Сан-нос инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: оксиметазолін (oxymetazoline); 3-[(4,5-дигідро-1-Н-імідазол-2-іл)метил]-6-(1,1-диметил)-2,4-диметил-моногідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна або злегка жовтувата прозора рідина зі специфічним запахом;

склад: 1 мл розчину містить оксиметазоліну гідрохлориду 0,5 мг;

допоміжні речовини: левоментол, камфора рацемічна, евкаліптол, натрію фосфат однозаміщений або натрію фосфат двозаміщений, натрію едетат (трилон Б), бензалконію хлорид, пропіленгліколь, 0,1 М розчин натрію гідроксиду або 0,1 М розчин кислоти хлористоводневої, вода очищена.

Форма випуску. Спрей назальний.

Фармакотерапевтична група. Протинабрякові та інші препарати для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа. Код АТС R01АА05.

Фармакологічні властивості. Фармакодинамика. Сан-Нос відноситься до судинозвужувальних засобів для місцевого застосування у оториноларингології. Механізм дії препарату полягає у місцевій стимуляції α-адренорецепторів слизової оболонки носа. При уведенні в порожнину носа він звужує артеріоли слизової оболонки, внаслідок чого зменшує набряк, гіперемію, ексудацію, відновлює носове дихання, зменшує виділення з носа. Сан-Нос зменшує також набряклість слизової оболонки навколо отвору євстахієвої труби, таким чином покращує дренаж при євстахіїті та середньому отиті. Ефірні масла, що входять до складу препарату, сприяють усуненню відчуття подразнення слизової оболонки носа, захищають її від надмірного висихання та пролонгують дію оксиметазоліну. Локальне звуження судин слизової оболонки носа і придаткових пазух виникає через 5 - 10 хвилин після в

порскування Сан-Носу в порожнину носа і триває протягом 8 - 12 годин.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Гострі респіраторні захворювання, що супроводжуються ринітом, синуситом, євстахіїтом, середнім отитом; цілорічний та сезонний алергічний риніт, іритативний риніт, а також для полегшення проведення риноскопії й інших маніпуляцій у ділянці носоглотки.

Спосіб застосування та дози. Дітям від 6 до 12 років по 1 упорскуванню в кожну ніздрю 2 рази на добу, дітям старше 12 років та дорослим по 1-2 упорскування в кожну ніздрю 2 рази на добу. Тривалість курсу лікування повинна становити до 7 діб. При необхідності застосування препарату більш тривалим курсом, пацієнт повинен знаходитись під пильним наглядом лікаря.

Побічна дія. Препарат добре переноситься хворими. Лише іноді можуть спостерігатися свербіж, сухість або подразнення слизової оболонки носа.

Протипоказання. Атрофічний риніт, закритокутова глаукома, гіперчутливість до оксиметазоліну та інших компонентів Сан-Носу, дитячий вік до 6 років.

Передозування. Можливі нудота, блювання, відчуття серцебиття, головний біль, артеріальна гіпертензія. При передозуванні препарату проводиться симптоматична терапія. Антидотом оксиметазоліну є альфа-адреноблокатори (фентоламін, празозин).

Особливості застосування. Насадку флакона вводять у кожну ніздрю і різко натискають один раз на флакон. Під час упорскування повітря втягується носом. Не слід відхиляти назад голову і перевертати флакон при упорскуванні Сан-Носу в носову порожнину, а також застосовувати препарат довше 7 діб, якщо інакше не призначено лікарем.

З обережністю слід застосовувати препарат у хворих на гіпертонічну хворобу, ішемічну хворобу серця та порушення серцевого ритму.

З метою профілактики поширення інфекції не слід передавати флакон іншим особам.

Вагітність і годування груддю. Тератогенної та ембріотоксичної дії оксиметазоліну не зареєстровано, проте, як і будь-які інші лікарські засоби, Сан-Нос застосовують у вагітних, коли наявна користь для матері перевищує можливий потенційний ризик для плода. При місцевому застосуванні Сан-Носу згідно з інструкцією, оксиметазолін не потрапляє в грудне молоко, тому період годування груддю не є протипоказанням до застосування препарату.

Вплив на здатність керувати автомобілем або працювати зі складними механізмами. Сан-Нос не впливає на здатність керувати транспортом та механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Сан-Нос не слід застосовувати одночасно з іншими місцевими судинозвужувальними засобами, а також антидепресантами – інгібіторами моноамінооксидази та трициклічними антидепресантами.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище +25°С. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності - 3 роки. Кінцевий термін придатності вказаний на упаковці після слів «Використати до…»

Пользователей также интересует