах, що перевищують рекомендовані, не можна виключити загальний вплив на серцево-судинну систему. У таких випадках здатність керувати транспортним засобом може понизитися.

Діти. Не слід застосовувати Називін® 0,025 % дітям віком до 1 року;

Називін® 0,05 % - до 6 років.

Спосіб застосування та дози. Називін® 0,01 %, 0,025 %, 0,05 % краплі призначають для застосування в ніс.

Дорослі та діти старше 6 років.

Застосовують краплі Називін® 0,05 % - по 1-2 краплі у кожен носовий хід, 2-3 рази на день.

Діти від 1 року до 6 років.

Застосовують краплі Називін® 0,025 % - по 1-2 краплі у кожен носовий хід 2-3 рази на день.

Немовлята.

Немовлятам у віці до 4 тижнів призначають по 1 краплі Називіну® 0,01 % у кожен носовий хід, 2-3 рази на день. З 5-го тижня життя та до 1 року – 1-2 краплі у кожен носовий хід, 2-3 рази на день. Для забезпечення точності дозування флакон Називіну® 0,01 % крапель має градуйовану піпетку з відміткою кількості крапель. Наприклад, якщо призначено 1 краплю, то піпетку треба заповнити розчином до відмітки „1”.

Доведено ефективність такої процедури: залежно від віку 1-2 краплі 0,01 % розчину наносять на вату та протирають носові ходи.

Називін® 0,01 %, 0,025 %, 0,05 % слід застосовувати 5-7 днів.

Дози вище рекомендованих треба застосовувати тільки під наглядом лікаря.

Передозування. Після значного передозування або випадкового прийому внутрішньо можуть виникнути такі симптоми: звуження зіниць, нудота, блювання, ціаноз, підвищення температури, тахікардія, аритмія, судинна недостатність, артеріальна гіпертензія, дихальні розлади, набряк легенів, зупинка серця.

Крім цього можуть виникнути психічні розлади, а також пригнічення функцій центральної нервової системи, які супроводжуються сонливістю, зниженням температури тіла, брадикардією, артеріальною гіпотензією, зупинкою дихання та можливим розвитком коми.

Терапевтичні заходи при передозуванні:

промивання шлунка, прийом активованого вугілля, термінове звернення до лікаря та симптоматичне лікування.

Побічні ефекти. Іноді - печіння або сухість носових оболонок, чхання. Рідко - після того, як ефект від застосування Називіну® закінчиться - відчуття сильної закладеності носа (реактивна гіперемія). Багаторазове передозування при місцевому назальному застосуванні призводить іноді до таких системних симпатоміметичних ефектів, як прискорення пульсу (тахікардія) та підвищення артеріального тиску. Дуже рідко - неспокій, безсоння, втома, головний біль, нудота. Тривале безперервне застосування судинозвужувальних препаратів може призвести до тахіфілаксії, атрофії слизової оболонки порожнини носа та зворотного набряку слизової носа (медикаментозний риніт).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій. При одночасному застосуванні блокаторів МАО і трициклічних антидепресантів можливе підвищення артеріального тиску.

Сумісне призначення інших судинозвужувальних лікарських засобів підвищує ризик розвитку побічних ефектів.

Термін придатності. 3 роки. Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Умови зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.