Эвкабал® бальзам С инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: блакитна водно-олійна емульсія із запахом евкаліптової олії;

склад: 100 г емульсії олії у воді містить олії евкаліптової 10 г, олії хвойної 3 г;

допоміжні речовини: спирт цетилстеариловий, гліцеролмоностеарат, макроголстеарат, натрію цетилстеарил сульфат, вода очищена, кислоти лимонної моногідрат, трометамол, гуаязулен.

 

Форма випуску. Емульсія для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Протикашльові засоби в комбінації з експекторантами.

Код АТС R05FB02.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Терапевтична ефективність препарату Евкабал® бальзам С обумовлена дією складників евкаліпта та соснової хвої, що потенціюють один одного.

Ефірні олії евкаліпта та соснової хвої обумовлюють неспецифічну противірусну, антибактеріальну та антимікотичну дію препарату. Ефірні компоненти активують кровообіг в органах і тканинах, перш за все у серці та органах дихання. Соснова олія впливає на регуляцію функцій центральної нервової системи, зменшує бронхоспазм і значно полегшує дихання, а за рахунок a-пінену, який містить хвою, значно покращується мікроциркуляція. Евкаліптова олія має відхаркувальні, муколітичні та спазмолітичні властивості здебільшого за рахунок такого свого компонента, як 1,8-цинеол. Фармакологічна дія зазначених ефірних олій (розрідження та розчинення бронхіального секрету, посилене його виведення миготливим епітелієм, ослаблення катаральних проявів у респіраторних шляхах, протимікробна дія) широко використовуються у терапевтичній практиці.

Висока потенційна дія препарату обумовлена кількома шляхами проникнення в організм. Інгаляційним шляхом евкаліптова та соснова олії безпосередньо досягають респіраторних шляхів, а за рахунок зовнішнього використання підвищується їх концентрація в органі-мішені. Активні речовини олії евкаліпта та соснової хвої добре розподіляються по шкірі та всмоктуються. Внаслідок резорбції гематогенним шляхом вони потрапляють в органи і тканини, в тому числі в легені, де частково виділяються за рахунок перспірації. Таким чином, попередня дія, що виникла під час інгаляції, посилюється при прийманні теплих ванн. Поліпшення мікроциркуляції у м’язах та шкірі в результаті приймання теплих ванн з ефірними оліями призводить до посиленого потовиділення та виділення патогенних мікроорганізмів і токсинів з поверхні шкіри.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Гострі та хронічні захворювання дихальних шляхів (риніти, синусити, ларингіти, фарингіти, трахеїти, бронхіти), що супроводжуються кашлем.

 

Спосіб застосування та дози. Евкабал® бальзам С застосовується для розтирання, інгаляції парами або як компонент лікувальних ванн.

Розтирання.

Для розтирання Евкабал® бальзам С застосовують, не розводячи.

Смужку емульсії довжиною 3 - 5 см наносять на шкіру грудної клітини кілька разів на добу і добре розтирають. Термін лікування визначається індивідуально для кожного пацієнта і не повинен перевищувати 7 днів.

Інгаляції парів

Рекомендується проводити по 3 інгаляції парів щоденно протягом кількох днів до зникнення симптомів. Смужку емульсії довжиною 3 - 5 см (1 чайна ложка) розчиняють у 1 - 2 л гарячої води та вдихають пари під рушником, покладеним на голову, або через інгалятор.

При застосуванні інгалятора у дітей від 1 до 4 років смужку емульсії довжиною 1 - 2 см, у дітей віком від 4 до 12 років – смужку емульсії довжиною 2 - 3 см, у дітей старше 12 років і дорослих – смужку емульсії довжиною 3 - 5 см розмішати з гарячою водою в нижній частині інгалятора.

Приймання ванн

Ванни застосовуються, головним чином, для дітей від 3 місяців до 6 років.

Для купання немовлят (від 3 до 12 місяців) (20 л) смужку емульсії довжиною 8 - 10 см (1 столова ложка), для купання дітей від 1 до 6 років (40 л) 2 смужки емульсії довжиною 10 см (2 столові ложки) розчиняють у воді (36 - 37оС), купати 10 хв щоденно до зникнення симптомів. Додатково, за необхідності, 2 - 3 рази на добу розтирати груди і спину препаратом Евкабал® бальзам С. Термін лікування не повинен перевищувати 7 днів.

Побічна дія. У поодиноких випадках можуть мати місце подразнення шкіри та слизових оболонок. Можливі бронхоспазм, алергічні реакції, контактний дерматит; нудота, блювання, гематурія.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Бронхіальна астма, коклюш, тяжкі захворювання печінки та нирок. Дитячий вік до 3 місяців.

Передозування. При правильному застосуванні у рекомендованих дозах інтоксикації практично виключені. При випадковому прийомі нерозведеного препарату слід очікувати ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту з нудотою і, можливо, блюванням.

Можлива діарея, резорбтивну дію потрібно враховувати тільки в крайньому випадку.

Особливості застосування. При розтиранні немовлят і маленьких дітей не наносити препарат на ділянку обличчя (особливо носа), а також на відкриті рани.

При значних ушкодженнях шкіри і гострих захворюваннях шкіри, тяжких гарячкових станах та при інфекційних хворобах, серцевій недостатності та гіпертонії приймання ванн, незалежно від складу речовини, що додається, може здійснюватися тільки після консультації з лікарем.

У період вагітності та лактації немає обмежень щодо застосуваня.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Дотепер взаємодія з іншими речовинами не спостерігалась.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 3 роки.