Стрептоцид-Дарница инструкция, аналоги и состав

Склад лікарського засобу.

Діюча речовина: sulfanilamide, 1 таблетка містить стрептоциду (сульфаніламіду) в перерахунку на 100 % суху речовину – 300 мг або 500 мг;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, кремнію діоксид колоїдний безводний (аеросил), кислота стеаринова.

Лікарська форма. Таблетки.

Таблетки білого кольору з плоскою поверхнею, рискою і фаскою.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування. Сульфаніламід.

Код АТС J01EB06.

Фармакологічні властивості. Стрептоцид, як і інші сульфаніламіди, порушує утворення в мікроорганізмах факторів росту – фолієвої, дигідрофолієвої кислот, інших сполук, що містять у своїй молекулі параамінобензойну кислоту. Через те, що її структура близька до структури стрептоциду, останній, як конкурентний антагоніст згаданої кислоти, включається в метаболічний ланцюг мікроорганізмів і порушує процеси обміну, що призводить до бактеріостатичного ефекту. Препарат відноситься до сульфаніламідів короткої дії.

Стрептоцид чинить бактеріостатичну дію. За ефективністю значно поступається сучасним антибіотикам. На даний час дуже багато штамів мікроорганізмів, особливо госпітальні, стійкі до стрептоциду. Діє на грампозитивні і грамонегативні коки, грамнегативні палички (E.coli, P.mirabilis), хламідії, найпростіші (малярійні плазмодії, токсоплазми), нокардії. Активність стрептоциду зростає в лужному середовищі.

Не чутливі до стрептоциду ентерококи, синьогнійна паличка, анаероби.

При застосуванні внутрішньо препарат швидко всмоктується: максимальна концентрація стрептоциду в крові спостерігається через 1-2 години, через 4 години препарат виявляється в спинномозковій рідині. Створює найбільшу концентрацію в крові в порівнянні із сульфаніламідними препаратами середньої і тривалої дії. Зниження максимальної концентрації в крові на 50 % відзначається менше ніж за 8 годин. Нирками виводиться близько 95 % препарату; виділення 50 % препарату із сечею спостерігається менше ніж через 16 годин.

Показання для застосування. Отити і синусити, іноді в поєднанні з еритроміцином для підвищення ефективності.

Інфекції мочевивідних шляхів, переважно гострий цистит.

Токсоплазмоз, малярія (у поєднанні з піриметаміном).

Нокардіоз.

Санація носіїв менінгокока, якщо встановлено, що виявлений штам збудника чутливий до стрептоциду.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Анемія, тяжка ниркова і\або печінкова недостатність, вроджений дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, азотемія, порфирія, вагітність, період годування груддю. Не можна призначати немовлятам, тому що стрептоцид витісняє білірубін із зв’язку з білками плазми і спричиняє ядерну жовтяницю. В даній лікарській формі препарат протипоказаний дітям до 3 років.

Особливі застереження. При прийомі препарату його необхідно запивати лужною мінеральною водою або розчином питної соди.

При тривалому лікуванні Стрептоцидом-Дарниця необхідно періодично проводити аналізи крові, контроль функції нирок і печінки. Призначення Стрептоциду-Дарниця в недостатніх дозах або передчасне припинення прийому може сприяти підвищенню стійкості мікроорганізмів до сульфаніламідів. Під час лікування необхідно збільшити споживання рідини.

Застосування в період вагітності або годування груддю.

Препарат протипоказаний в період вагітності та годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Препарат не впливає на швидкість нервово-м’язової провідності, у рекомендованих дозах його можна застосовувати особам, які керують автотранспортом і працюють зі складними механізмами.

Спосіб застосування та дози. Стрептоцид-Дарниця в таблетках призначають внутрішньо. Дорослі приймають по 0,5–1 г 5–6 разів на день (добова доза – 3–6 г). Дітям віком від 3-х до 5 років призначають по 0,2–0,3 г, від 6 до 12 років призначають по 0,3–0,5 г на прийом. Вищі дози для дорослих внутрішньо: разова – 2 г, добова – 7 г. Курс лікування – 10 днів.

Передозування. Симптоми: нудота, блювання, запаморочення, головний біль, ціаноз.

Лікування: шлунок промивають 2 % розчином натрію гідрокарбонату, внутрішньо –суспензія активованого вугілля, інших ентеросорбентів. Показано вживання великої кількості рідини, внутрішньовенне краплинне введення натрію гідрокарбонату. У тяжких випадках – форсований діурез, гемодіаліз.

Побічні ефекти. З боку шлунково-кишкового тракту: диспептичні розлади, транзиторна зміна активності печінкових ферментів.

Алергічні реакції: анафілактичний шок, розвиток синдрому Стівенса-Джонсона або синдрому Лайела, кропив’янка, шкірний свербіж.

З боку сечовивідної системи: кристалурія при кислій реакції сечі.

З боку органів крові: гемолітична анемія, тромбоцитопенія.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші форми взаємодій. Новокаїн, що містить залишок параамінобензойної кислоти, і деякі інші лікарські засоби подібної хімічної структури можуть виявляти антисульфаніламідний ефект, що необхідно враховувати при призначенні Стрептоциду-Дарниця.

Термін придатності. 5 років.

Умови зберігання. Препарат необхідно зберігати в недоступному для дітей місці в оригінальній упаковці при температурі від 8 °С до 25 °С.