Україна медична

Україна медична

Цифровий доплерівський ультразвуковий сканер Ultima Pro-10 широкого спектра дії створено для медицини фахівцями харківського АТ «Науково-дослідний інститут радіовимірювань» (НДІРВ). Апаратна новинка дозволяє проводити дослідження в кардіології, акушерстві та гінекології, урології, педіатрії, інших сферах медицини.

 АТ НДІРВ, чия головна тематика — космос, має довготривалі та плідні науково-технічні зв’язки з провідними медичними установами України, у тому числі з Інститутом проблем кріобіології та кріомедицини НАН України, Українським НДІ клінічної та експериментальної неврології і психіатрії, Українським інститутом терапії, Харківською медичною академією. НДІРВ веде розробку, здійснює виробництво нових медичних апаратів і комплексів у таких напрямах: багатофункціональні ультразвукові діагностичні комплекси; апарати для СВЧ і КВЧ діагностики і терапії; нейродіагностична апаратура.
* * *

Комплексний підхід до пацієнтів із захворюваннями хребта, патології суглобів та м’язів розробили фахівці консультаційно-діагностичного центру клініки «Довіра». Його метою є, насамперед, своєчасне, на ранніх стадіях виявлення змін у суглобах, що можуть спричинити системні захворювання сполучної тканини. Новий метод став кроком до створення першого в Україні медичного центру з проблем опорно-рухового апарату та організації на його базі мобільних груп фахівців для надання консультацій та навчання в інших регіонах України. Новий підхід полягає в первинному огляді за спеціальною системою, яка включає огляд травматолога, ревматолога та реабілітолога. Залежноі від виявленої або запідозреної патології «прицільно» виконується ультразвукова діагностика з метою встановлення структурних змін тієї чи іншої ділянки опорно-рухового апарату: повний або частковий розрив, деструкція, наявність кісткових фрагментів або хряща. Висновок ультразвукового обстеження пацієнта є підставою для повторного огляду лікаря, який визначає стратегію лікування — оперативного або консервативного. Відтак пацієнт проходить заключне клінічне та ультразвукове обстеження з метою встановлення ефективності лікуваня. 

* * *

«Роль медсестри в сімейній медицині» — така тема круглого столу, що завершився в коледжі Харківської медичної академії післядипломної освіти. Сьогодні в коледжі розпочалася реалізація завершального етапу проекту, що стартував в Україні два роки тому, а саме: розпочалися заняття на відкритих тут перших у країні курсах навчання сімейних медсестер. Протягом двох місяців на цих курсах навчатимуться медсестри загального профілю з трьох пілотних регіонів України: Полтавської і Запорізької областей, а також Республіки Крим. Як сказав керівник проекту Європейського Союзу Річард Стайлз, загалом проект розраховано на перепідготовку лікарів та медсестер сімейної медицини. Наприкінці минулого року директор медичного коледжу з Харкова Віра Гирка в складі української делегації побувала у Вінчестері, де ознайомилася з британським досвідом сімейної медицини. Там, наприклад, медсестра є ключовою фігурою в профілактиці захворювань та пропаганді здорового способу життя. Разом з британськими колегами вона брала участь і в розробці навчальної програми для підготовки сімейних медсестер, яка нині використовується в коледжі. Ця програма включає психологічні аспекти надання медичної допомоги населенню, правила спілкування з колегами та пацієнтами, навички соціальної реабілітації, профілактики паління, вживання алкоголю і наркотиків, депресії тощо. Як прозвучало в ході круглого столу, ця навчальна програма буде рекомендована для використання на загальноукраїнському рівні. Сьогодні в Україні нараховується 350 тисяч медсестер загального профілю і понад 3 тисячі сімейних лікарів, причому третина таких лікарів зосереджена в Харківській області. У регіоні послугами сімейного лікаря користуються 50% жителів міст і 90% — сільських районів. Підсумком круглого столу стала резолюція-звернення до медичної громадськості країни з приводу необхідності створення вітчизняної концепції підготовки сімейних медсестер.