Кандисан мазь инструкция, аналоги и состав

Показания: - Інфекції шкіри та слизової оболонки, спричинені дерматофітами, пліснявими і дріжджовими грибами або коринебактеріями;- кандидозний баланіт, кандидозний вульвіт.
Форма випуска: Мазь, 10 мг/г по 20 г у тубах № 1
Производитель, страна: Сінмедик Лабораторіз, Індія
Действующее вещества: 1 г мазі містить клотримазолу 10 мг
МНН: Clotrimazole - Клотримазол
Регистрация: UA/12198/02/01з 30.05.2012 по 30.05.2017. Приказ 403 від 30.05.2012
Код АТХ:

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: 1 г мазі містить клотримазолу 10 мг;

допоміжні речовини: поліетиленгліколю (макроголу) цетостеариловий ефір; спирт цетостеариловий; парафін білий м’який; олія мінеральна; пропіленгліколь; хлоркрезол; натрію гідрофосфат, дигідрат; ароматизатор Creamatest Р3078; вода очищена.

Лікарська форма. Мазь.

М’яка маса (мазь) білого кольору.

Назва і місцезнаходження виробника.

Вироблено для заявника Сана+Медікал ГмбХ. Чеймер Фусвег 11, 6300 Цуг, Швейцарія.

Сінмедик Лабораторіз, 202, Саі Плаза, 187-188 Сент-Нагар, Іст оф Кайлаш, НД – 110 065, Р.І.

Фармакотерапевтична група. Протигрибкові препарати для місцевого застосування. Похідні імідазолу та триазолу. Клотримазол. Код АТС D01А С01.

Клотримазол належить до групи протигрибкових засобів широкого спектра дії. Активна речовина препарату – похідне імідазолу, клотримазол, діє на дерматофіти (Еріdermophyton floccosum, Місrоsрроrum sрр., Тrісhорhуtоn sрр.), дріжджові та плісняві гриби (Саndіdа sрр., Тоrulорsіs sрр., Rhоdotоrulа sрр., Сrурtососсиs nеоfоrmаns,Аsрреrgillus sрр., Сlаdоsрроrіum sрр., Mаdurеllа sрр.), диморфні гриби (Вlаstomусеsdermatitidis, Соссіdіоdеs іmmіtіs, Ніstорlаsmа сарsulаtum) та актиноміцети роду Nосаrdіа, збудники різнобарвного лишаю Malassezia furfur.

В експериментальних дослідженнях мінімальні концентрації, які стримують розвиток грибів, дорівнювали 0,062 – 8 мг/л. Препарат має фунгістатичний, а відносно дерматофітів та грибів роду Саndіdа - фунгіцидний ефект (при концентрації клотримазолу не нижче 10 - 20 мг/л).

Серед грибів, чутливих до клотримазолу, первинно резистентні штами зустрічаються дуже рідко.

Окрім того, в дослідах іn vitroклотримазол виявляє антибактеріальні властивості відносно деяких грампозитивних (Stарhуlососсus, Streptococcus), грамнегативних бактерій (Bacteroides, Gardnerella vaginalis) та коринебактерій (Соrуnеbасtеrіum mіnutіssіmus) при показниках мінімальної пригнічувальної концентрації від 0,5 до 10 мг/л, а в концентрації 100 мг/л чинить трихомонацидну дію відносно Тrісhоmоnаs vаgіnаlіs.

Механізм дії клотримазолу полягає у блокуванні синтезу нуклеїнових кислот, протеїнів та ергостеролу у клітинах грибів, результатом чого є ушкодження клітинної оболонки та загибель грибкових клітин.

Показання для застосування.

- Інфекції шкіри та слизової оболонки, спричинені дерматофітами, пліснявими і дріжджовими грибами або коринебактеріями;

- кандидозний баланіт, кандидозний вульвіт.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до клотримазолу та інших компонентів препарату.

Належні заходи безпеки при застосуванні.

У разі попадання мазі на слизову оболонку очей слід зробити промивання теплою водою.

Для лікування кандидозного вульвіту та баланіту слід застосовувати лише мазь Кандісан. Після нанесення мазі не слід використовувати оклюзійні пов’язки.

Не призначають мазь інтравагінально.

Особливі застереження.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Препарат протипоказаний для призначення у І триместрі вагітності.

Можна застосовувати під час ІІ або ІІІ триместру вагітності та грудного вигодовування тільки у тому разі, якщо користь від його застосування для матері буде більшою за можливий ризик для плода або дитини. Перед використанням необхідно проконсультуватися з лікарем.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Застосування препарату не впливає на швидкість реакціїпри керуванні автотранспортомабо роботі з іншими механізмами.

Діти. Препарат протипоказаний дітям.

Особливості застосування.

Застосування мазі Кандісану в ділянці геніталій (зовнішні статеві органи і промежина в жінок або головка статевого члена і крайня плоть у чоловіків) може знижувати ефективність та безпеку застосування латексних виробів, таких як презерватив та діафрагма. Вказаний ефект є тимчасовим і може виникати тільки під час лікування.

Спосіб застосування та дози.

Тонкий шар мазі наносять на очищені уражені та оточуючі ураження ділянки шкіри 2-3 рази на день і злегка втирають. Одноразова доза, розрахована на площу поверхні розміром з долоню, становить смужку мазі висотою 5 мм. При кандидозному вульвіті та кандидозному баланіті мазь 2-3 рази на добу наносять тонким шаром на уражені ділянки (зовнішні статеві органи і промежину у жінок або голівку статевого члена та крайню плоть у чоловіків) і втирають. Для попередження реінфекції органів сечостатевої системи необхідне одночасне лікування статевих партнерів.

Курс лікування підбирають індивідуально, тривалість визначається ступенем ураження, локалізацією патологічного процесу та типом збудника. Для досягнення стійкого терапевтичного ефекту не слід припиняти лікування одразу після зникнення гострих клінічних проявів. Необхідно продовжити застосування мазі ще на 2 тижні після зникнення суб’єктивних симптомів. Зникнення симптомів очікується після проведення курсу лікування протягом: дерматомікози – 3 - 4 тижні; кандидозне ураження зовнішніх статевих органів – 1 - 2 тижні, різнобарвний лишай – 1 - 3 тижні, при еритразмі – 2 - 4 тижні.

У разі відсутності поліпшення через 4 тижні після початку лікування слід повторити мікробіологічне дослідження та перевірити чутливість мікроорганізмів до клотримазолу.

Передозування.

Передозування при місцевому застосуванні малоймовірне.

Побічні ефекти.

У поодиноких випадках можуть виникнути місцеві реакції (печіння, поколювання, почервоніння), іноді – екзантема, алергічні реакції. У разі виникнення будь-яких незвичних реакцій необхідно припинити застосування мазі.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Клотримазол може пригнічувати дію (взаємно) інших місцевих протигрибкових препаратів, зокрема таких полієнових антибіотиків, як амфотерицин В, ністатин та натаміцин.

Термін придатності. 4 роки. Не застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Умови зберігання. Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 30 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Упаковка. По 20 г у тубах, по 1 тубі у картонній пачці.

Категорія відпуску. Без рецепта.

Аналоги

ВНИМАНИЕ! Перед применением проконсультируйтесь со своим лечащим врачом

Совпадает код ATХ + действующие вещества + форма випуска

Международное название Clotrimazole - Клотримазол
Код АТХ D01AC01
Форма выпуска Мазь
  • КЛОТРИМАЗОЛ Сінмедик Лабораторіз/Енк`юб Етікалз Прайвіт Лімітед, Індія/Індія
  • КЛОТРИМАЗОЛ Публічне акціонерне товариство "Науково-виробничий центр "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", Україна
  • КЛОТРИМАЗОЛ-ФІТОФАРМ ПАТ "Фітофарм", Україна