Поновлення кредиту Світового банку. Прес-конференція міністра охорони здоров’я Ю.В. Поляченка

Поновлення кредиту Світового банку. Прес-конференція міністра охорони здоров’я Ю.В. Поляченка

Нещодавно відбулася прес-конференція міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка щодо поновлення кредиту Світового банку та можливості отримання гранту Глобального фонду боротьби з туберкульозом, ВІЛ/СНІДом та малярією. Обговорювалися також проблеми державної програми боротьби з онкологічними захворюваннями та проект бюджету Міністерства охорони здоров’я на 2007 р.

Підготувала Олександра Білоткач

Як відомо, 12 квітня 2006 р. було призупинено надання Україні пільгового кредиту за проектом «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІД в Україні». До цього призвело недостатнє освоєння коштів українським урядом – було використано лише 2% наданого кредиту (близько 600 тис. доларів), що були спрямовані на виплату існуючого боргу та заробітної плати. Недержавні організації з боротьби з ВІЛ-СНІДом в Україні звинуватили Міністерство охорони здоров’я у застосуванні корупційних схем освоєння коштів.

Одночасно Світовий банк, на кошти якого реалізується цей проект, висунув вимоги, за якими можливе відновлення позики. Міністр повідомив, що станом на 12 листопада 2006 р. було виконано всі умови для поновлення кредиту за цим проектом, а саме: розроблено нову стратегію боротьби з туберульозом; налагоджено співпрацю з установами ООН для прискорення закупівель у рамках проекту; проведено інтеграційні зміни структур МОЗ України. Зважаючи на це, 22 листопада Світовий банк відновив право України на використання коштів із рахунку позики за проектом «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні».

Поновлення кредиту дасть змогу виконати фінансові зобов’язання відносно постачання товарів та послуг за укладеними контрактами на загальну суму 8,5 млн доларів США. До переліку цих контрактів входять закупівля лабораторного інвентарю для мікробіологічної діагностики туберкульозу в мережі фтизіатричної служби України, обладнання для служби крові, комп’ютерне та офісне устаткування для протитуберкульозних диспансерів і лабораторій, а також центрів профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Було повідомлено, що загальна вартість проекту становить 81,9 млн доларів, із них 60 млн – позика Світового банку і 21,9 млн має забезпечуватися з держбюджету України. Термін погашення кредиту – 20 років, включаючи 5-річний пільговий період. У першій фазі кредиту Україна отримає 30 млн доларів, на які до червня 2007 р. планується здійснити низку заходів, зокрема тренінги та навчання медичних працівників протитуберкульозних та лікувально-профілактичних закладів регіонів України з питань діагностики та лікування туберкульозу. Буде здійснено закупівлю необхідного лабораторного обладнання, тест-систем та лабораторних витратних матеріалів. Для сприяння доставки лабораторних витратних матеріалів укладаються контракти з агенціями ВООЗ/ООН. Закупівля та інсталяція комп’ютерних систем із відповідним програмним забезпеченням дасть змогу проводити моніторинг туберкульозу, що буде апробовано на пілотних проектах у Донецьку та Києві. У рамках цієї програми планується запровадження нових обліково-звітних форм по всій країні.

Проект контролю за СНІДом передбачає масштабне інформування населення України щодо проблем ВІЛ/СНІДу, а також закупівлю ліків для боротьби з опортуністичними інфекціями, лабораторних витратних матеріалів та обладнання для посилення безпеки крові (тест-системи, діагностичне устаткування).

Міністр зауважив, що в разі вчасного використання грошей першої фази на профілактику туберкульозу та СНІДу Україна отримає 20 млн доларів, що дасть змогу повністю реалізувати програму кредитування.

На прес-конференції було повідомлено про можливість отримання Україною гранту Глобального фонду боротьби з туберкульозом, ВІЛ/СНІДом та малярією. До цього часу основною вимогою на отримання гранту було поновлення кредиту Світового банку та збільшення державного фінансування на програму боротьби зі СНІДом, на яку в цьому році виділено у 2,5 разу більше коштів порівняно з минулим роком. Загальна сума гранту становить 151 млн доларів, але наразі йдеться лише про першу фазу фінансування – 30 млн доларів. Ці кошти планується витратити переважно на інформаційно-освітні заходи, програми зменшення шкоди: замісну терапію, обмін шприців, поширення презервативів серед груп ризику.

Міністр повідомив, що у проекті держбюджету на 2007 р. фінансування охорони здоров’я збільшено на 18,9% порівняно з минулим роком і становить 20,1 млрд грн. Видатки місцевих бюджетів на охорону здоров’я на 2007 р. на 20,5% більші за планові призначення 2006 р. Передбачено фінансування на створення протипухлинного діагностичного центру в розмірі 172 млн грн. Заплановано видатки на виконання нових державних цільових програм «Дитяча онкологія», «Державна програма запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2006-2010 рр.», «Державна програма надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю» тощо. Виділено 200 млн грн на закупівлю обладнання для закладів охорони здоров’я. На жаль, заплановане підвищення заробітної плати медпрацівникам на 25% можливе лише в другому півріччі 2007 р. На перше півріччя планується збільшення оплати на 12% з урахуванням рівня інфляції.

Юрій Володимирович розповів про затвердження концепції державної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2007-2016 рр. Було наголошено, що цю програму Верховна Рада ухвалюватиме у вигляді Закону України, що дасть змогу контролювати виконання цього проекту в повному обсязі. Це буде друга медична програма в Україні, прийнята на рівні закону (перша – проект контролю за туберкульозом).

У проекті бюджету на 2007 р. на боротьбу з онкологічними захворюваннями виділено 1 649 882,2 тис. грн, а всього до 2016 р. планується фінансування в розмірі 2 940 млн грн. У додатковому запиті передбачено виділення коштів (172 млн грн) на придбання обладнання для центру ПЕТ-технологій та реконструкцію виділених йому приміщень.

Виконання цього проекту відбуватиметься паралельно з іншими стратегічними пунктами бюджету на 2007 р., а саме: будівництвом Інституту онкології АМН хірургічного профілю (103 млн грн.) та виконанням державних програм «Онкологія», «Дитяча онкологія» (196,7 млн грн).

Насамкінець Ю.В. Поляченко повідомив про свою зустріч із Президентом України В.А. Ющенком, результатом якої стало рішення про створення першого Всеукраїнського діагностичного центру раку. На цей проект передбачено виділити 200 млн грн, внесення цього пункту до бюджету на 2007 р. розглядатиметься Верховною Радою у другому читанні.