Панкреатин инструкция, аналоги и состав

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: 1 таблетка містить панкреатину 0,24 г, що відповідає активності не менше 8000 ліполітичних Ph. Eur. U., 5800 амілолітичних Ph. Eur.U. та 380 протеолітичних Ph. Eur. U.;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, полівінілпіролідон (колідон СL), натрію хлорид, аеросил, магнію стеарат, колікоат, тальк, макрогол (поліетиленгліколь), титану діоксид, кармоізин (кислотний червоний 2 С).

Лікарська форма. Таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні.

Таблетки круглої форми з двоопуклою поверхнею, вкриті оболонкою рожевого кольору. На зламі видно два шари.

Фармакотерапевтична група. Засоби замісної терапії, що застосовуються при розладах травлення, включаючи ферменти. Код АТС А09АА02.

Фармакологічні властивості. Ферментний препарат. Поповнює дефіцит ферментів підшлункової залози (ліпази, амілази та протеаз), які гідролізують відповідно рослинні та тваринні жири (до гліцерину і жирних кислот), полісахариди (до декстринів та моносахаридів) і білки (до дипептидів та амінокислот), сприяючи їх більш повному всмоктуванню у тонкому кишечнику. При захворюваннях підшлункової залози препарат компенсує недостатність її зовнішньосекреторної функції та сприяє покращанню процесу травлення.

Кислотостійка оболонка таблеток захищає ферменти від інактивації шлунковим соком. Тільки під дією нейтрального або слабко лужного середовища тонкого кишечнику відбувається розчинення оболонки та вивільнення ферментів. Травні ферменти, що входять до складу панкреатину, не всмоктуються, а діють тільки у порожнині кишечнику.

Максимальна ферментна активність препарату відзначається через 30-45 хв після перорального прийому.

Показання для застосування. Захворювання, які супроводжуються порушеннями процесу травлення у зв’язку з зовнішньосекреторною недостатністю підшлункової залози: хронічний панкреатит, муковісцидоз, а також при станах після резекції шлунка та тонкого кишечнику, що супроводжуються порушенням перетравлювання їжі, метеоризмом, діареєю (у складі комбінованої терапії), при функціональному прискоренні проходження їжі через кишечник, при захворюваннях кишечнику, органів гепатобіліарної системи, при погрішностях в дієті – вживанні важкоперетравлювальної рослинної, жирної та незвичної їжі (для покращання перетравлення їжі у пацієнтів з нормальною функцією шлунково-кишкового тракту чи при порушенні жувальної функції), підготовці до рентгенологічних або ультразвукових діагностичних досліджень. Синдром Ремхельда (гастрокардіальний синдром).

Протипоказання. Гіперчутливість, гострий панкреатит, хронічний панкреатит у фазі загострення.

Належні заходи безпеки при застосуванні. При муковісцидозі доза препарату повинна бути адекватною кількості ферментів, яка необхідна для гідролізу жирів, враховуючи кількість та якість їжі, що споживається. Діти, які отримують тривале лікування препаратом з приводу муковісцидозу, повинні регулярно спостерігатися у лікаря.

Особливі застереження.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Препарат можна застосовувати у період вагітності та годування груддю.

Препарат не впливає на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами.

Дітям препарат призначають з 6-ти років, враховуючи лікарську форму.

Спосіб застосування та дози. Препарат приймають внутрішньо, під час їди, не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю рідини.

Доза підбирається індивідуально, залежно від ступеня недостатності функції підшлункової залози та складу дієти.

Зазвичай призначають по 2-4 таблетки (що відповідає 16000-32000 Ph. Eur. U. за ліполітичною активністю) під час їди. Залежно від виду їжі та тяжкості розладу травлення доза може бути значно підвищена.

Добова доза для дорослих складає 6-18 таблеток, що відповідає 48000-150000 Ph. Eur. U. за ліполітичною активністю. При повній недостатності функції підшлункової залози (наприклад, кістозному фіброзі) доза повинна бути збільшена до 400000 Ph. Eur. U. на добу, що відповідає добовій потребі дорослої людини у ліпазі.

Не рекомендується перевищувати дозу 15000-20000 Ph. Eur. U. ліпази на 1 кг маси тіла.

Питання про тривалість лікування вирішують індивідуально. Тривалість лікування може варіювати від декількох днів (при порушенні травлення, недотриманні дієти) до декількох місяців і навіть років.

Дітям препарат застосовують під контролем лікаря. Дітям віком 6-9 років призначають по 1-2 таблетки; 10-14 років - по 2 таблетки під час їди.

Передозування. Симптоми передозування не описані.

Побічні ефекти. Алергічні реакції; в окремих випадках у пацієнтів з муковісцидозом – стенозування нижніх відділів тонкого кишечнику, запор та непрохідність кишечнику. У разі появи будь-яких небажаних явищ необхідно порадитися з лікарем. При тривалому застосуванні високих доз препарату може розвинутись гіперурикозурія, гіперурикемія. При виникненні будь-яких небажаних проявів необхідно звернутися до лікаря.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій. Зменшує всмоктування заліза (особливо при тривалому застосуванні).

Термін придатності. 2 роки.

Умови зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла місці при температурі від 8°С до 15°С.

Зберігати у недоступному для дітей місці!